search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:13
MENU CLOSE

Kαι τώρα… τρέχουμε

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1902
03-02-2016
05.02.2016 04:00
prosfygiko.jpg

Καμία αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων από την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

 

Χωρίς συντονισμό και απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει το τεράστιο προσφυγικό ρεύμα, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να βρίσκεται υπόλογη και απολογούμενη έναντι των Ευρωπαίων. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα το «Ποντίκι», η κυβέρνηση με ευθύνη του αρμόδιου υπουργού συντονιστή του κυβερνητικού έργου Αλέκου Φλαμπουράρη δεν έχει αξιοποιήσει τους οικονομικούς πόρους που σε πρώτη φάση έχουν αποδεσμευτεί από την Ε.Ε. για τον σκοπό αυτόν και τώρα τρέχει και κρέμεται από τις δυνατότητες του Πάνου Καμμένου και του υπουργείου Άμυνας να «μπαλώσουν τις τρύπες» υλοποιώντας τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των εταίρων.
 
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Ποντίκι», η Ε.Ε. έχει εγκρίνει χρήματα – τα οποία η Ελλάδα, όπως φαίνεται, δεν έχει αξιοποιήσει – από δύο πηγές χρηματοδότησης: 
 
1 Από τα μακροπρόθεσμα εθνικά προγράμματα / σχέδια 2014-20, από τα δύο ταμεία Μετανάστευσης και Ασφάλειας, η Ελλάδα έχει λάβει προκαταβολή 33 εκατ. τον Σεπτέμβριο του 2015 (από σύνολο 509,4 εκατ. για ολόκληρη την επταετία). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες για την αξιοποίηση αυτών των χρημάτων δεν έχουν αρχίσει και τα χρήματα παραμένουν «αδρανή» σε λογαριασμούς.
 
2 Από την έκτακτη / επείγουσα βοήθεια με συγκεκριμένα αιτήματα. Η Ελλάδα έχει υποβάλει 16 αιτήματα από την αρχή της κρίσης. Τα 14 εξ αυτών, ύψους 29,2 εκατ. ευρώ, έχουν εγκριθεί και έχει δοθεί προκαταβολή 19 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 4 εκατ. είναι εγκεκριμένα, σε φάση ολοκλήρωσης σε τεχνικό επίπεδο, και αφορούν:
  • 2,89 εκατ. ευρώ για συντήρηση των μέσων της Ακτοφυλακής και έρευνα – διάσωση.
  • 1,10 εκατ. ευρώ για προσωπικό στην Ακτοφυλακή.
  • 3,30 εκατ. ευρώ για κάλυψη αναγκών υγείας στα νησιά του Αιγαίου.
  • 1,36 εκατ. ευρώ για 90 συσκευές δακτυλοσκόπησης – EURODAC.
 
Αιτήματα
Πέραν των κοινοτικών χρημάτων η Ελλάδα έχει ήδη εξασφαλίσει «επείγουσα βοήθεια» 100 εκατ. από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (UNHCR και IOM) για δημιουργία κέντρων προσωρινής φιλοξενίας και μετεγκατάστασης χωρητικότητας 20.000 θέσεων. Από την UNHCR έχουν εγκριθεί 80 εκατ. και από τον ΙΟΜ άλλα 20. 
 
