search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:42
MENU CLOSE

“Πόλεις – εταιρίες”: Παρακμάζουν παντού, αντέχουν μόνο στην Γερμανία

05.03.2016 07:17
"Πόλεις - εταιρίες": Παρακμάζουν παντού, αντέχουν μόνο στην Γερμανία - Media

Ποιες πόλεις με εταιρικά brand name «κυριαρχούνται» και ζούνε από μια συγκεκριμένη εταιρία

Η Γερμανία διαθέτει τις περισσότερες πόλεις – εταιρίες στην Ευρώπη. Η ύπαρξη ολόκληρων πόλεων που βασίζονται σε έναν συγκεκριμένο εργοδότη για την οικονομική τους ζωή, αν και είχαν δημιουργηθεί σε αρκετά μέρη του κόσμου, σήμερα μόνο στην Γερμανία συνεχίζουν να υπάρχουν και να ανθούν σε τέτοιο βαθμό.

Την δεκαετία του 1930 περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αμερική ζούσαν σε τέτοιες πόλεις – εταιρίες.

Ο George Pullman είχε ιδρύσει μια ολόκληρη πολιτεία κοντά στο Σικάγο για να στεγάσει τους εργάτες του. Της έδωσε το όνομά του.

Στην Αγγλία, ο William Hesketh Lever, ο ιδρυτής της Unilever είχε δημιουργήσει την πόλη Port Sunlight με σκοπό την «κοινωνικοποίηση και τον εκχριστιανισμό» των εργατών της σαπωνοβιομηχανίας του.

Σήμερα τέτοιες πόλεις, πρακτικά χτισμένες από μια εταιρία με τους κατοίκους τους να είναι στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι στην συγκεκριμένη επιχείρηση συναντώνται κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως στην Ινδία.

Στην Δύση, όμως, οι περισσότερες παρήκμασαν και εγκαταλείφθηκαν, παντού εκτός από την Γερμανία.

Η χαρακτηριστικότερη είναι η πόλη της Volkswagen, το Wolfsburg, με 70.000 πληθυσμό σε εργάσιμη ηλικία από τους συνολικά 122.000 κατοίκους. Από αυτούς, οι 60.000 απασχολούνται στην Volskwagen.

Στην Γερμανία οι εταιρίες πληρώνουν έναν δημοτικό φόρο, που κυμαίνεται συνήθως στο 14-18% των κερδών. Στο Wolfsburg, η μερίδα του λέοντος αυτού του φόρου προέρχεται από την VW. Το 2014, το 59% των συνολικών εσόδων της πόλης ήταν ο φόρος της συγκεκριμένης αυτοκινητοβιομηχανίας.

To Wolfsburg αρχικά ιδρύθηκε το 1938 από τους Ναζί και τους βιομήχανους – φίλους του κόμματος ως «Πόλη του αυτοκινήτου KdF» που αργότερα έγινε γνωστό ως Volkswagen. Η πόλη δημιουργήθηκε για να στεγάσει τους εργάτες, μεταξύ των οποίων και σκλάβοι της εποχής του πολέμου, που θα δούλευαν στο εργοστάσιο που παρήγαγε το VW Beetle (τον γνωστό Σκαραβαίο).

Μετά τον Πόλεμο, το 1945, η πόλη μετονομάστηκε από τους Βρετανούς σε Wolfsburg και σήμερα είναι από τις πιο ακμάζουσες γερμανικές πόλεις. Το 2013 ήταν η πλουσιότερη πόλη στην Γερμανία, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 128.000 δολάρια, λόγω της αυτοκινητοβιομηχανίας VW.

Στους δρόμους της πόλης κυκλοφορούν σχεδόν αποκλειστικά αυτοκίνητα VW. Θέατρα, γκαλερί, ποδοσφαιρική ομάδα και μικρές επιχειρήσεις, όλα εξαρτώνται από την Volkswagen ως σπόνσορα, φορολογούμενο, πελάτη ή εργοδότη.

Εκτός από τις διάφορες εργοστασιακές εγκαταστάσεις, στον ορίζοντα του Wolfsburg δεσπόζουν όχι κάποιος καθεδρικός ναός, όπως στις περισσότερες γερμανικές πόλεις, αλλά δυο πελώριοι γυάλινοι πύργοι  που μέσα τους ειδικά ρομπότ στοιβάζουν καινούργια γυαλιστερά VW σε αποθηκευτικά ράφια. Εκεί ακριβώς είναι και το θεματικό πάρκο της αυτοκινητοβιομηχανίας, το Autostadt που αποτελεί το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο σε ολόκληρη την Κάτω Σαξονία.

