search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:45
MENU CLOSE

Εκρηκτικό το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ – Στενεύει ο κλοιός γύρω από την Παναρίτη

31.05.2015 08:05
Εκρηκτικό το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ - Στενεύει ο κλοιός γύρω από την Παναρίτη - Media

Εξελίξεις αναμένονται όσον αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει με την επιλογή της Έλενας Παναρίτη ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, καθώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει διαμορφωθεί εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για τον διορισμό της, στον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινοβουλευτική του ομάδα, όμως έντονη είναι και η δυσαρέσκεια του Μαξίμου το οποίο θεωρεί ότι του επιβλήθηκε η συγκεκριμένη επιλογή και βρέθηκε προ τετελεσμένων. 

 
Εξελίξεις αναμένονται όσον αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει με την επιλογή της Έλενας Παναρίτη ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, καθώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει διαμορφωθεί εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για τον διορισμό της, στον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινοβουλευτική του ομάδα – η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη συλλογή υπογραφών για την απομάκρυνσή της. 
 
Έντονη όμως είναι και η δυσαρέσκεια του Μαξίμου το οποίο θεωρεί ότι του επιβλήθηκε η συγκεκριμένη επιλογή και βρέθηκε προ τετελεσμένων.
 
Μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να ενθαρρύνει την εκδήλωση δυσαρέσκειας αν λάβει κανείς υπόψη την κίνηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, εκ του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, να αναπαράξει tweet του Δημήτρη Παπαδημούλη με το οποίο δήλωνε ότι δεν συμφωνεί με την συγκεκριμένη επιλογή και ζητούσε την επανεξέτασή της. 

Ο στενός κλοιός που έχει διαμορφωθεί γύρω από το πρόσωπο της στενής συνεργάτιδας του υπουργού Οικονομικών στο παρασκήνιο αλλά και με δημόσιες δηλώσεις αποδοκιμασίας, φαίνεται να αποδίδει καθώς ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δε θα κάνει αποδεκτή την πρόταση που της έγινε.

Η ίδια πάντως διέψευσε πληροφορίες που την ήθελαν να απαντά στην επίθεση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πως “αν δεν με θέλουν μία δεν τους θέλω δέκα”.

Σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter, η Ε. Παναρίτη έγραψε: “Δεν έχω κάνει δηλώσεις, μιλάω όταν πρέπει. Λυπάμαι για τους χαρακτηρισμούς. Είναι κρίμα γιατί η κυβέρνηση πρέπει να πετύχει.” 

Αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ – “Χιονοστιβάδα” αντιδράσεων από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η τοποθέτηση της Έλενας Παναρίτη στη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, σε αντικατάσταση του αποχωρήσαντος Θάνου Κατσαμπά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείο Οικονομικών, η Ε. Παναρίτη επελέγη «μετά από εξέταση βιογραφικών και προφορικής συνέντευξης, από άτυπη επιτροπή υπό τον Υπουργό Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης και ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η “υποψηφιότητα” Παναρίτη κρίθηκε σε τετραμελή Επιτροπή απετελούμενη από τους Βαρουφάκη, Σταθάκη, Τσακαλώτο. Οι δύο πρώτοι ψήφισαν υπέρ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ψήφισε κατά, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είπε ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό, είναι επομένως αδύνατον να στηρίξει πολιτικά την υποψηφιότητά της και δεν μπαίνει στη διαδικασία εξέτασης του βιογραφικού της. Στη συνέχεια Δραγασάκης και Τσακαλώτος αποχώρησαν ενώ ο υπουργός Οικονομικών εξέλαβε την αποστροφή Δραγασάκη ως “λευκό” οπότε έκρινε ότι η Παναρίτη “πέρασε” επισπεύδοντας μάλιστα και τη σχετική ανακοίνωση.

Την έντονη διαφωνία του με τη συγκεκριμένη επιλογή εξέφρασε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, που βρίσκεται στη Μόσχα. Ο κ. Λαφαζάνης μάλιστα ζήτησε την ανάκληση του διορισμού της κυρίας Παναρίτη.

Αρνητική είναι και η στάση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη. Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον Real Fm, δήλωσε:

«Δεν συμφωνώ με την επιλογή Παναρίτη. Δεν ήταν η καλύτερη. Δεν έχω καταλάβει ακριβώς και τις διαδικασίες με τις οποίες ελήφθη αυτή η απόφαση. Νομίζω ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα ήταν καλό να επανεξετάσει το όλο θέμα».

Την ίδια τοποθέτηση επανέλαβε και το πρωί της Κυριακής, μιλώντας στο Mega, σημειώνοντας ότι η υπόθεση Παναρίτη πρέπει να επανεξεταστεί μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.

Ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς, αν και δεν τοποθετήθηκε ανοιχτά κατά της συγκεκριμένης επιλογής, ωστόσο αναπαρήγαγε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter τη σχετική ανάρτηση του Δ. Παπαδημούλη, στο οποίο ο ευρωβουλευτής εξέφραζε τη διαφωνία του.

Ποιο ανοιχτή και αιχμηρή ήταν η διαφοροποίηση της Σοφίας Σακοράφα, η οποία με δύο αναρτήσεις της στο twitter ξεκαθάρισε ότι η τοποθέτηση της Παναρίτη στο ΔΝΤ «ξεπερνά κάθε όριο».

Ο Νίκος Φίλης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:

«Η επιλογή Παναρίτη για το Δ.Ν.Τ είναι ακατονόητη και προσβάλλει την κοινωνία. Πρόκειται για πρόσωπο που συμβολίζει το παρελθόν του μνημονίου. Δικαιολογημένα έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Κ.Ο. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί όχι από ένα πρόσωπο, αλλά από τα αρμόδια συλλογικά κυβερνητικά όργανα.»

Εξίσου αιχμηρή η Νίνα Κασιμάτη έγραψε στο twitter ότι «γεννάται το ερώτημα ”ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο”».

Ποια είναι η Έλενα Παναρίτη

Η Έλενα Παναρίτη διετέλεσε βουλευτής Επικρατείας επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ το διάστημα 2009-2012. Έχει «θητεύσει» στην Παγκόσμια Τράπεζα και δίδαξε σε αμερικανικά πανεπιστήμια.

Διετέλεσε σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη από τον Φλεβάρη του 2015, στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Κατά τη θητεία της στην Παγκόσμια Τράπεζα πρωτοστάτησε σε σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων, όπως η μεταρρύθμιση στο Δημόσιο Τομέα και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα στο Περού.

Ωστόσο η θητεία της στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει αφήσει μελανά σημεία, όπως μπορείτε να διαβάσετε σε παλαιότερο ρεπορτάζ του «Π».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:45