Εκτός από αυτά τα χρήματα, η Ελλάδα έχει υποβάλει δύο ακόμη αιτήματα για επιπρόσθετη χρηματοδότηση, τα οποία εξετάζονται κατά προτεραιότητα: 
  • 12,7 εκατ. για την προμήθεια 1.150 προκατασκευασμένων μικρών κατοικιών (21.1.16).
  • 6,8 εκατ. για επιπλέον προσωπικό στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (19.1.16).
Ποια χρήματα – και πώς – έχει αξιοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση; Τα 10 αιτήματα – δράσεις για τα οποία έχει δοθεί η προκαταβολή των 19 εκατ. έχουν κατανεμηθεί ως εξής:
  • 1,18 εκατ. ευρώ για παροχή κινητών μονάδων παροχής ασύλου στα τέσσερα νησιά των συνόρων (υποστήριξη της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου για την περίοδο 18.5.2015 – 17.5.2016).
  • 2,54 εκατ. ευρώ για δράσεις «αναγκαστικής επιστροφής»: 
          α. Καταχώριση έως και 1.761 υπηκόων τρίτων χωρών που ήδη βρίσκονται υπό κράτηση από την Ελληνική Αστυνομία. 
          β. Έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων για 1.080 άτομα και κόστος εισιτηρίων (Ελληνική Αστυνομία).
          γ. Εθελοντική επιστροφή 1.000 ατόμων (ΙΟΜ) για την περίοδο 1.10.2015 – 31.3.2016.
  • 5,99 εκατ. ευρώ για μεταφορά (και εν μέρει διαμονή και διατροφή στα πλοία) για τουλάχιστον 60.000 υπηκόους τρίτων χωρών από το ανατολικό Αιγαίο στην ηπειρωτική Ελλάδα ή από το Φαρμακονήσι στη Λέρο.
  • 2,2 εκατ. ευρώ για έξοδα επιπλέον προσωπικού στα νησιά του Αιγαίου στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., για να αντιμετωπιστεί η διάσωση ανθρώπων.
  • 0,48 εκατ. ευρώ για προμήθειες εξοπλισμού σε έρευνα και διάσωση μεταναστών στη θάλασσα.
  • 0,69 εκατ. ευρώ για παροχή νομικών πληροφοριών, ενημέρωσης και διερμηνείας. 
  • 2,36 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των μονάδων της ΕΛ.ΑΣ. στο ανατολικό Αιγαίο.
  • 4,03 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας των ελληνικών αρχών στη διαχείριση της αύξησης των προσφυγικών ροών.
  • 0,39 εκατ. ευρώ για διοικητική συνδρομή – πρόσληψη επιπλέον προσωπικού στα ανατολικά εξωτερικά σύνορα.
  • 0,68 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας με προσωπικό.
Κωλυσιεργία
Με τις πράξεις της, αλλά κυρίως τις παραλείψεις και την κωλυσιεργία της, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με υποχρεώσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού μεταναστευτικού κύματος, οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνάμεις της. Το πρόβλημα με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωπες σήμερα η κυβέρνηση και η χώρα ήταν γνωστό από το τέλος Σεπτεμβρίου, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα για την κυβερνητική αδράνεια.
 
Οι επιμελείς αναγνώστες του «Ποντικιού» έχουν ψυλλιαστεί από δημοσιεύματα της εφημερίδας μας λίγες μέρες μόλις μετά τις εκλογές. 
 
1 Στο φύλλο της 30ής Σεπτεμβρίου 2015, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Ύπουλα παιχνίδια στο Αιγαίο», παρουσιαζόταν αναλυτικά το παιχνίδι που στήθηκε εις βάρος της Ελλάδας με στόχο να φορτωθεί τις ευθύνες για την αδυναμία της να ανακόψει τις προσφυγικές ροές. 
2 Στις 16 Οκτωβρίου 2015, στην ιστοσελίδα του «Ποντικιού» (www.topontiki.gr), σε ρεπορτάζ με τίτλο «Γερμανική αποθήκη “αποβλήτων” η Ελλάδα», έγινε λόγος για «τις γερμανικές πιέσεις προς την Ελλάδα για τη συγκράτηση στο έδαφός της ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων» και για την ιδέα του Βερολίνου περί κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών, η οποία μετουσιώθηκε σε προσχέδιο από την Κομισιόν του Γιούνκερ.
3 Στις 20 Νοεμβρίου 2015 στο «Ποντίκι» δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ με τίτλο «H Ελλάδα φυλακή για πρόσφυγες», όπου περιγραφόταν η εξέλιξη των απειλών των εταίρων για αποπομπή της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, αφού δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές αξιοποιώντας την οικονομική βοήθεια που της παρέχεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατάληξη αυτών των απειλών ήταν η Ελλάδα να υποβάλει αίτημα για πρόσθετη βοήθεια από τη Frontex.
 
