search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:48
MENU CLOSE

Η Αριστερά του… κατεπείγοντος!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1893
02-12-2015
06.12.2015 04:00
vouli-2.jpg

Οι μηχανές αναζήτησης στο Ίντερνετ είναι ένας πολύ καλός φίλος για όσους έχουν ασθενή μνήμη (και για όσους θέλουν να τη φρεσκάρουν). Επίσης, είναι ένας πολύ κακός φίλος για όσους θέλουν να ξεχάσουν. Εσχάτως, σε αυτούς που θέλουν να ξεχάσουν συγκαταλέγεται και ο… ΣΥΡΙΖΑ.

 
 
Οι μηχανές αναζήτησης στο Ίντερνετ είναι ένας πολύ καλός φίλος για όσους έχουν ασθενή μνήμη (και για όσους θέλουν να τη φρεσκάρουν). Επίσης, είναι ένας πολύ κακός φίλος για όσους θέλουν να ξεχάσουν. Εσχάτως, σε αυτούς που θέλουν να ξεχάσουν συγκαταλέγεται και ο… ΣΥΡΙΖΑ.
 
Δύο λέξεις, τη «διαδικασία» και το «κατεπείγον» στη γενική (πτώση), αρκεί να… πληκτρολογήσει κάποιος για να διαπιστώσει πώς ψηφίζονται νόμοι στην Ελλάδα όχι μόνο στη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων και της διακυβέρνησης από τα «συστημικά» κόμματα, αλλά και το τελευταίο δεκάμηνο, από τις 25 Ιανουαρίου δηλαδή και μέχρι σήμερα… 
 
«Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος» λένε τα δημοφιλή αποτελέσματα αναζήτησης και κάποιος πρέπει να πάει πάρα πολύ πίσω στα αποτελέσματα για να βρει μια είδηση που να αφορά την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Η παρατήρηση αυτή θα μπορούσε να μην έχει καμία σημασία, αν οι ειδήσεις για τα όσα συμβαίνουν στο κτήριο της ελληνικής Βουλής δεν επιβεβαίωναν ότι πλέον μιλάμε για την… Αριστερά του κατεπείγοντος (η οποία κάποτε εμφανιζόταν λάβρα απέναντι στη Δεξιά του κατεπείγοντος)… 
 
«Πραξικόπημα»
Ποιος να το έλεγε, λοιπόν; Ας θυμηθούμε μια ενδεικτική σκηνή από το όχι τόσο μακρινό παρελθόν. Τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν ακόμη στα έδρανα της αντιπολίτευσης δίνοντας «μάχες» για την κοινοβουλευτική διαδικασία και καταγγέλλοντας κοινοβουλευτικά «πραξικοπήματα». Βρισκόμαστε στον Φεβρουάριο του 2012 και στην Ολομέλεια εισάγεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για το PSI.
 
Η αντιπολίτευση, με αιχμή του δόρατος τον ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνει «κεραυνούς» και στηλιτεύει την επιλογή της κυβέρνησης. «Δεν αντιλαμβάνομαι την επιμονή σας στην άρνηση του κατεπείγοντος» είναι η απάντηση του τότε υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος δεν χάνει την ευκαιρία να σημειώσει με… δραματικό τόνο ότι αυτοί που δεν δέχονται τη διαδικασία του κατεπείγοντος δεν αντιλαμβάνονται ή δεν έχουν συνείδηση σε ποιο σημείο βρίσκεται η χώρα. 
 
Ο καιρός πέρασε, ο Βενιζέλος διαβιοί στη δική του… πολιτική «έρημο» και ο τόπος ζει «τα έργα και τις ημέρες» της πρώτης αριστερής κυβέρνησης, η οποία έχει… «απογειώσει» τον όρο fast track στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες νομοθέτησης από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την εξουσία.
 
«Όποιος καταψηφίσει τη διαδικασία του κατεπείγοντος για την ψήφιση της συμφωνίας ρισκάρει δάνειο – γέφυρα». Τα λόγια αυτά δεν ανήκουν ούτε στον Αντώνη Σαμαρά, ούτε στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ούτε καν… στον Γιάννη Στουρνάρα. Απλά ήταν το μήνυμα που είχε στείλει φόρα – παρτίδα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την παραμονή ψήφισης του τρίτου μνημονίου τον περασμένο Αύγουστο. Πώς αλλάζουν οι καιροί, ε; 
 
Αντίθεση
«Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε». Η παλιά τηλεοπτική διαφήμιση περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο τις κοινοβουλευτικές συνήθειες, όπως έχουν διαμορφωθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε πλήρη αντίθεση με όσα υποστήριζε με ένταση και υπερβάλλοντα δυναμισμό όταν οι βουλευτές του βρίσκονταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης.
 
