search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:26
MENU CLOSE

Βαρουφάκης: Θα ξεχρεώνουμε εις το διηνεκές

07.04.2015 11:04
Βαρουφάκης: Θα ξεχρεώνουμε εις το διηνεκές - Media

Θα ξεχρεώνουμε εις το διηνεκές, με έξοδο όμως από τα μνημόνια… είπε ο Βαρουφάκης, την Μεγάλη Δευτέρα μετά το υπερατλαντικό ταξίδι κατά το οποίο συνάντησε την Κρίστιν  Λαγκάρντ και δεσμεύτηκε ότι τελικά, εντάξει, θα βλέπει που και που και κανένα θεσμό στο γραφείο του…

Θα ξεχρεώνουμε εις το διηνεκές, με έξοδο όμως από τα μνημόνια… είπε ο Βαρουφάκης, την Μεγάλη Δευτέρα μετά το υπερατλαντικό ταξίδι κατά το οποίο συνάντησε την Κρίστιν Λαγκάρντ και δεσμεύτηκε ότι τελικά, εντάξει, θα βλέπει που και που και κανένα θεσμό στο γραφείο του…

Μια μέρα πριν είχε προκαλέσει την αντίδραση της Κωνσταντοπούλου με την τοποθέτηση του στην επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, ότι το Χρέος που δημιουργήθηκε είναι νόμιμο.

Ήταν τότε που του είπε η Ζωή, μόλις ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του «Πρέπει να δούμε το διαχωρισμό μεταξύ νόμιμου και ηθικού»

Έτσι πλέον μετά και την περίοδο της δημιουργικής ασάφειας, η κυβέρνηση φαίνεται πλέον να κάνει τα πάντα για να έρθει σε συμφωνία με τους θεσμούς την Μεγάλη Πέμπτη, δηλαδή μετά το πέρας των εργασιών του Euroworking Group.

Αύριο, μάλιστα μεταβαίνει στο Παρίσι ο Γιάννης Βαρουφάκης για να συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία για το πακέτο μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση προς επικύρωση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ θα μιλήσει στο Ινστιτούτο για τη Νέα Οικονομική Σκέψη το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ.

Το υπουργείο Οικονομικών καλείται να εξειδικεύσει μέτρα ύψους 7 δισ. ευρώ, προσθέτοντας 900 εκατ. ευρώ στις ήδη υπάρχουσες μεταρρυθμίσεις, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν κάνουν βήμα πίσω στις αξιώσεις τους προκειμένου να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση προς την Αθήνα.

Εργασιακά, ασφαλιστικό, ΦΠΑ αποτελούν τα σημεία τριβής και βασικής διαφωνίας, καθώς οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτούς τους τομείς, θα αποτελέσει υπέρβαση των κόκκινων γραμμών που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Το υπουργείο Οικονομικών αντιπροτείνει περιορισμό των πρόωρων συντάξεων, όμως εμμένει ότι θα πρέπει να καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ώστε να μην υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις. Εμφανίζεται πρόθυμη να επιταχύνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που ήδη έχουν εξαγγελθεί προκειμένου να στείλει ένα θετικό μήνυμα και προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι προχωρούν τόσο το θέμα του ΟΛΠ όσο και των αεροδρομίων με το Δημόσιο να αναζητά τρόπο να ενισχύσει τη συμμετοχή του στο νέο σχήμα.

Σε ότι αφορά τον ΦΠΑ η κυβέρνηση απέναντι στην απαίτηση για κατάργηση των χαμηλών συντελεστών απαντά με επιλεκτικές αυξήσεις σε προϊόντα που δεν είναι όμως καθημερινής ανάγκης, ενώ σε ό,τι αφορά στα νησιά ίσως «δώσει» και κάποιες αυξήσεις στα μεγάλα τουριστικά, όπου όμως θα διατηρηθεί ο χαμηλός συντελεστής σε ό,τι αφορά στην εστίαση. Αυτό και μόνο αναμένεται «δώσει» τα 300 από τα 900 εκατ. ευρώ που αναζητά η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αναμένεται να προκύψουν από την ανακοστολόγηση των υφιστάμενων μέτρων που έχουν προταθεί, γεγονός που παραπέμπει σε σκληρή και επώδυνη διαπραγμάτευση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:26