Από τότε, όπως έγραφε το «Π», η κυβέρνηση γνώριζε ότι «η ανάθεση στη Frontex των διαδικασιών καταγραφής και ελέγχου όσων μεταναστών και προσφύγων θα απορροφηθούν από χώρες της Ε.Ε. θα οδηγούσε στη δραματική μείωση των ροών εξόδου από τη χώρα, γεγονός που μαζί με τη συνέχιση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών από τις πύλες εισόδου του Αιγαίου πολύ σύντομα είναι πιθανό να δημιουργήσει ασφυκτικές καταστάσεις στον ελληνικό χώρο».
 
Από τότε είχαμε μεταφέρει τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες «είχαν ήδη εκπονηθεί από το υπουργείο Άμυνας σχέδια δραστηριοποίησης της ΜΟΜΑ, η οποία θα αναλάβει να δημιουργήσει σε διάφορα σημεία της χώρας υποδομές τόσο για την καταγραφή όσο και για τη φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησής τους, οι οποίες μπορεί να κρατήσουν μέχρι και δεκαοκτώ μήνες».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι, για να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση, χρειάστηκε να περάσει πάνω από ένας μήνας. Τόσο φαίνεται ότι χρειάστηκε η κυβέρνηση για να βρει ποιος θα είναι ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης της οικονομικής βοήθειας…
 
«Οικισμοί»
Με αυτούς τους ρυθμούς εξόδου των προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα και με την αναμενόμενη αύξηση του αριθμού νέων εισόδων όσο ο καιρός θα βελτιώνεται, πράγματι είναι ορατός ο κίνδυνος η Ελλάδα να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών. Για τον λόγο αυτόν, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα ελάχιστα στάνταρ διαβίωσης, η ΜΟΜΑ πρόκειται να κατασκευάσει «οικισμούς» χρησιμοποιώντας παλιά στρατόπεδα ή άλλους χώρους που προσφέρονται στη Λέρο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω, καθώς και στην Αττική και την Κεντρική Ελλάδα, ενδεχομένως και στη Μακεδονία.
 
Αυτό που συνάγεται από όλα τα παραπάνω είναι ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να αποτελέσει τον χώρο – καραντίνα προσφύγων και μεταναστών, τον οποίο θα εποπτεύουν οι εταίροι. Σ’ αυτή την καραντίνα θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν θα βρεθούν μόνο πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες, καθώς στην Ελλάδα φτάνουν μετανάστες από το Μαρόκο, το Μπαγκλαντές, το Ιράν, το Πακιστάν.
 
Ο κίνδυνος δημιουργίας εκρηκτικών συνθηκών σε αυτήν την αποθήκη ανθρώπων που κατασκευάζεται είναι σοβαρός για την Ελλάδα και η κυβέρνηση το μόνο που μπορεί να κάνει πια είναι να προσαρμοστεί απολύτως στις απαιτήσεις των εταίρων, οι οποίοι – αξίζει να σημειωθεί – το τελευταίο διάστημα, ανεπισήμως και κυρίως μέσα από δημοσιεύματα των ΜΜΕ, συνδέουν αυτήν τη ελληνική συμμόρφωση με την καλή τους διάθεση να εξετάσουν τη διευθέτηση του χρέους, παρότι οι διαψεύσεις είναι συνεχείς από την πλευρά της Κομισιόν.
 
Αντιμέτωπη με την ένταση του μεταναστευτικού κύματος και την πίεση των Ευρωπαίων εταίρων για τη στεγανοποίηση των σημείων εξόδου από τη χώρα, η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε σκληρές επιλογές για να διαχειριστεί τα προβλήματα διαβίωσης δεκάδων χιλιάδων εγκλωβισμένων ανθρώπων. Η δημιουργία «στρατοπέδων» στην Αττική, την Κεντρική Ελλάδα και τη Μακεδονία, στα οποία θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες για όσο εκκρεμούν οι αιτήσεις ασύλου τους, αλλά και μεταναστών μέχρι να εξασφαλιστεί η επαναπροώθησή τους στις χώρες τους, είναι η μόνη διαφαινόμενη επιλογή στην οποία κατέληξε τελικά η κυβέρνηση. 
 
