search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:12
MENU CLOSE

Ο Μέγας Αλέξανδρος από τις πηγές

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1872
09-07-2015
12.07.2015 03:00
pod_0907_029_cmyk.jpg

Για πρώτη φορά δίδεται στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό η δυνατότητα της απευθείας πρόσβασης στις πρώτες πηγές των ιστορικών κειμένων που σχετίζονται με τον Μεγάλο Αλέξανδρο. Πρόκειται για μια μοναδική έκδοση που περιέχει τα αποσπάσματα των χαμένων έργων 42 ιστορικών που έγραψαν αποκλειστικά γι’ αυτόν 

 
Οι πρώτες πηγές
Μέγας Αλέξανδρος
Τα αποσπάσματα των αρχαίων ιστορικών
Εισαγωγή-Κείμενα-Μετάφραση-Σχόλια
Ήρκος-Σάντης Ρ. Αποστολίδης
Εκδόσεις: Gutenberg
Σελ.: 634
 
Η ιστορία του Αλεξάνδρου δεν κρύβει εκπλήξεις και θαυμασμό μόνο για τα κατορθώματα αυτού του μεγαλοφυούς άνδρα που επηρέασε καθοριστικά την Ιστορία της ανθρωπότητας με τα επιτεύγματά του. Θαυμαστός είναι επίσης και ο τρόπος με τον οποίο καταγράφηκε αυτή η ιστορία – σχεδόν λέξη τη λέξη όσον αφορά τις γραπτές πηγές πάνω στις οποίες βασίστηκε η καταγραφή των γεγονότων. Πάνω σε ποιες μαρτυρίες βασίστηκε η ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Στην ελληνική βιβλιογραφία, η απάντηση στο σύγχρονο ελληνικό κοινό δίνεται με την πρόσφατη κυκλοφορία ενός σχετικού τόμου που τον υπογράφουν οι Ήρκος και Σάντης Αποστολίδης. Η πολυσέλιδη αυτή εργασία απαντά εξαντλητικά όσον αφορά τις πρώτες ιστορικές πηγές ή αναφορές που κάνουν λόγο για τον Μεγάλο Αλέξανδρο.
 
Το βιβλίο είναι συναρπαστικό γιατί με τη βοήθεια των φιλολόγων έρχεται κανείς σε επαφή με το πρωτογενές υλικό της ιστοριογραφίας. Στη σταχυολόγηση και διαχείριση των πηγών, η μεθοδολογία αλλά και η συγκριτική φιλολογία αποκαλύπτουν έναν άγνωστο και θαυμαστό κόσμο που έχει να κάνει με το πώς συνθέτει κανείς από μια σειρά πληροφοριών ένα ιστορικό γεγονός! Αν σκεφτεί κανείς ότι η βασική ιστορία για τον Αλέξανδρο γράφτηκε από τον Αρριανό τετρακόσια χρόνια μετά τον θάνατο του στρατηλάτη, οι πρώτες πηγές αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο ιστορικό ενδιαφέρον προκειμένου να σχηματίσει κανείς μιαν ιδέα γύρω από τα επίμαχα γεγονότα και πρόσωπα.
 
Στη συλλογή περιλαμβάνονται 42 ιστορικοί που σχετίζονται με τον Αλέξανδρο. Οι περισσότεροι από αυτούς μας άφησαν σχετικά αποσπάσματα τα οποία και διασώθηκαν· μερικοί, δε, αναφέρονται μόνο με το όνομά τους επειδή υπάρχουν πληροφορίες ότι έγραψαν για τον Αλέξανδρο. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που κάνει γνωστή την καθαρά ιστορική παραγωγή πάνω στον Μεγάλο Αλέξανδρο. Είναι μια σημαντική και συγκροτημένη εργασία που έλειπε από την εγχώρια βιβλιογραφία, μια εργασία που μας φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο με τις ίδιες τις πηγές, πράγμα συναρπαστικό για κάθε αναγνώστη που συγκινείται στοιχειωδώς με την ανάγνωση και μελέτη της Ιστορίας. 
 
Η έκδοση είναι εξαιρετικά επιμελημένη και επαρκής από φιλολογικής και μορφολογικής πλευράς (ο Γιάννης Μαμάης, που υπογράφει την τυπογραφική επιμέλεια, είναι γνωστός μάστορας της τυπογραφίας)· ωστόσο, επισημαίνουμε ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν οι βιογραφίες – εργογραφίες των ιστορικών. Πρόκειται για έναν τόμο που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη κάποιου που γοητεύεται από τα έργα και τις ημέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου… 
 
Ξενοφών Μπρουντζάκης
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:10