search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:43
MENU CLOSE

Εμπορικές «κόντρες» με ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1867
04-06-2015
09.06.2015 03:00
pod_0406_027_cmyk.pdf_-_adobe_acrobat_pro_extended.jpg

Σοβαρές επιφυλάξεις και έντονες ανησυχίες για τη Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση (TTIP) μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, εξέφρασαν οι ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και με σχέδιο σύστασης που υιοθέτησαν στα τέλη Μαΐου, με ψήφους 28 υπέρ και 13 κατά, ζητούν να υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις. 

Βελτιώσεις για τη Διατλαντική Eμπορική και Eπενδυτική Eταιρική Σχέση ζητούν ευρωβουλευτές

Σοβαρές επιφυλάξεις και έντονες ανησυχίες για τη Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση (TTIP) μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, εξέφρασαν οι ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και με σχέδιο σύστασης που υιοθέτησαν στα τέλη Μαΐου, με ψήφους 28 υπέρ και 13 κατά, ζητούν να υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις. 
 
Η βασική αρχή του σχεδίου σύστασης είναι ότι η μεγαλύτερη πρόσβαση της Ε.Ε. στην αγορά των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να γίνει με υπονόμευση των ευρωπαϊκών προτύπων αλλά και του δικαιώματος για την υιοθέτηση ρυθμίσεων υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου ζητά να εξαιρεθούν από το πεδίο εφαρμογής της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης οι δημόσιες υπηρεσίες, όπως υγείας, ύδρευσης, κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και εκπαίδευσης, ενώ προτείνουν σημαντικές αλλαγές στις προβλέψεις της συμφωνίας για τα τρόφιμα, τα πρότυπα δημόσια υγείας, τις εργασιακές σχέσεις και τα προσωπικά δεδομένα.
Αναλυτικά, τα βασικά σημεία στα οποία προτείνονται αλλαγές από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου είναι τα εξής:
 
Διαφάνεια 
Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι υπάρχει έλλειμμα διαφάνειας, γι’ αυτό και ζητούν τα κείμενα των συνομιλιών να είναι διαθέσιμα στους πολίτες, ενώ προειδοποιούν ότι η οποιαδήποτε άρνηση για δημοσιοποίηση μίας διαπραγματευτικής πρότασης θα πρέπει να αιτιολογείται. 
 
Ζητούν επίσης όλοι οι ευρωβουλευτές να έχουν πρόσβαση στα «ενοποιημένα κείμενα», στα κεφάλαια δηλαδή τα οποία ενοποιούν τις θέσεις της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.
Στο σχέδιο σύστασης υπογραμμίζουν ότι ένας από τους λόγους που απαιτείται να ενισχυθούν οι διαδικασίες διαφάνειας είναι ότι υπάρχουν αντιφατικά ευρήματα μελετών που κάνουν δύσκολο το να εκτιμηθούν τα πραγματικά οφέλη της διατλαντικής σχέσης εμπορίου και επενδύσεων για την οικονομία της Ε.Ε. Για τον λόγο αυτόν ζητούν οι συνομιλίες να είναι διαφανείς, προκειμένου «να οδηγήσουν σε μία “φιλόδοξη”, αλλά “ισορροπημένη” συμφωνία, με κοινά οφέλη για όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.». 
 
Όπως υπογραμμίζουν, μια «καλά σχεδιασμένη» συμφωνία με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της συμβολής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της Ε.Ε. κατά 15%-20% έως το 2020, καθώς οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, και ιδίως οι μικρές και μικρομεσαίες, θα επωφεληθούν από μια αγορά 850 εκατομμυρίων καταναλωτών.
 
Γεωργία – ευαίσθητα προϊόντα 
Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου προτείνει, πέρα από τον απώτερο στόχο εξάλειψης όλων των τελωνειακών δασμών, οι δύο εταίροι να διαπραγματευτούν μία πλήρη λίστα με όλα τα «ευαίσθητα γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα», που είτε θα εξαιρεθούν από την απελευθέρωση του εμπορίου είτε θα εφαρμοστούν για αυτά μεγαλύτερες μεταβατικές περίοδοι. 
 
