search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:35
MENU CLOSE

Ο Κέρι για επιθεώρηση στην Αθήνα

03.12.2015 09:05
Ο Κέρι για επιθεώρηση στην Αθήνα - Media

Η εμψύχωση του εγχώριου προσωπικού για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της καλής δουλειάς που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας είναι ο στόχος της επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών που φτάνει στην Αθήνα στην Παρασκευή.

 

Η εμψύχωση του εγχώριου προσωπικού για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της καλής δουλειάς που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας είναι ο στόχος της επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών που φτάνει στην Αθήνα στην Παρασκευή.

Οι απαιτήσεις της  Ουάσιγκτον προς την Αθήνα και οι δεσμεύσεις που η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει είναι σαφείς:

  • Χαμηλοί τόνοι και συνεργασία με την Τουρκία
  • Υποστήριξη της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού μέσα από ένα νέο σχέδιο «τύπου» Ανάν το οποίο ετοιμάζεται
  • Επίλυση του προβλήματος με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, μέσα στον επόμενο (2016) χρόνο
  • Απόλυτη πρόσδεση στο αμερικανικό ενεργειακό πλάνο  με την εγκατάλειψη της ελληνορωσικής συνεργασίας και  ταυτόχρονα την προώθηση των αμερικανικής έμπνευσης και συμφερόντων αγωγών
  • Επιμονή στην υιοθέτηση και εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων» που υποδεικνύει το ΔΝΤ

Περί των «μεταρρυθμίσεων», όπως για παράδειγμα,  η δημιουργία του υπερ-ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο θα παραδοθούν για ξεπούλημα τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία και η παράδοση του μηχανισμού εσόδων του ελληνικού κράτους στα χέρια των δανειστών, οι Αμερικανοί αρκούνται στην υψηλή εποπτεία, καθώς το βάρος της «καθημερινής» διαχείρισης της ελληνικής κυβέρνησης  έχει αφεθεί στα χέρια των Ευρωπαίων (Γερμανών) Εταίρων.

Περί των μεγάλων, ωστόσο, ζητημάτων για τα αμερικανικά συμφέροντα, όπως είναι ο ενεργειακός προσανατολισμός της χώρας και η στρατηγική της τοποθέτηση, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών σπεύδει επιτόπου για έλεγχο και υποδείξεις. Ετσι λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση- πέρα από την υλοποίηση των δεσμεύσεων του μνημονίου πρέπει:

  • Να συνεχίσει την πολιτική κατευνασμού προς την Τουρκία και να ξεπαγώσει τον διμερή διάλογο με στόχο διευθετήσεις στο Αιγαίο, την ίδια στιγμή που μαχητικά τουρκικά αεροσκάφη εξακολουθούν να πετούν ακόμη και πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά (Αγαθονήσι).
  • Να βοηθήσει με πιέσεις και υποδείξεις τον πρόθυμο έτσι κι αλλιώς Πρόεδρο της Κύπρου Αναστασιάδη να φέρει από το παράθυρο ένα σχέδιο «επίλυσης» του Κυπριακού το οποίο τελικά θα νομιμοποιήσει και θα αποδεχτεί τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής της μισής Κύπρου
  • Να «τελειώσει» με το θέμα των Σκοπίων κατανοώντας το στρατηγικό πρόβλημα που δημιουργεί αυτή η εκκρεμότητα στην  ΝΑΤΟική συμμαχία η οποία θέλει να εμφανίζεται συμπαγής απέναντι στη Μόσχα στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
  • Να  βοηθήσει τις αμερικανικές μπίζνες με το Φυσικό Αέριο του Αζρμπαιτζάν προωθώντας τον αγωγό ΤΑΡ και δημιουργώντας υποδομές για την επαναεροποίηση υγρού φυσικού αερίου (Ρεβυθούσα και Καβάλα) οι οποίες από το 2016 θα δέχονται και μέρος των αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου σχιστολιθικού φυσικού αερίου.

Και καθώς η ελληνική κυβέρνηση προσαρμόζεται απόλυτα στο παιχνίδι του κατευνασμού της Τουρκίας βοηθώντας τους χειρισμούς που επιχειρούν οι Αμερικάνοι στην Αγκυρα, ο Κέρι σπεύδει για να χτυπήσει φιλικά στην πλάτη τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: «μπράβο παιδιά μια χαρά τα πάτε»… 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:32