Μια επιλογή η οποία, σε καμία περίπτωση, δεν αρκεί για να επιλυθεί το πρόβλημα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη εξακολουθεί να αναζητεί κοινή στρατηγική για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Χωρίς κοινή πολιτική, οι χώρες – μέλη, χωριστά η καθεμιά, προχωρούν στη λήψη μέτρων με στόχο την ελαχιστοποίηση του αριθμού των «ξένων» που θα υποδεχτούν στο έδαφός τους. 
 
Καθώς αυτές οι ροές συνεχίζονται (κατά μέσον όρο 2.000 έως 3.000 άνθρωποι φτάνουν κάθε μέρα στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου), η Ελλάδα – απροετοίμαστη, ανοργάνωτη και δίχως επαρκείς πόρους – είναι υποχρεωμένη να βρει τρόπους για τη φιλοξενία πολλών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε να προχωρήσουν προς τις πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες του Βορρά ούτε να επιστρέψουν από εκεί που ήρθαν.
 

Αιτήματα

Ε.Ε.

Χρηματοδότηση

Διάρκεια

Κύριες Δράσεις Επείγουσας Βοήθειας

Κατάσταση Φακέλου

1

1,18 εκατ. €

18/5/2015-17/5/2016

Στήριξη δράσεων της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου για την παροχή κινητών μονάδων Ασύλου σε 4 νησιά στα εξωτερικά σύνορα

Υπογραφή της συμφωνίας επιχορήγησης

2

2,54 εκατ. €

a)-d) 01/10/2015-31/09/2016             e)    1/10/2015-31/03/2016

Για δράσεις «αναγκαστικής επιστροφής», α-δ)  -καταγραφή έως και 1.761 υπηκόων τρίτων χωρών που ήδη βρίσκονται υπό κράτηση (Ελληνική Αστυνομία),  -έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων για 1.080 άτομα    -κόστος εισιτηρίων (Ελληνική Αστυνομία)  -10% κόστος συνοδείας και ε) εθελοντική επιστροφή 1.000 ατόμων (IOM)

Υπογραφή της συμφωνίας επιχορήγησης

3

5,99 εκατ. €

14/08/2015-31/10/2015

Για μεταφορά (και εν μέρει διαμονή και διατροφή στα πλοία) για σύνολο τουλάχιστον 60.000 υπηκόων τρίτων χωρών από Ανατ. Αιγαίο στην ηπειρωτική Ελλάδα ή από το Φαρμακονήσι στη Λέρο

Υπογραφή της συμφωνίας επιχορήγησης

4
IOM

20 εκατ. €

1/12/2015 – 30/11/2017

Για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. των δικαιούχων «διεθνούς προστασίας» για δύο χρόνια. Η προκαταβολή των 8.000.000 έχει ήδη καταβληθεί

Υπογραφή της συμφωνίας επιχορήγησης

5
UNHCR

80 εκατ. €

1/1/2016 – 31/12/2016

Για την ανάπτυξη των hotspots (υποδομές) στη Λέσβο, Σάμο, Λέρο, Χίο και Κω (περίπου 7.000 θέσεων), για την ενημέρωση στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης των 66.400 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. καθώς και για τη δημιουργία 20.000 θέσεων υποδοχής (HA-OHE) σε πρόγραμμα ενοικιαζόμενων δωματίων, κουπονιών διανομής σε ξενοδοχεία ή / και φιλοξενούμενοι σε οικογένειες. Για τις ενέργειες αυτές, το ποσό της προκαταβολής των 40 εκατομμυρίων ευρώ θα καταβληθεί τις επόμενες μέρες

Υπογραφή της συμφωνίας επιχορήγησης

6

2,2 εκατ. €

1/2/2015 – 31/1/2016

Για κάλυψη εξόδων επιπλέον προσωπικού στα νησιά του Αιγαίου, στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., για να αντιμετωπίσουν τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα

