04/06/2020 20:52:09

Όταν ο Τσίπρας συνάντησε την κόρη της ηρωίδας της Αντίστασης, Ηλέκτρας Αποστόλου (Photos)

Όταν ο Τσίπρας συνάντησε την κόρη της ηρωίδας της Αντίστασης, Ηλέκτρας Αποστόλου (Photos) - Media

 

Μετά από την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στην Κόκκινη Πλατεία, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με την κόρη της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης Ηλέκτρας Αποστόλου, που δολοφονήθηκε για την αντιστασιακή της δράση τον Ιούλιο του 1944.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά την κατάθεση στεφάνου κατευθύνθηκε προς την κυρία Αγνή Σιδερίδου, η οποία ζει εδώ και χρόνια στη ρωσική πρωτεύουσα, και είχε μαζί της ολιγόλεπτη συνομιλία.

Η κυρία Σιδερίδου ήταν μια από τις εκπροσώπους των οικογενειών αντιστασιακών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο πλευρό της ήταν ο κ. Αλέξανδρος Διονυσιάδης και η κυρία Λιουμπόφ Κελεσίδη.Η Ηλέκτρα Αποστόλου, για την οποία έγραψε βιβλίο η στενή της φίλη Διδώ Σωτηρίου, η οποία αποτέλεσε σημαντικό στέλεχος του ΚΚΕ, βασανίστηκε απάνθρωπα και δολοφονήθηκε στις 25 Ιουλίου 1944 αφού συνελήφθη από την Ειδική Ασφάλεια.

Ποια ήταν η Ηλέκτρα Αποστόλου

Η Ηλέκτρα Αποστόλου γεννήθηκε το 1912 στην Αθήνα από ευκατάστατη οικογένεια και ήταν αδελφή του στελέχους του ΚΚΕ Λευτέρη Αποστόλου. Σε μικρή ηλικία έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και αργότερα μέλος του ΚΚΕ. Συμμετείχε στο Παγκόσμιο Αντιφασιστικό και Αντιπολεμικό Συνέδριο Γυναικών το οποίο έγινε το 1934 στο Παρίσι, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Το 1935 πήρε μέρος στο 6ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς Νέων (ΚΔΝ), εκπροσωπώντας μαζί με άλλους Έλληνες νεολαίους την ΟΚΝΕ. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, η Ηλέκτρα Αποστόλου έγινε μέλος του Γραφείου της ΚΕ της ΟΚΝΕ. Για την επαναστατική της δράση, φυλακίστηκε και εξορίστηκε πολλές φορές.

Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου την συνέλαβε και την έκλεισε στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ όπου βασανίστηκε και όταν αποφυλακίστηκε πέρασε στην παρανομία και στάλθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ανέλαβε γραμματέας του Γραφείου της ΟΚΝΕ Μακεδονίας - Θράκης.

Το 1939, η Ηλέκτρα Αποστόλου, συλλαμβάνεται εκ νέου και στέλνεται εξορία με άλλους κομμουνιστές στην Ανάφη. Λίγο πριν εξοριστεί στην Ανάφη, και κατά την διάρκεια της μεταγωγής της, γέννησε σε σκληρές και επικίνδυνες συνθήκες την κόρη της Αγνή. Η Κατοχή την βρήκε εξόριστη μαζί με την κόρη της στην Ανάφη.

Η Αποστόλου με την κόρη της Αγνή

Ήταν παντρεμένη με τον γιατρό Γιάννη Σιδερίδη, στέλεχος του ΚΚΕ, που πέθανε από πείνα στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης στην Κατούνα στα τέλη Δεκέμβρη του 1942, δύο μέρες αφότου είχε μεταφερθεί από την Ακροναυπλία μαζί με εκατό άλλους κρατούμενους κομμουνιστές.

Η σύλληψη και η εκτέλεση της

Στις 25 Ιουλίου του 1944 στις 7:30 το πρωί συνελήφθη στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου & Ιθάκης από την ομάδα Παρθενίου της Ειδικής Ασφάλειας. Μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο Κρυστάλ στην οδό Ελπίδας 3, που ήταν το ανακριτήριο της Ειδικής Ασφάλειας Αθηνών, δίπλα από την έδρα της Ειδικής Ασφάλειας, Ελπίδας 5. Εκεί για την αντιστασιακή της δράση, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε.

Η γνωστή στιχομυθία κατά την ανάκριση της στην Ασφάλεια έχει καταγραφεί, και δεν είναι εξιδανικευμένη αφήγηση:

- Από πού είσαι;

- Από την Ελλάδα!

- Πού κατοικείς;

- Στην Ελλάδα!

- Πώς σε λένε;

- Είμαι Ελληνίδα!

- Ποιοι είναι οι συνεργάτες σου;

- Όλοι οι Έλληνες!

- Τι δουλειά κάνεις;

- Υπηρετώ τον Ελληνικό Λαό!

- Από ποιόν παίρνεις εντολές;

- Μόνο από την Πατρίδα μου!

Το πτώμα της πετάχτηκε βασανισμένο στις 26 Ιουλίου 1944 έξω από το ξενοδοχείο Κρυστάλ και μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο Αθηνών, όπου ο ιατροδικαστής έκανε τη νεκροψία.

Την επόμενη, 27 Ιουλίου το πτώμα της πετάχτηκε στους δρόμους της Αθήνας. Το ΕΑΜ από τις εφημερίδες του υποσχέθηκε εκδίκηση. Βασανιστές και δολοφόνοι της Ηλέκτρας Αποστόλου ήταν ο διοικητής της Ειδικής Ασφάλειας υποστράτηγος Αλέξανδρος Λάμπου, ο ανθυπασπιστής Ευσέβιος Παρθενίου και ο Μηνάς Καθρέπτης. Μετά την απελευθέρωση στη δίκη των δοσιλόγων, το φθινόπωρο του 1945, οι τρεις εκτελεστές της Ηλέκτρας Αποστόλου και δεκάδων άλλων πατριωτών καταδικάστηκαν σε ισόβια, αλλά μετά από μερικούς μήνες αφέθηκαν ελεύθεροι στα πλαίσια του εμφυλιακού κλίματος. Μάλιστα ο Λάμπου συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό του αντιστράτηγου, ενώ ο Παρθενίου σταδιοδρόμησε στη Βασιλική Χωροφυλακή.

 

(με πληροφορίες από Wikipedia)

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.