search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:15
MENU CLOSE

Πόσο κόστιζε η τεχνολογία το 1979 και πόσο σήμερα – Σύγκριση για τηλέφωνα, μουσική, φωτογραφίες

12.02.2016 19:19
Πόσο κόστιζε η τεχνολογία το 1979 και πόσο σήμερα - Σύγκριση για τηλέφωνα, μουσική, φωτογραφίες - Media

Σήμερα έχουμε πρόσβαση σε περισσότερα πράγματα φθηνότερα απ’ ό,τι 37 χρόνια πριν, στην προ κομπιούτερ εποχή;Έρευνα λύνει τις απορίες.

Η τεχνολογία έχει πιστούς φίλους αλλά και φανατικούς εχθρούς. Ασφαλώς και μπαίνει κάθε μέρα και πιο πολύ στην ζωή μας, όμως είναι αλήθεια ότι όλο και περισσότερες δουλειές αυτοματοποιούνται, με συνέπεια την εξαφάνιση ορισμένων. Η γενικότερη επίδραση της τεχνολογίας στην αγορά εργασίας επιτρέπει στους εργοδότες να προσλαμβάνουν λιγότερους ή να μην αυξάνουν τους μισθούς.

Όπως τα περισσότερα πράγματα, λοιπόν, έτσι και η τεχνολογία έχει υπέρ και κατά. Και δίνει αλλά και παίρνει.

Η εταιρία επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας ονόματι Floodgate έκανε πρόσφατα έρευνα που συνέκρινε την σημερινή εποχή της τεχνολογικής αφθονίας με το 1979 από την σκοπιά των τιμών. Αν σήμερα, δηλαδή, έχουμε πρόσβαση σε περισσότερα πράγματα φθηνότερα απ’ ό,τι 37 χρόνια πριν, στην προ κομπιούτερ εποχή.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ναι μεν ισχύει αυτό που λένε οι οικονομολόγοι, ότι η τεχνολογία συμπιέζει τους μισθούς της μεσαίας τάξης, αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι πολλές δυνατότητες για τις οποίες σήμερα δεν πληρώνουμε είτε καθόλου, είτε όσο στο παρελθόν.

Η έρευνα άρχισε με το τηλέφωνο. Ένα smartphone σήμερα μπορεί να αγοραστεί με 200 δολάρια. Επιπλέον απαιτούνται 100 δολάρια το μήνα για τηλεφωνικές κλήσεις μιας οικογένειας προς κινητά, υπεραστικά, μηνύματα, αλλά και τηλεφωνητή. Δηλαδή, περίπου 1.200 δολ. ετησίως.

Το 1979 ένα τηλέφωνο (όχι φυσικά κινητό) κόστιζε μεν λιγότερο σαν αγορά της συσκευής, αλλά οι ίδιες κλήσεις, μόνο τοπικού επιπέδου, θα κόστιζαν 325 δολάρια το χρόνο σε λεφτά εκείνης της εποχής, ποσό που θα αντιστοιχούσε σε 1.068 δολάρια, με τις σημερινές αξίες. Όσο περίπου και τώρα, δηλαδή.

Οι διεθνείς κλήσεις, όμως, κόστιζαν 1.34 δολάρια το λεπτό το 1979 (4.40 σημερινά δολάρια), ενώ τώρα ελάχιστα μέσω Skype.

Αν κάποιος χρειαζόταν τηλεφωνητή το 1979 θα τον πλήρωνε τουλάχιστον 125 δολάρια (410 σημερινά δολάρια). Ο τηλεφωνητής, όμως, στις μέρες μας είναι δωρεάν.

Στο κομμάτι των τηλεφωνικών κλήσεων και μόνο (χωρίς να υπολογίζονται όλες οι άλλες λειτουργίες των σημερινών smartphones), η έρευνα συμπεραίνει ότι η πλάστιγγα σύγκρισης αξίας γέρνει υπέρ των προηγμένων τεχνολογικά smartphones.

Αν προσθέσει κανείς και κάποιες από τις πιο βασικές εφαρμογές των κινητών, τότε η διαφορά μεγαλώνει. Ένα κομπιουτεράκι τσέπης για απλοϊκούς αριθμητικούς υπολογισμούς το 1979 έφτανε ακόμα και στα 80 δολάρια (263 δολάρια σήμερα). Τώρα, το calculator παρέχεται δωρεάν ακόμα και στα πιο φτηνά τηλέφωνα. 

Δεύτερο πεδίο στην έρευνα ήταν η μουσική. Το 1979, αν κάποιος ήθελε να έχει μουσική μαζί του θα έπρεπε να αγοράσει ένα walkman για τουλάχιστον 150 δολάρια (493 δολάρια σήμερα). Μετά, να αγοράζει ξεχωριστά το κάθε άλμπουμ για 9 δολάρια το ένα (30 σημερινά δολάρια).

Το 2016, η υπηρεσία music player στο κινητό τηλέφωνο είναι δωρεάν. Κάποιος μπορεί να πληρώνει 9 δολάρια το μήνα (2.75 σε δολάρια του 1979) για Spotify και να ακούει σχεδόν κάθε άλμπουμ μουσικής που υπάρχει.

Για φωτογραφίες, το 1979 κάποιος έπρεπε να αγοράσει μια Kodak τσέπης για 28 δολάρια (92 δολάρια σήμερα). Μετά θα έπρεπε να πληρώνει για καινούργιο φιλμ κάθε δυο ντουζίνες φωτογραφίες αλλά και για την εμφάνιση του φιλμ. Τώρα όλα αυτά είναι δωρεάν στα smartphones και πολύ υψηλότερης ποιότητας. Η εκτύπωση δε, ακόμα και στoυς πιο απλούς printers της αγοράς, είναι παιχνιδάκι.

Τώρα, εξάλλου, μπορούμε να κάνουμε πράγματα απλώς με το τηλέφωνό μας που ήταν αδιανόητα το 1979. Αν κάποιος έμπαινε στον Λευκό Οίκο κι έδειχνε στον Τζίμι Κάρτερ οδηγίες GPS σε ένα μηχάνημα στο μέγεθος παλάμης, μάλλον θα συλλαμβανόταν ως κατάσκοπος τελευταίας γενιάς ή… εξωγήινος.

Google, Facebook, YouTube, Slack, Zillow, Kayak, Snapchat, e-books, digital ειδήσεις και άρθρα, όλα αυτά ήταν πέρα κι από την πιο άγρια φαντασία το 1979. Και στην συντριπτική τους πλειοψηφία σήμερα είναι δωρεάν.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στην πραγματικότητα λίγα πράγματα είναι ακριβότερα σήμερα σ’ αυτούς τους τομείς της τεχνολογίας από ό,τι 37 χρόνια πριν. Είτε ως συσκευές, είτε πολύ περισσότερο στις παρεχόμενες υπηρεσίες και δυνατότητες. Αντίστοιχα, αναλογικά, είναι τα ποσά και στην Ευρώπη, φυσικά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:15