search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 18:18
MENU CLOSE

Οι δανειστές είναι… γυμνοί

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1867
03-06-2015
04.06.2015 03:00
2015-05-10t104434z_1846143679_gf10000090218_rtrmadp_3_eurozone-crisis-talks_0.jpg

Ύστερα από πέντε χρόνια διακυβέρνησης με τις συνταγές των δανειστών, ακόμη και οι πλέον αφελείς εγκαταλείπουν τις ψευδαι­σθήσεις τους.

 

Ύστερα από πέντε χρόνια διακυβέρνησης με τις συνταγές των δανειστών, ακόμη και οι πλέον αφελείς εγκαταλείπουν τις ψευδαι­σθήσεις τους.

Πρώτη και βασική – συστηματικά καλλιεργη­μένη – ψευδαίσθηση υπήρξε η «άποψη» πως οι δανειστές και τα προγράμματά τους στόχο έχουν τη διάσωση της ελληνικής οικονομί­ας. Σήμερα δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο μό­νος τους στόχος ήταν και είναι η ανακύκλω­ση του ελληνικού χρέους. Κάτι επίσης σαφές πλέον είναι ότι αυτή η διαδικασία ανακύκλω­σης εξάντλησε τα όριά της.

Μια δεύτερη – επίσης συστηματικά δομη­μένη από τα ξένα και εγχώρια ΜΜΕ – ψευ­δαίσθηση είναι ότι οι δανειστές μπορούν να αντιμετωπίσουν μια πιθανότητα ελληνικής χρεοκοπίας. Ωστόσο, κι αυτό είναι σαφές πια, η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. και της Ευ­ρωζώνης είναι τόσο στενά διασυνδεδεμένη με το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, ώστε η καταστροφή της μπορεί να έχει ανεξέλε­γκτες και ανυπολόγιστες πολιτικές και οικο­νομικές συνέπειες.

Δεδομένων τούτων, κάτι που επίσης γίνε­ται ξεκάθαρο, είναι ότι η διαπραγματευτική τακτική που υιοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αποδώσει ως προς τον βασικό της στόχο: το ελληνικό ζήτημα έχει τοποθετηθεί σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο. Με λίγα λό­για, αν θα υπάρξει λύση στο ελληνικό πρό­βλημα, αυτή θα είναι πολιτική και όχι «λογι­στική». Κι αυτό για τον απλούστατο λόγο: Τα προγράμματα των δανειστών εξασφαλίζουν μόνο την αναχρηματοδότηση των ελληνικών δανείων βυθίζοντας τη χώρα στην ύφεση και διαιωνίζοντας την κρίση στο πλαίσιο της ευ­ρωζώνης.

Η απροθυμία της κυβέρνησης να ακολουθή­σει σιωπηλά την πεπατημένη έχει οδηγήσει τα δύο μέρη (Ελλάδα και δανειστές) στο ση­μείο μηδέν. Εκεί ακριβώς όπου αν δεν υπάρ­ξει πολιτική λύση, οι δανειακές συμβάσεις θα τιναχτούν στον αέρα με τις ανυπολόγιστες (οικονομικές / πολιτικές) παρενέργειες.

Μπορεί άραγε αυτός ο Γόρδιος Δεσμός να λυ­θεί; Όπως όλα δείχνουν και καθώς το μέτωπο των δανειστών δεν εμφανίζεται αρραγές (άλ­λες οι βουλές του ΔΝΤ, άλλες οι επιδιώξεις της Γερμανίας) τη μόνη διέξοδο μπορεί να εξασφαλίσει ο χρόνος. Αυτή, πιθανότατα, θα είναι και η «προσφορά» των δανειστών στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα: Προσύμφω­νο για να βγει το δύσκολο (από τις δανειακές υποχρεώσεις) καλοκαίρι και συζήτηση για τελική συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 18:13