search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:05
MENU CLOSE

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων υπό τον κλοιό ασφυκτικών πιέσεων

07.07.2015 05:49
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων υπό τον κλοιό ασφυκτικών πιέσεων  - Media

Στην πιο κρίσιμη φάση βρίσκονται οι σχέσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους. Εν αναμονή των ελληνικών προτάσεων για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, τελούν οι χώρες της ευρωζώνης.

Στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Eurogroup και στις 19:00 συγκαλείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης, ίσως η πιο κρίσιμη Σύνοδος μέχρι στιγμής που θα κρίνει το μέλλον των διαπραγματεύσεων  και την πορεία της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

 

Στην πιο κρίσιμη φάση βρίσκονται οι σχέσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους. Εν αναμονή των ελληνικών προτάσεων για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, τελούν οι χώρες της ευρωζώνης.

Στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Eurogroup και στις 19:00 συγκαλείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης, ίσως η πιο κρίσιμη Σύνοδος μέχρι στιγμής που θα κρίνει το μέλλον των διαπραγματεύσεων  και την πορεία της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

 

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων υπό των κλοιό ασφυκτικών πιέσεων 

Με «όπλα» το 61% του δημοψηφίσματος, το κοινό ανακοινωθέν  των πολιτικών αρχηγών (εκτός του ΚΚΕ) με την αναφορά ότι η Ελλάδα δεν θέλει ρήξη με την ΕΕ, αλλά και την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ που διαπιστώνει τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, επιστρέφει η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στις Βρυξέλλες (συνεδρίαση Εurogroup, Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης).

Επιπλέον, ένα ακόμη στοιχείο που η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα είναι «προωθητικό» είναι η αντικατάσταση του Γιάνη Βαρουφάκη , πρώην πλέον υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ήταν «κόκκινο πανί» για τους δανειστές, από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που ορκίστηκε και παρέλαβε το υπουργείο από τον προκάτοχό του χτες το βράδυ. Αυτό βέβαια δεν φαίνεται να αλλάζει και πολλά. Είναι ενδεικτικό ότι ο Σόιμπλε προειδοποίησε ότι ούτε για τον νέο ΥΠΟΙΚ θα είναι εύκολα…

Σημειώνεται πως το σταθερό αίτημα των δανειστών για απομάκρυνση του Γιάνη Βαρουφάκη, ήρθε και «κούμπωσε» με διαφωνίες στο εσωτερικό της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, αναφορικά τόσο με τον τρόπο εκπροσώπησης της κυβέρνησης στο Eurogroup αλλά όσο και με τις δημόσιες παρεμβάσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Μπορεί να είναι θολό το αν η παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη ήρθε μετά από αίτημα των δανειστών ή επειδή ήρθε το «πλήρωμα του χρόνου» καθώς η παρουσία του δημιουργούσε εσωτερικές δυσλειτουργίες, ωστόσο βέβαιο είναι πως ένα άλλο «αίτημα» ή έστω προτροπή από την πλευρά των εταίρων ικανοποιήθηκε από την ελληνική πλευρά. Ειδικότερα, τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνέστησε, κατά πληροφορίες, στον Αλέξης Τσίπρα,  ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να υπάρξει κοινή δέσμευση για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Χθες, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με όλους τους βασικούς «παίκτες» πλην Μέρκελ (Ντράγκι, Λαγκάρντ, Ολάντ και Γιούνκερ). Τηλεφωνική επικοινωνία έγινε και με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού ο οποίος διεμήνυσε στον πρωθυπουργό ότι προσβλέπει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και σύμφωνα με παράγοντα του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ εξέφρασε την ελπίδα ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα «θα επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει δύσκολες αλλά αναγκαίες οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να επιστρέψει στην ανάπτυξη, και να καταφέρει βιωσιμότητα του χρέους μέσα στην ευρωζώνη».

Σήμερα η ελληνική πλευρά, με βασική αγωνία την αποκατάσταση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και την επαναλειτουργία της οικονομικής δραστηριτότητας, καταθέτει νέο πλαίσιο προτάσεων, το οποίο βασίζεται σε μια «βελτιωμένη» εκδοχή της πρότασης Γιούνκερ, ωστόσο οι οιωνοί είναι αρνητικοί:

· Πρακτικά, η πρόταση αυτή εκ μέρους των θεσμών έχει αποσυρθεί απ’ το τραπέζι, ενώ ο λογαριασμός των μέτρων έχει ανέβει κατά πολύ μετά και το κλείσιμο των τραπεζών και το πάγωμα της οικονομίας.

· Ο Ντράγκι έριξε προειδοποιητική βολή, με το κούρεμα των ενεχύρων που περιορίζει τις δυνατότητες ρευστότητας των τραπεζών.

· Ολάντ και Μέρκελ έριξαν εκ νέου το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά εστιάζοντας στα πιεστικά χρονικά περιθώρια που έχει η Αθήνα να φέρει «σοβαρές» προτάσεις.

· Όλοι σχεδόν οι αξιωματούχοι που έκαναν δηλώσεις χθες έστειλαν αυστηρά μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση.

Τις προσεχείς ώρες λοιπόν θα διαφανούν το κλίμα και οι προθέσεις των εταίρων, αν υπάρχει ένα νέο τελεσίγραφο στο τραπέζι εκ μέρους των δανειστών και πώς θα απαντήσει η ελληνική πλευρά, με δεδομένο το αγκάθι των κλειστών τραπεζών.

