18/02/2020 19:01:34

Εντιμότατοι τοκογλύφοι

Εντιμότατοι τοκογλύφοι - Media

 

 

Η συζήτηση γύρω από την Ελλάδα, δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο πρόεδρος του , του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τούσκ  «δεν είναι μόνο γύρω από την οικονομία. Είναι επίσης πολιτική και ηθική» και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να πάψουμε να θεωρούμε ότι οι οφειλέτες έχουν κατά κανόνα «ηθική» συμπεριφορά και ότι οι πιστωτές είναι «ανήθικοι».

Ας ρίξουμε λοιπόν μια μικρή, ελάχιστη ματιά σ’ αυτήν την ηθική των «πιστωτών» για να αντιληφθούμε το μέγεθός της…

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις δανειακές συμβάσεις που αυτοί οι ηθικοί πιστωτές επέβαλλαν, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας  από φέτος (2015) μέχρι και το 2030 για τόκους και χρεολύσια ανέρχονται στα  322,1 δισ. ευρώ .

Το εντυπωσιακό, από άποψη …ηθικής των πιστωτών  όμως, στοιχείο είναι ότι το συγκεκριμένο ποσό είναι σχεδόν μοιρασμένο σε αυτές τις δύο κατηγορίες. Δηλαδή, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει για τόκους, όσα και για τα δάνεια που έχει λάβει μέχρι σήμερα και συγκεκριμένα πρέπει να καταβάλει 158,3 δισ. ευρώ σε τόκους και 163,7 δισ. ευρώ σε λήξεις ομολόγων και δανείων. Με απλούστερα λόγια, οι ηθικοί πιστωτές αρμέγουν τη χώρα όπως ακριβώς ξεζουμίζουν οι κοινοί τοκογλύφοι τα θύματά τους…

Υπό αυτήν την έννοια (της τοκογλυφικής πρακτικής) πράγματι οι μεγάλοι πιστωτές της Ελλάδας  είναι αυτοί οι οποίοι ορίζουν και τους κανόνες, δηλαδή την ηθική.

Με άλλα λόγια και για να είμαστε σύμφωνοι με τους κανόνες της ηθικής των τοκογλύφων δανειστών θα πρέπει:

  • Να  εξυπηρετούμε με κάθε κόστος τους τόκους των δανείων
  • Να  δανειζόμαστε για να εξυπηρετούμε παλαιά δάνεια
  • Να περικόπτουμε κοινωνικές δαπάνες (υγεία, παιδεία κλπ)
  • Να μειώσουμε μισθούς συντάξεις
  • Να ξεπουλάμε δημόσια περιουσία και πόρους

Αυτήν ακριβώς τη «συμφωνία»  προσφέρουν οι εντιμότατοι πιστωτές: Να ανακυκλώσουμε και να διακηρύξουμε  αιωνίως την υποταγή μας στο «δίκαιο» και την «ηθική». Των τοκογλύφων…

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.