search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 05:05
MENU CLOSE

Γερό «λίφτινγκ» στο κυβερνητικό σχήμα-«Εκπαραθύρωση» διαφωνούντων-Ποια είναι τα καινούρια ονόματα

16.07.2015 14:13
Γερό «λίφτινγκ» στο κυβερνητικό σχήμα-«Εκπαραθύρωση» διαφωνούντων-Ποια είναι τα καινούρια ονόματα - Media

Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται, οι καραμπόλες και τα νέα πρόσωπα σε ένα κυβερνητικό σχήμα που καλείται –τουλάχιστον ως το φθινόπωρο- να μείνει λειτουργικό. 

 

Στο πρωθυπουργικό γραφείο βρέθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης και για αρκετές ώρες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ. Τα στελέχη, που κάλεσε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, φέρονται να έχουν συζητήσει για τον επικείμενο ανασχηματισμό αλλά και συνολικά για το πολιτικό πρόβλημα που έχει προκύψει στην πλειοψηφία, μετά την ψηφοφορία της βουλής.

Οι συζητήσεις για τον επικείμενο ανασχηματισμό συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, όμως δεν είναι δα και το πιο εύκολο να δεχτεί κανείς ένα υπουργείο που και δύσκολα μέτρα θα έχει να περάσει που σημαίνουν και αντίστοιχο πολιτικό κόστος για τον επικεφαλής και σύντομη θα είναι η θητεία μέχρι τις νέες εκλογές (που είναι το πιθανότερο σενάριο). Όσο για την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος; Αν και υπήρχε η φήμη για ανακοίνωσή του την Πέμπτη, φαίνεται πως θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.  

Κυβέρνηση και κοινοβουλευτική ομάδα ΣΥΡΙΖΑ έχουν υποστεί «σοβαρή διαίρεση» όπως το έθεσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το πρωί της Πέμπτης, λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ με μόλις 110 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης και 39 να διαφοροποιούνται, 3 εκ των οποίων έχουν θέσεις σε υπουργεία.

Τα μέτρα που ψηφίστηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης και εκείνα που θα ψηφιστούν την επόμενη εβδομάδα, ζητούν ένα λειτουργικό κυβερνητικό σχήμα που θα τα εφαρμόσει. Κανένα από τα υπουργεία στα οποία βρίσκονται τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας δεν μένουν στο απυρόβλητο, καθώς όλα έχουν υποχρεώσεις με βάση τα προαπαιτούμενα.

Ποιοι φεύγουν

Παναγιώτης ΛαφαζάνηςΔημήτρης Στρατούλης και Κώστας Ήσυχος σίγουρα βρίσκονται εκτός κυβερνητικού σχήματος, με τον πρώτο και τον τελευταίο άλλωστε, να έχουν θέσει ήδη με δηλώσεις τους, την παραίτησή τους στην διάθεση του πρωθυπουργού.

Ακόμη όμως και κάποιοι που ψήφισαν υπέρ των μέτρων στην Βουλή, δεν είναι διατεθειμένοι να παραμείνουν στα υπουργεία τους. Μεταξύ αυτών, φέρονται να είναι: Ο Πάνος Σκουρλέτης που δεν έχει καμία διάθεση να μείνει στο υπουργείο Εργασίας, από την στιγμή που δεν θα μπορέσει να επαναφέρει τον κατώτερο μισθό στα επίπεδα που είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής από το Υπουργείο Υγείας λόγω… ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων).Το ίδιο ισχύει και για τον Θοδωρή Δρίτσα, αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας, ο οποίος δεν έχει καμία διάθεση να συνδέσει το όνομά του με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Και η Ζωή;

Η αλήθεια είναι πως τα πράγματα με την Πρόεδρο της Βουλής, μοιάζουν –και είναι- λίγο πιο περίπλοκα. Η παραίτησή της από τον θεσμικό της ρόλο, μπορεί να της ζητηθεί, αν και πολλοί περίμεναν, πως κατά την διάρκεια της ομιλίας της την Τετάρτη στο κοινοβούλιο, θα ανακοίνωνε και την παραίτησή της, κάτι που δεν συνέβη όμως.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση της πρότασης μομφής στην Βουλή, κάτι όμως που προς το παρόν δεν προκρίνεται, καθώς και χρονοβόρα είναι και θα οξύνει καταστάσεις, την ώρα που κυβέρνηση και κοινοβουλευτική ομάδα, δεν αντέχουν άλλη όξυνση.

Οι «καραμπόλες»

Αν όμως τελικώς βρεθεί η λύση και η Ζωή Κωνσταντοπούλου εγκαταλείψει την θέση της Προέδρου της Βουλής, οι καραμπόλες θα είναι πολλές. Επικρατέστερος για την θέση της, φέρεται να είναι ο μέχρι σήμερα υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης. Στην θέση του πιθανότατα να τοποθετηθεί ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος όμως «παίζει» και για το Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, στην θέση δηλαδή του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Την θέση τώρα του Πάνου Σκουρλέτη στο υπουργείο Εργασίας, ίσως πάρει ο Σάββας Ρομπόλης, ο οποίος και γνώστης του αντικειμένου είναι και ήταν υπέρ της συμφωνίας (κατά του δημοψηφίσματος όμως, έχοντας υπογράψει και σχετικό κείμενο).

Και αλλαγή κυβερνητικού εκπροσώπου

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται αλλαγή και κυβερνητικού εκπροσώπου καθώς ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης προορίζεται να καλύψει την θέση της Νάντιας Βαλαβάνη στο υπουργείο Οικονομικών.

Για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, υπάρχει η σκέψη για τον μέχρι σήμερα κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Φίλη, δεν είναι όμως καθόλου σίγουρο ότι η συγκεκριμένη σκέψη θα φτάσει μέχρι την υλοποίησή της.

Ο Γιώργος Βαρεμένος, έχει ακουστεί για την κάλυψη της θέσης του Κώστα Ήσυχου στο υπουργείο Άμυνας, ενώ πολύ πιθανή πρέπει να θεωρείται παραλαβή χαρτοφυλακίου και από τον «παραπονεμένο» του Ιανουαρίου, αντιπρόεδρο της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλο. Στα ονόματα που έχουν ακουστεί για να καλύψουν τα κενά του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβάνεται και αυτό του Γιάννη Μπαλάφα, 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24