ΕΚΤ: Πιθανή η χρηματοδότηση-γέφυρα ως την συμφωνία

Πολύ σημαντική ήταν η χθεσινοβραδυνή εξέλιξη που αφορά στη δήλωση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Έβαλντ Νοβότνι, ο οποίος ανέφερε πως αποτελεί μια πιθανότητα η χορήγηση χρηματοδότησης-γέφυρας, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Μιλώντας στην αυστριακή δημόσια τηλεόραση ÖRF, ο Νοβότνι είπε πως «εάν αυτό είναι εφικτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί».

Η ΕΚΤ δεν θα είναι σε θέση να χορηγήσει άλλη ρευστότητα στην Ελλάδα εάν κηρύξει αθέτηση πληρωμών του κρατικού της χρέους, επισήμανε ακόμη ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Αυστρίας.

Το ΔΣ της ΕΚΤ και ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι αποφάσισαν νωρίτερα να διατηρήσουν αμετάβλητο το ποσό που χορηγείται μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες, αφήνοντας λίγα ή καθόλου περιθώρια ελιγμών στην Αθήνα, θυμίζει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Στη Σύνοδο Κορυφής με το ΌΧΙ στο δημοψήφισμα και το ΝΑΙ των πολιτικών αρχηγών

Bάσει των ελληνικών προτάσεων οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν θα δώσουν την εντολή στους θεσμούς της ΕΕ για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). «To Εurogroup αναμένει από την ελληνική πλευρά να καταθέσει σαφείς προτάσεις μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της συνθήκης του ESM, λαμβανομένης υπόψη της νέας οικονομικής κατάστασης της χώρας», επισημαίνουν πηγές της ευρωζώνης.

Στη συνέχεια, στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του πρόεδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα συζητηθούν οι πιθανές μελλοντικές κινήσεις μετά το δημοψήφισμα. «Σε συνέχεια του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, πιστεύω πως πρέπει να συναντηθούμε επειγόντως στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο για να συζητήσουμε την κατάσταση και τις πιθανές λύσεις», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ σε επιστολή του προς τους ηγέτες της ευρωζώνης.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξη που παραχώρησαν από κοινού στο Παρίσι, άφησαν ανοιχτή την πόρτα της διαπραγμάτευσης, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει γρήγορα «σοβαρές» και «συγκεκριμένες» προτάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, επισημαίνει ότι το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει «αυστηρούς όρους», παρόμοιους που εκείνους τους οποίους περιείχαν οι προηγούμενες συμφωνίες, παρότι η Ελλάδα απέρριψε αυτούς τους όρους στο χθεσινό δημοψήφισμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), Τόμας Βίζερ, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Ο Τ. Βίζερ υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί και ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να κινηθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις, είχε δηλώσει από τις Βρυξέλλες ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα καθιστά ακόμα πιο περίπλοκη την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα. Τόνισε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα, διότι αναμένει να λάβει τη σχετική εντολή από το Eurogroup. 

Σημειώνεται πως στις 9.30 το πρωί ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να μιλήσει για την κατάσταση στην Ελλάδα, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Γύρος συνομιλιών του Α. Τσίπρα με Ντράγκι, Λαγκάρντ, Ολάντ και Γιούνκερ πριν το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής

Ο Αλέξης Τσίπρας, είχε την Δευτέρα τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι,  την Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αλλά και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο Πρωθυπουργός με τον Μάριο Ντράγκι, συζήτησε τα θέματα που αφορούν την ρευστότητα των τραπεζών. Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ζήτημα της άμεσης ανάγκης άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων και της παροχής ELA.

Με την Κριστίν Λαγκάρντ, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης λύσης, που να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Bloomberg, η επικεφαλής του ΔΝΤ, του ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να εκταμιευτούν χρήματα προς την Ελλάδα, λόγω της ληξιπρόθεσμης δόσης της 30ης Ιουνίου, όμως του τόνισε ότι το Ταμείο έχει την διάθεση να προσφέρει –αν χρειαστεί- τεχνική βοήθεια.

Αργότερα το βράδυ ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Νέα παρέμβαση ΗΠΑ: Ο Λιου επικοινώνησε με Τσίπρα και Τσακαλώτο

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου μίλησε χθες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον νεοδιορισθέντα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, και είπε ότι η Ουάσινγκτον προσβλέπει στην επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της Αθήνας και άλλων παραγόντων για την επίλυση της ελληνικής κατάστασης, είπε μια εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο Λιου εξέφρασε την ελπίδα ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα «θα επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει δύσκολες αλλά αναγκαίες οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να επιστρέψει στην ανάπτυξη, και να καταφέρει βιωσιμότητα του χρέους μέσα στην ευρωζώνη» ανακοίνωσε το υπουργείο σε δήλωση, προσθέτοντας ότι ο Λιου προσφέρθηκε να κρατήσει στενή επαφή με την Αθήνα τις επόμενες ημέρες.

Νωρίτερα χθες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μίλησε με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για την κατάσταση στη Ελλάδα και συμφώνησαν για τη σημασία της εξεύρεσης μιας οδού για να μπορέσει η Ελλάδα να ξεκινήσει εκ νέου τις μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης, είπε ο Λευκός Οίκος.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:58