search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:16
MENU CLOSE

Φέρνουν ψωμί από Σκόπια και Βουλγαρία και το… βαφτίζουν ελληνικό

23.02.2016 14:56
Κι όμως το κάνεις λάθος - Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να κόβουμε το ψωμί - Media

Ξεκινάει από τον προορισμό του με άλλη εθνικότητα και μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα έχει γίνει… ελληνικό. Ο λόγος για το ψωμί από τη Βουλγαρία ή την πΓΔΜ, που περνά καθημερινά τα σύνορα μέσω Προμαχώνα και Ευζώνων…

 

Ξεκινάει από τον προορισμό του με άλλη εθνικότητα και μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα έχει γίνει… ελληνικό. Ο λόγος για το ψωμί από τη Βουλγαρία ή την πΓΔΜ, που περνά καθημερινά τα σύνορα μέσω Προμαχώνα και Ευζώνων, αποσυσκευάζεται εν κρυπτώ σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (μεταξύ άλλων σε Διαβατά, Σουρωτή, Άγιο Βασίλειο, αλλά και σε Καβάλα και Δράμα) και “βαφτισμένο” πλέον ελληνικό πωλείται ώς τέτοιο σε πρατήρια άρτου του ελληνικού Βορρά.

Το φαινόμενο είναι διαδεδομένο τα τελευταία τέσσερα- πέντε χρόνια, ενώ ώς προς το μέγεθός του, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον τρεις νταλίκες από τη Βουλγαρία και την πΓΔΜ ξεφορτώνουν ψωμί στην Ελλάδα κάθε μέρα, όπως κατήγγειλε σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Νότης Παπαδόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις διεθνείς εκθέσεις “Detrop Boutique”, “Artozyma” και ‘Ελλήνων Κόσμημα’ της ΔΕΘ-Helexpo AE.

“Ο μόνος έλεγχος μπορεί να γίνει από το τελωνείο […] Τα ψωμιά αυτά χάνονται στην Ελλάδα και βαφτίζονται ελληνικά δεν ξέρω πώς, πριν καταλήξουν στα πρατήρια άρτου” σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδία έχει ήδη επισημάνει ότι στα τελωνεία πρέπει να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι προς αποφυγήν αντίστοιχων φαινομένων. Κατά τον κ. Παπαδόπουλο, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, όταν βλέπουν μεγάλη διαφορά στις τιμές πώλησης του ψωμιού.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα -όπου, σημειωτέον, λειτουργούν περίπου 14.500 επιχειρήσεις αρτοποιίας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μικρές και μεσαίες- εισάγει σιτάρι το οποίο μεταποιεί σε πολύ καλής ποιότητας ελληνικά άλευρα. Ως αποτέλεσμα, έχει περιοριστεί η εισαγωγή ξένων αλεύρων, τα οποία έμπαιναν στην αγορά άνευ ποιοτικού ελέγχου. Η εξισορρόπηση των τιμών στα ελληνικά άλευρα, έχει πλέον πείσει τους αρτοποιούς να τα προτιμούν δεδομένου ότι υπερτερούν και σε ποιότητα.

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ακόμη ότι εταιρείες του κλάδου των μηχανημάτων αρτοποιίας κλείνουν συμφωνίες στο εξωτερικό, αποκτώντας παρουσία στη γεωγραφική γειτονιά της Ελλάδας. “Δύο επιχειρήσεις κατασκευής μηχανημάτων έκλεισαν συμφωνίες στην Αλβανία, ενώ άλλες δύο, σχεδιασμού μηχανημάτων, διαθέτουν ήδη παρουσία στη χώρα. Το ΕΣΠΑ 2014-2020 θα βοηθήσει πολύ και τον δικό μας κλάδο” κατέληξε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:16