search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 23:08
MENU CLOSE

«Πραξικόπημα» στην Πορτογαλία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1888
28-10-2015
01.11.2015 04:00
pod_2810_025_cmyk.jpg

Ο πρόεδρος Σίλβα δεν δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε αριστερά κόμματα

 

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις εκλογές της Πορτογαλίας, όπου τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα έσπευσαν να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα των εκλογών ως επιβράβευση της πολιτικής λιτότητας του πρωθυπουργού Κοέλιο. Χωρίς να διαβλέπουν την κούραση και τη βουβή αγανάκτηση των πολιτών, οι οποίοι, ενώ κατάφεραν να βγουν από το μνημόνιο, δεν μπόρεσαν ούτε στιγμή να ανακουφιστούν από τα σκληρά περιοριστικά μέτρα.
 
Πολύ γρήγορα όμως φανερώθηκε η αλήθεια. Ο Κοέλιο όχι μόνο δεν έχει πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά όταν του δόθηκε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης την επέστρεψε στον πρόεδρο Καβάκο Σίλβα! Ο Σίλβα την έδωσε στο κόμμα των Σοσιαλιστών και στο Αριστερό Μπλοκ, το οποίο εμφανίζεται να αμφισβητεί τη συνταγή της Ε.Ε. για συνέχιση της λιτότητας χωρίς χρονοδιάγραμμα. Τη στιγμή που Σοσιαλιστές και Αριστερό Μπλοκ ανακοινώνουν τη συμφωνία τους, ο πρόεδρος της χώρας σε μία πρωτοφανή κίνηση στα όρια της συνταγματικότητας παίρνει πίσω την εντολή και την ξαναδίνει στο πρώτο κόμμα, ζητώντας από τον Κοέλιο να επιλέξει τους υπουργούς του!
 
Όταν ρωτήθηκε γιατί έκανε τέτοια ωμή παρέμβαση, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, δικαιολόγησε την πρωτοβουλία του με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να δώσει την εντολή σε ευρωσκεπτικιστικά κόμματα! 
 
Άραγε πότε ένας πρόεδρος υπερβαίνει τις θεσμοθετημένες αρμοδιότητές του και επιλέγει ο ίδιος, χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν, τον πρωθυπουργό της αρεσκείας του; Ακόμα και αν το επιχείρημά του είναι σωστό, ότι μία λάθος κίνηση των πολιτών να δώσουν την εξουσία σε ευρωσκεπτικιστικά κόμματα θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική αστάθεια με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα, κατά πόσο η κίνησή του αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση των δημοκρατικών διαδικασιών;
 
Το hashtag
 
Ακόμα και η βρετανική «Telegraph» βγήκε με τίτλο «Η Ευρωζώνη διέβη τον Ρουβίκωνα αποκλείοντας το αριστερό κόμμα από τον σχηματισμό κυβέρνησης».
 
Εκεί που όλοι πίστευαν ότι δεν θα ξανασχοληθούν με την Πορτογαλία, ο «καλός» μαθητής της Ε.Ε. τείνει να δημιουργήσει άλλο ένα μέτωπο στους συνεχείς κλυδωνισμούς του Νότου από τον κρίση, καθώς εάν ο Κοέλιο δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την παρούσα Βουλή, τότε θα πρέπει να προκηρύξει νέες εκλογές! 
 
Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, οι επίδοξοι χάκερ των κοινωνικών δικτύων δημιούργησαν το hashtag «Thisisacoup» (Αυτό είναι πραξικόπημα) στο Τwitter – κατά τα πρότυπα του διαδικτυακού παραληρήματος, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η «επική διαπραγμάτευση» των 17 ωρών ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ευρωπαϊκό Κονκλάβιο – δίνοντας την εντύπωση ότι έγινε πραγματικό πραξικόπημα στην Πορτογαλία!
 
Το hashtag συνοδευόταν από ψεύτικες φωτογραφίες παλαιότερων διαδηλώσεων στην Πορτογαλία και πολλοί που πίστεψαν τις πληροφορίες καλούσαν τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους! Σε μία περίπτωση μάλιστα ένας χρήστης έδειχνε φωτογραφία ενός ένοπλου να έχει εισβάλει στην πορτογαλική τηλεόραση, ενώ κάποιοι άλλοι κατηγορούσαν το BBC ότι δεν είχε αναφέρει τίποτα για την πολιτική κατάσταση στην Πορτογαλία!
 
Οι ευρηματικές ατάκες τύπου «η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε τη δημοκρατία στην Πορτογαλία» μαζί με τις ευφάνταστες φωτογραφίες των χρηστών του κοινωνικού δικτύου να δείχνουν υπουργούς να εγκαταλείπουν τη χώρα ήταν αρκετά για να προκαλέσουν τρομακτική αναστάτωση στους πολίτες!
 
Ο αρθρογράφος της «Τelegraph» σχολιάζει καυστικά:
 
«Aυτό είναι ένα επικίνδυνο μονοπάτι. Η συντηρητική νομενκλατούρα της χώρας συμπεριφέρεται σαν να μην επιτρέπεται σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από αυτούς να έχουν την εξουσία.
 
Τα αντανακλαστικά θυμίζουν άλλες ανατριχιαστικές εποχές της ιστορίας της Ιβηρικής χερσονήσου αλλά και την ιστορία που ακολούθησε και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα πέφτοντας πάνω στον τοίχο αδιαλλαξίας της ευρωζώνης.
 
Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα δύσκολο δίλημμα. Συνειδητοποιούν για πρώτη φορά τη δυσάρεστη αλήθεια ότι η ευρωζώνη είναι μία αυταρχική, καθεστωτική συντηρητική επιχείρηση, με τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα, το οποίο εμποδίζει οποιονδήποτε με αντίθετη άποψη να πάρει την εξουσία.
 
Οι Βρυξέλλες δημιούργησαν ένα πραγματικό τέρας».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03