28/05/2020 16:46:49

«Σύμπραξη» ΣΔΟΕ-ΓΓΔΕ, τραπεζών και ΤτΕ για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος

«Σύμπραξη» ΣΔΟΕ-ΓΓΔΕ, τραπεζών και ΤτΕ για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος - Media

 

Εκπρόσωποι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδας θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με έναν κοινό στόχο. Να καταλήξουν στην τεχνική και νομική διαδικασία που θα επιτρέψει στο υπουργείο Οικονομικών και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να βάλουν «χέρι» στα στοιχεία όλων των καταθέσεων. Τα στοιχεία αυτά, θα συγκριθούν με τα στοιχεία των εισοδημάτων και για όποιους προκύψει ότι δεν είναι δυνατή η δικαιολόγηση της προέλευσης των χρημάτων, τότε θα υπάρξει εξονυχιστικός φορολογικός έλεγχος και πρόστιμα.

 Η επιτροπή με τους εκπροσώπους των φορέων που προαναφέρθηκαν συγκροτείται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη. Το έργο της Επιτροπής θα είναι διπλό. Να ετοιμάσει τον ηλεκτρονικό μηχανισμό για την «άντληση» από το υπουργείο Οικονομικών όλων των πληροφοριών που έχουν να κάνουν με τα υπόλοιπα των τραπεζικών καταθέσεων. Με το που θα φτάνουν τα στοιχεία των καταθέσεων στο σύστημα Taxisnet θα συγκρίνονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα των τελευταίων 10-12 ετών. Σε όσες περιπτώσεις προκύπτει ότι τα εισοδήματα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις καταθέσεις, οι υποθέσεις θα παραπέμπονται για φορολογικό έλεγχο.

Για το πώς ακριβώς θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι, το κείμενο Βαρουφάκη είναι πολύ αποκαλυπτικό: «Στόχος είναι η δημιουργία εφαρμογής η οποία θα προσδιορίζει τη συνολική καθαρή ατομική  / οικογενειακή τραπεζική περιουσία για κάθε Α.Φ.Μ ή ομάδες Α.Φ.Μ κατ’ έτος και ταυτόχρονα θα την συγκρίνει με τα δηλωθέντα ατομικά  / οικογενειακά εισοδήματα κατ’ έτος, προσδιορίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη κατ’ έτος, ήτοι το αδήλωτο ετήσιο εισόδημα για κάθε ΑΦΜ ή ομάδες ΑΦΜ.

Πέρα από το τεχνικό κομμάτι που θα αναλάβει η επιτροπή, θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση. Μάλιστα, το περιεχόμενο της φαίνεται να έχει ήδη κοινοποιηθεί στους «θεσμούς». Όπως αναφέρεται και στην απόφαση Βαρουφάκη, «τα μέλη της ομα΄δας εργασίας, επιφορτίζονται επιπλέον με την εκπόνηση πρότασης νομοθετικής ρύθμισης στο πλαίσιο της οποίας θα θεσμοθετείται η ελεγκτική διαδικασία, καθώς και η αξιοποίησή της από την πολιτική ηγεσία, με σκοπό την άμεση είσπραξη των φόρων που αναλογούν σε αποκρυβείσα ύλη».

Ουσιαστικά, μέσω της απόφασης, προαναγγέλλεται ασφυκτικό πρέσινγκ σε όσους θα εμφανιστούν στις λίστες των μαζικών ηλεκτρονικών διασταυρώσεων. Όσοι θα εμφανίζονται να μην μπορούν να δικαιολογήσουν καταθέσεις με βάση τα εισοδήματα, θα καλούνται να πληρώσουν για να γλιτώσουν. Ο εισπρακτικός πήχης έχει μπει πολύ ψηλά καθώς στο πρώτο email Βαρουφάκη προς τους δανειστές είχε εγγραφεί ως στόχος ποσό της τάξεως των 800 εκατομμυρίων ευρώ. 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.