Από το 2000 ως φέτος περισσότεροι από 33 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν το Autostadt της VW, ενώ πέρυσι έκανε ρεκόρ με 2.42 εκατ. επισκέπτες. Αποκλειστικά από την έκθεση της Autostadt πωλήθηκαν την περασμένη χρονιά 128.000 καινούργια αυτοκίνητα, το 28% των συνολικών πωλήσεων της εταιρίας στη Γερμανία.

Όμως, το σκάνδαλο ρύπων της VW έχει πλήξει τις πωλήσεις, που έπεσαν 9% κάτω τον περασμένο μήνα στην Γερμανία σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015. Οι μετοχές, επίσης, έχασαν τα 2/5 της αξίας τους από τον Σεπτέμβριο. Όλα αυτά έχουν σαν συνέπεια να επηρεάζεται, αναπόφευκτα, και η πόλη του Wolfsburg. Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη προϋπολογίσει 7 δισ. δολάρια για πληρωμές πιθανών προστίμων στην Αμερική, ενώ και η ζωή στην πόλη της VW έχει αλλάξει.

– Ο δήμαρχος του Wolfsburg, Κλάους Μορς, μείωσε κατά 1/3 το φετινό μπάτζετ (στα 120 εκατ. ευρώ).

– Επειδή οι εργαζόμενοι της VW φέτος μάλλον δεν θα πάρουν τα καθιερωμένα μπόνους τους, οι καταστηματάρχες κι οι μικρές επιχειρήσεις της πόλης φοβούνται ότι τους περιμένει δύσκολη χρονιά.

–  Εκδηλώσεις με σπόνσορα την VW, ματαιώνονται.

– Η ομώνυμη ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης είναι αναστατωμένη. Οι φίλαθλοι της Wolfsburg που γεμίζουν το γήπεδο της, το Volskwagen Arena, σε ποσοστό 70% εργάζονται στην VW. Η ομάδα ανέβαλε το χτίσιμο ακαδημίας για να γλυτώσει κάποια εκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών για την Κάτω Σαξονία Όλαφ Λάις θεωρεί ότι ολόκληρο το κρατίδιο είναι «δεμένο» με την Volkswagen. Στο κρατίδιο, μάλιστα, ανήκει το 1/5 της εταιρίας.

Οι υπάλληλοι της VW συνολικά στην Κάτω Σαξονία είναι 120.000. Πολλοί ακόμη εργάζονται σε εταιρίες προμηθειών. Άλλοι 10.000 δουλεύουν στην VW από την κοντινή πόλη Emden, με πληθυσμό σε ηλικία εργασίας 33.000.

Τέτοιες πόλεις διατρέχουν πάντα τον κίνδυνο να υποφέρουν αν η εταιρία τους αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα.

Οι σημαντικότερες γερμανικές πόλεις που «κυριαρχούνται» και ζούνε από μια συγκεκριμένη εταιρία είναι:

* Ludwigshafen

Εταιρία: BASF

Συνολικός πληθυσμός σε ηλικία εργασίας: 90.000

Εργαζόμενοι στην εταιρία: 35.000

Φόροι της εταιρίας ως ποσοστό δημοτικών εσόδων: 62%

 

* Ingolstadt

Εταιρία: Audi

Συνολικός πληθυσμός σε ηλικία εργασίας: 82.000

Εργαζόμενοι στην εταιρία: 43.000

Φόροι της εταιρίας ως ποσοστό δημοτικών εσόδων: 65%

 

*Wolfsburg

Εταιρία: Volkswagen

Συνολικός πληθυσμός σε ηλικία εργασίας: 77.000

Εργαζόμενοι στην εταιρία: 60.000

Φόροι της εταιρίας ως ποσοστό δημοτικών εσόδων: 59%

 

* Erlangen

Εταιρία: Siemens

Συνολικός πληθυσμός σε ηλικία εργασίας: 65.000

Εργαζόμενοι στην εταιρία: 25.000

Φόροι της εταιρίας ως ποσοστό δημοτικών εσόδων: 44%

 

* Gutersloh

Εταιρία: Bertelsmann

Συνολικός πληθυσμός σε ηλικία εργασίας: 60.000

Εργαζόμενοι στην εταιρία: 17.000

Φόροι της εταιρίας ως ποσοστό δημοτικών εσόδων: 82%

 

* Walldorf

Εταιρία: SAP

Συνολικός πληθυσμός σε ηλικία εργασίας: 18.000

Εργαζόμενοι στην εταιρία: 16.000

Φόροι της εταιρίας ως ποσοστό δημοτικών εσόδων: 94%

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:40