19/09/2019 04:57:09
4.5.2015 / ΠΟΝΤΙΚΙ ART
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1862 στις 30-04-2015

Τιμούν τον Καμπανέλλη στο Νιου Τζέρσεϊ

Τιμούν τον Καμπανέλλη στο Νιου Τζέρσεϊ - Media
 
Έχουν συμπληρωθεί τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, όμως η μνήμη του παραμένει ζωντανή και το έργο του φάρος για τους νεότερους, εντός και εκτός Ελλάδας. Το Stockton College του New Jersey διοργάνωσε με επιτυχία τον Φεβρουάριο σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα, με κορύφωση την παρουσίαση του εμβλητικού του έργου «Η Αυλή των Θαυμάτων», σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα.
 
Οι εκδηλώσεις μνήμης για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς στις 3 Μαΐου θα τιμηθεί η προσωπικότητα, αλλά και οι αγώνες και το έργο του, στο πλαίσιο του «70th Anniversary Commemoration» που διοργανώνεται στο Λος Άντζελες, ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και συνεχίζεται στις 3 και 17 Μαΐου 2015. 
 
Το πρόγραμμα της Κυριακής 3 Μαΐου έχει ως εξής: 
 
Ομιλία - Συζήτηση με θέμα: «Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο Πατέρας του Σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου: Η ζωή και το έργο του». Εισαγωγή Gail Holst-Warhaft, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Cornell, μεταφραστής του «Μαουτχάουζεν» και σκηνοθέτης. Ειδική καλεσμένη: Κατερίνα Καμπανέλλη, σκηνογράφος (κόρη του Ιάκωβου Καμπανέλλη).
 
Θέμα: Στρατόπεδα Συγκέντρωσης - «Η οδός» («The way»), παγκόσμια πρεμιέρα
 
Μονόπρακτο για το Μαουτχάουζεν, γραμμένο τον Μάρτιο του 1945 από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, ο οποίος επιβίωσε από το ομώνυμο στρατόπεδο συγκέντρωσης.
 
Ένας κρατούμενος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης ξεφεύγει από τις αρχές και καταλήγει από λάθος στη μολυσματική πτέρυγα του «Νοσοκομείου» του Μαουτχάουζεν. Σκηνοθεσία: Άρης Κατωπόδης (καλλιτεχνικός διευθυντής του Los Angeles Greek Film Festival και σκηνοθέτης του Hellenic Group Theater). Μετάφραση: Diana Savas (καθηγήτρια στο Pasadena City College).
 
Θέμα: Απελευθέρωση, Μαουτχάουζεν και Καμπανέλλης
 
Αφήγηση του χρονικού των εμπειριών του συγγραφέα και άλλων αιχμαλώτων από την περίοδο λίγο πριν από την απελευθέρωσή τους, στις 5 Μαΐου 1945, μέχρι την αναχώρηση για την έναρξη μιας νέας ζωής στη μεταπολεμική Ευρώπη. Ανάγνωση: Gail Holst-Warhaft, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Cornell, μεταφραστής του «Μαουτχάουζεν».
 
«Η μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» - Κύκλος μουσικής στα ελληνικά και εβραϊκά
 
Ποίηση: Ιάκωβος Καμπανέλλης, μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, ερμηνεία: Λίνα Ορφανού, μέτζο σοπράνο. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.