25/05/2020 10:42:16

Συλλογή τροφίμων και ρούχων για τους πρόσφυγες από Φοιτητικούς Συλλόγους της Αθήνας

Συλλογή τροφίμων και ρούχων για τους πρόσφυγες από Φοιτητικούς Συλλόγους της Αθήνας - Media

Στη συλλογή ρούχων, τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες έχουν προχωρήσει πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι σχολών της Αθήνας.

Με τους περισσότερους πρόσφυγες να παραμένουν, υπό άθλιες συνθήκες, στην πλατεία Βικτώριας, μέχρι να ξεκινήσουν την επικίνδυνη διαδρομή προς τη δυτική Ευρώπη, φοιτητές του γειτονικού Οικονομικού Πανεπιστημίου (πρώην ΑΣΟΕΕ) προχώρησαν ήδη από την Τετάρτη στη διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ βοήθησαν στον καθαρισμό της πλατείας.

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης της ΑΣΟΕΕ για τους πρόσφυγες, υπάρχει άμεση ανάγκη για φάρμακα, συσκευασμένα τρόφιμα, γάλατα, είδη ατομικής υγιεινής, αντισηπτικά και αδιάβροχα.

Αναλυτικά η Πρωτοβουλία αναφέρει τα εξής:

"Τις τελευταίες ημέρες ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες αναγκάζονται να βρουν καταφύγιο στην πλατεία Βικτωρίας. Εκεί δίνουν ραντεβού με τους “διακινητές” τους που θα τους προωθήσουν στην Βόρεια Ελλάδα από όπου ελπίζουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη. Οι άνθρωποι αυτοί δεν φεύγουν από επιλογή αλλά από ανάγκη, εξαιτίας είτε τις φτώχειας είτε πολεμικών συγκρούσεων. Φτώχεια και πολέμους για τα οποία την κύρια ευθύνη η “πολιτισμένη” Δύση.

Σε όλα αυτά τα οποία έχουνε ζήσει το τελευταίο διάστημα έρχεται να προστεθεί η εκμετάλλευση από διάφορα κυκλώματα που κερδοσκοπούν εις βάρος τους, οι άθλιες συνθήκες διαμονής στα νησιά του Αιγαίου, στην Αθήνα αλλά και σε όλο το ταξίδι τους, καθώς και η παντελής απραξία του Ελληνικού Κράτους και της ΕΕ. Θεσμοί που σίγουρα εθελοτυφλούν αν δεν επιδεινώνουν τα προβλήματα με το κλείσιμο τον συνόρων και τις ακυρώσεις δρομολογίων. 

Από την πλευρά μας θεωρούμε απάνθρωπο ενώ οι μετανάστες υφίστανται όλα τα παραπάνω, να θεωρούνται παράνομοι (ή κοινωνική απειλή), να μην τους παρέχονται οι στοιχιώδεις προϋποθέσεις ζωής και επιβίωσης, ενώ ταυτόχρονα να γίνονται θύματα φασιστικών ή ρατσιστικών επιθέσεων (πολλές φορές ακόμα και από τις αρχές). 

Ώς φοιτητές της σχολής μας συστήσαμε της Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης ΑΣΟΕΕ, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι και πιο συγκεκριμένα με αυτήν την κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας, όπου παρεβρίσκονται εκατοντάδες μετανάστες υπό άθλιες συνθήκες και με έλλειψη ακόμα και στα αναγκαία. Επιδιώκουμε την ευαισθητοποίηση των φοιτητών από όλες τις σχολές αλλά και της κοινωνίας συνολικά, όχι απλώς με όρους φιλανθρωπίας, αλλά βιώνοντας τα ίδια προβλήματα με τους μετανάστες με τον δικό μας τρόπο (και προφανώς σε άλλη ένταση), να σταθούμε δίπλα ο ένας στον άλλον στον αγώνα για ένα κοινό καλύτερο μέλλον.

Την Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη είχαμε καλέσει σε δράση, η οποία στηρίχθηκε και αγκαλιάστηκε και από φοιτητές άλλων σχολών και Φοιτητικών Συλλόγων.

Συγκεκριμένα αφού συγκεντρώσαμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, τα διανείμαμε και καθαρίσαμε την πλατεία. Ενώ παράλληλα σχεδόν σε όλες τις σχολές μαζεύονται από αυτήν την βδομάδα τρόφιμα, φάρμακα και λοιπά είδη ανάγκης για αντίστοιχες δράσεις που θα ακολουθήσουν.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει άμεση ανάγκη για:

Φάρμακα
Συσκευασμένα Τρόφιμα (όχι γλυκά)
Γάλατα 
Σερβιέτες- Πάνες – Μωρομάντηλα – Μπιμπερό
Οδοντόβουρτσες – Οδοντόκρεμες
Αντισυπτικά 
Αδιάβροχα

Σχεδόν σε όλες τις σχολές της Αθήνας θα γίνεται συλλογή τροφίμων, συγκεκριμένα στην ΑΣΟΕΕ θα έχουμε τραπεζάκι στο προαύλιο της σχολής καθημερινά 13:00 με 15:00.

Κατανοούμε ότι αυτές οι δομές αλληλεγγύης και μόνο δεν μπρούν να αποτελέσουν συνολική παρά μόνο προσωρινή λύση του προβλήματος καθώς δεν είναι ικανές και επαρκείς από μόνες τους να έρθουν αντιμέτωπες με τα αίτια των αναφερθέντων προβλημάτων. Για εμάς είναι απαραίτητο τα ζητήματα αυτά να γίνουν υπόθεση της κοινωνίας, εφόσον μόνο έτσι μπορεί να δοθεί συνολική απάντηση. Τέλος, καλούμε και τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους που δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα να πράξουν παρόμοια, να δράσουμε συλλογικά και να συντονιστούμε σε αυτήν την κατεύθυνση.

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης ΑΣΟΕΕ"

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.