Υπογραφή της συμφωνίας επιχορήγησης

7

0,48 εκατ. €

1/11/2015 – 31/10/2016

Για προμήθειες εξοπλισμού για την Έρευνα & Διάσωση των μεταναστών στη θάλασσα

Υπογραφή της συμφωνίας επιχορήγησης

8

0,69 εκατ. €

1/7/2015 –      30/6/2016

Για την παροχή νομικών πληροφοριών, ενημέρωσης και διερμηνείας για την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών

Υπογραφή της συμφωνίας επιχορήγησης

9

UNHCR

1,43 εκατ. €

1/5/2015  –  30/4/2016

Για την ενίσχυση των υπηρεσιών πρώτης υποδοχής και των νέων αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου και στην περιοχή του Έβρου – Φάση II (έχει εγκριθεί και δοθεί η προκαταβολή)

Υπογραφή της συμφωνίας επιχορήγησης

10

 UNHCR

2,7 εκατ. €

15/8/2015  – 31/12/2015

Για συνέχιση της ενίσχυσης των υπηρεσιών πρώτης υποδοχής των νέων αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου

Συμφωνία επιχορήγησης     σε φάση προετοιμασίας

11

Hellenic Coast    Guard

2,89 εκατ. €

1/11/2015  –  31/10/2016

Για επισκευή και διατήρηση των μέσων (πλοίων / μηχανημάτων) που χρησιμοποιεί η Ελληνική Ακτοφυλακή. Επίσης για έρευνα και διάσωση μεταναστών στη θάλασσα και υγιεινή κάλυψη

Συμφωνία επιχορήγησης σε φάση προετοιμασίας

12

Hellenic Police

2,36 εκατ. €

1/10/2015 – 29/02/2016

Για την ενίσχυση των μονάδων αστυνομίας στο Ανατολικό Αιγαίο

Υπογραφή της συμφωνίας επιχορήγησης

13

First Reception Servise

4,03 εκατ. €

1/10/2015 – 30/09/2016

Για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας των ελληνικών αρχών στη διαχείριση της αύξησης των προσφυγικών ροών

Υπογραφή της συμφωνίας επιχορήγησης

14

Hellenic Coast Guard

1,10 εκατ. €

1/12/2015 – 30/04/2016

Για διάθεση επιπλέον προσωπικού και ειδικών δυνάμεων στην Ελληνική Ακτοφυλακή για τη διαχείριση των ροών στο Ανατολικό Αιγαίο

Συμφωνία  επιχορήγησης σε φάση προετοιμασίας

15

First Reception Service

0,39 εκατ. €

1/1/2016 – 31/12/2016

Διοικητική συνδρομή για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού στα ανατολικά εξωτερικά σύνορα

Υπογραφή της συμφωνίας επιχορήγησης

16

Hellenic Police

0,68 εκατ. €

30/09/2015 – 30/11/2015

Για ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας με επιπλέον προσωπικό

Υπογραφή της συμφωνίας επιχορήγησης

17

Ministry of Public Health

3,30 εκατ. €

20/12/2015 – 20/08/2016

Για άμεση βοήθεια θεμάτων υγείας (Υπ. Υγείας) στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου

Συμφωνία επιχορήγησης σε φάση προετοιμασίας

18

1,36 εκατ. €

1/1/2016 – 31/12/2016

Για την προκήρυξη προμήθειας 90 συσκευών δακτυλοσκόπησης – EURODAC, αν και ο αριθμός αναμένεται μικρότερος (ΥΠΕΔΔ – Διαχειριστική Αρχή)

Συμφωνία  επιχορήγησης σε φάση προετοιμασίας

Όλα τα ανωτέρω αιτήματα, συνολικού ποσού 133,3 εκατ., έχουν εγκριθεί.  Για τα 13 αιτήματα, για τα οποία έχουν υπογραφεί οι συμφωνίες επιχορήγησης (σε μαύρο) συνολικού ποσού 122,0 εκατ., έχει δοθεί η προκαταβολή ύψους 19,0 εκατ. και τις επόμενες μέρες 40 εκατ. στην UNHCR.  Για τα πέντε αιτήματα (σε μπλε), οι προκαταβολές θα δοθούν όταν ολοκληρωθούν (τεχνικά) οι συμφωνίες επιχορήγησης.

 
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:12