search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:22
MENU CLOSE

Είναι επίσημο: Η Ρωσία στέλνει στρατό στη Συρία προς ενίσχυση του Άσαντ

30.09.2015 07:38
Είναι επίσημο: Η Ρωσία στέλνει στρατό στη Συρία προς ενίσχυση του Άσαντ - Media

Την έγκριση της ρωσικής Άνω Βουλής να στείλει στρατό στο εξωτερικό ζήτησε και έλαβε ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε ένα ακόμη βήμα προς την στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία εξασφαλίζοντας σήμερα το πράσινο φως του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας για την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών προς υποστήριξιν των στρατιωτικών δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την “τρομοκρατική απειλή”.

Το Κρεμλίνο το διατύπωσε σαφώς: ένα πράσινο φως του ΟΗΕ ή ένα αίτημα για βοήθεια προερχόμενο από το καθεστώς της Δαμασκού είναι αρκετό για να υπάρξει εξουσιοδότηση για ρωσική στρατιωτική επέμβαση. Και, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, του οποίου η χώρα έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία, έστειλε επιστολή στον Βλαντίμιρ Πούτιν ζητώντας του “στρατιωτική βοήθεια”. Τη διατύπωση γραπτώς και επισήμως του αιτήματος επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της και η συριακή προεδρία στη Δαμασκό.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ρωσίας διατύπωσε επίσημο αίτημα προς την Άνω Βουλή και εκείνη , ομοφώνως, ενέκρινε την αποστολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ρωσικής προεδρίας Σεργκέι Ιβανόφ διευκρίνισε ότι η επιχείρηση συνίσταται αποκλειστικά σε αεροπορικές επιδρομές, αποκλείοντας, προς το παρόν, την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.

“Ο στρατιωτικός στόχος της επιχείρησης είναι αποκλειστικά η αεροπορική υποστήριξη των συριακών δυνάμεων στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους”, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία ο Ιβανόφ.

“Η χρησιμοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος ξένης χώρας είναι δυνατή βάσει απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή έπειτα από αίτημα των νόμιμων αρχών της χώρας αυτής”, εξήγησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Ο κύριος στόχος είναι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας και η υποστήριξη των νόμιμων αρχών της Συρίας στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού”, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

“Ολοι οι εταίροι και σύμμαχοί μας θα ενημερωθούν σήμερα για την απόφαση αυτή και οι υπουργοί Αμυνας θα λάβουν ακριβείς πληροφορίες…Δεν πρόκειται για την πραγματοποίηση κάποιου γεωπολιτικού στόχου ή για την ικανοποίηση κάποιας φιλοδοξίας, όπως μάς κατηγορούν συστηματικά οι δυτικοί μας εταίροι”, έσπευσε να διευκρινίσει ο Σεργκέι Ιβανόφ.

Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η Μόσχα έχει στείλει στρατιωτικούς ειδικούς στο πρόσφατα εγκατεστημένο επιχειρησιακό κέντρο στη Βαγδάτη, το οποίο συντονίζει τις αεροπορικές επιδρομές και τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία.

Η Ρωσία θα προεδρεύσει σήμερα σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, και πιο συγκεκριμένα κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, και αναμένεται ότι θα υποβάλει σχετικό σχέδιο απόφασης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:22