Ζητούν, παράλληλα, από τους διαπραγματευτές της Ε.Ε. να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προβλεφθεί η υιοθέτηση ειδικής ρήτρας που θα διασφαλίζει τη διατήρηση του δικαιώματος να απαγορευθεί η πρόσβαση στις αγορές για συγκεκριμένα προϊόντα σε περίπτωση μεγάλου κύματος εισαγωγών που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην εγχώρια παραγωγή τροφίμων. 
 
Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης από την Κομισιόν να ενθαρρύνει τις ΗΠΑ να καταργήσουν την απαγόρευση στις εισαγωγές βοείου κρέατος από την Ε.Ε. και να συμπεριλάβει ισχυρές εγγυήσεις για την προστασία του ευρωπαϊκού συστήματος προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και προστατευόμενων γεωγραφικών (ΠΟΠ).
 
Πρότυπα δημόσιας υγείας
Στο σχέδιο σύστασης οι ευρωβουλευτές καλούν την Κομισιόν να επιμείνει στην ανάγκη η ευρωπαϊκή «αρχή της προφύλαξης» να γίνει σεβαστή και παράλληλα να διαφυλαχθούν τα πρότυπα της Ε.Ε. όταν τα αντίστοιχα αμερικάνικα είναι «πολύ διαφορετικά», π.χ. για την έγκριση χημικών ουσιών, την κλωνοποίηση και τους ενδοκρινικούς διαταράκτες.
Στον αντίποδα, πάντως, προτείνει οι διαπραγματευτές να επιδιώξουν να μειώσουν τις υπερβολικές διαδικασίες απαγόρευσης εισαγωγών για λόγους υγείας και υγιεινής των φυτών και τροφίμων.
 
Εργασιακά δικαιώματα
Οι ευρωβουλευτές ζητούν από τους διαπραγματευτές της Ε.Ε. να επιμείνουν ώστε οι ΗΠΑ να επικυρώσουν και να εφαρμόσουν τις οκτώ βασικές συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (μέχρι στιγμής έχουν επικυρώσει μόνο δύο) και επιμένουν ότι η εφαρμογή των εργασιακών διατάξεων από τις αμερικανικές επιχειρήσεις θα πρέπει να παρακολουθείται πιο στενά, με τη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών.
 
Προστασία των προσωπικών δεδομένων 
Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ε.Κ. επισημαίνει ότι οι κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων της Ε.Ε. δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπονομευτούν από τη διαδικασία ολοκλήρωσης και συγχώνευσης των αγορών ηλεκτρονικού εμπορίου και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. 
 
Οι ευρωβουλευτές ζητούν να εξαιρεθούν ρητά από τη Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων ρυθμίσεις που προβλέπουν παραχωρήσεις στο θέμα της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Οι διατάξεις για τη ροή των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, υπογραμμίζουν, θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ, μόνο εφόσον εφαρμοστούν οι ίδιοι κανόνες για την προστασία των δεδομένων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
 
Να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και ενάμιση χρόνο και είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφέρει άποψη για την ΤΤΙΡ με στόχο, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, το σχέδιο σύστασης να αποτελέσει κείμενο καθοδήγησης για τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές αλλά και ένα μήνυμα προς την αμερικανική πλευρά για το τι προσδοκούν οι Ευρωπαίοι πολίτες από μια μελλοντική εμπορική και επενδυτική συμφωνία.
 
Το σχέδιο σύστασης της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου θα τεθεί προς επικύρωση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 10 Ιουνίου. 
Να σημειωθεί ακόμα ότι η τελική συμφωνία για την ΤΤΙΡ, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, θα πρέπει να επικυρωθεί τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:43