Από το τέλος του περασμένου Ιανουαρίου, όταν κέρδισε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν «περάσει» από την Ολομέλεια 10 νομοσχέδια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, πέντε νομοθετήματα με επείγουσα διαδικασία, μόλις έξι νομοσχέδια ψηφίστηκαν με κανονική διαδικασία, ενώ δύο αφορούσαν Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου – τις γνωστές ΠΝΠ, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, περιέγραφε περίπου σαν τη… συντέλεια του κοινοβουλευτισμού και της πολύ κακής νομοθέτησης. 
 
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι fast track κοινοβουλευτικές διαδικασίες «άνοιξαν» από την πρώτη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Το πιο χαρακτηριστικό όμως είναι ότι από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα όλοι οι νόμοι έχουν ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος και του κατεπείγοντος. Πολυνομοσχέδιο με πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων, ΟΔΙΕ, νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, πολυνομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 
 
Εξαίρεση το νομοσχέδιο με τίτλο «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις», στο οποίο πάντως κατατέθηκαν τουλάχιστον 14 υπουργικές τροπολογίες. Με άλλα λόγια, το μισό Υπουργικό Συμβούλιο βρήκε «εύφορο» και… «βοσκήσιμο» νομοσχέδιο για να «περάσει» άσχετα ζητήματα.
 
Σε τεντωμένο σχοινί
Η κακή αρχή είχε γίνει από πολύ νωρίς, από τις πρώτες ημέρες της «πρώτης φοράς Αριστερά». Το δεύτερο μόλις νομοσχέδιο της κυβέρνησης, «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας», κατατέθηκε ως κατεπείγον και ψηφίστηκε στην Ολομέλεια μέσα σε δύο μέρες. Έκτοτε η κυβέρνηση νομοθετεί με διαδικασίες που… ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί, ενώ η κριτική περισσεύει για την ποιότητα της νομοθέτησης, καθώς οι βουλευτές, που δεν προλαβαίνουν ούτε να φυλλομετρήσουν τα πολυσέλιδα και «βαριά» νομοσχέδια, καλούνται να επεξεργαστούν, να συζητήσουν σε επιτροπή και Ολομέλεια και να τα ψηφίσουν σε δύο μέρες το αργότερο.
 
Μάλιστα η κυβέρνηση έχει βρει και την πατέντα – «κοινοβουλευτική καινοτομία» την έχουν ονομάσει κάποιοι με αρκετά ειρωνική διάθεση – νομοθέτησης ανάμεσα στη διαδικασία του επείγοντος και αυτή του κατεπείγοντος. Κατάθεση νομοσχεδίου στην αρχή της εβδομάδας, συζήτηση στις επιτροπές κολλητά η μία μετά την άλλη και ψήφιση στην Ολομέλεια περίπου στο τέλος της ίδιας εβδομάδας… 
 
Ως «κερασάκι» ας υπογραμμίσουμε και αυτό: Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κατάφερε να φέρει σε ένα νομοσχέδιο 12 ΠΝΠ και τρεις τροπολογίες μαζί την περασμένη εβδομάδα. Την ώρα που η Κ.Ο. της Ν.Δ. προσπαθούσε να μαζέψει τα κομμάτια της στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, εντός της Ολομέλειας η κυβέρνηση, ξεχνώντας όσα κατήγγελλε όταν βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης, βρήκε «πεδίον δόξης λαμπρό», προχωρώντας με ιδιαίτερη άνεση σε πρακτικές κακής νομοθέτησης.
 
Δεν είναι μόνο το ότι «πέρασε» για κύρωση από την Ολομέλεια 12 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, κυρίως για τα capital controls, με τη… «μία» και στο «άψε σβήσε». Καθώς η Ν.Δ. ήταν απορροφημένη στα συντρίμμια του εσωκομματικού «ναυαγίου», η κυβέρνηση… πρόσθεσε και τρεις τροπολογίες στο νομοσχέδιο κύρωσης των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, κίνηση, για να το πούμε κομψά, που ούτε ευθυγραμμίζεται απολύτως με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ούτε εμπεριέχει στοιχεία καλής νομοθέτησης.
 
Και έπεται συνέχεια. Ή μήπως αμφιβάλλετε;
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:47