search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 05:16
MENU CLOSE

Βέλγικο πνεύμα στο Ελληνικό Φεστιβάλ

29.03.2016 16:06
Γιαν Φαμπρ: Δεν είχα ελευθερία για να διοικήσω το Φεστιβάλ - Κάποιοι Ελληνες καλλιτέχνες ήταν λιγάκι ηλίθιοι  - Media

Νέα πρόσωπα, νέα ήθη, νέο στίγμα. Αλλάζει σελίδα το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. 

 

Νέα πρόσωπα, νέα ήθη, νέο στίγμα. Αλλάζει σελίδα το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του, Γιαν Φάμπρ, στην πρώτη επίσημη δημόσια εμφάνιση, δηλαδή στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ, ήταν σαφής για το όραμα και τους στόχους του. Ξεκινώντας από την ονομασία. Το Ελληνικό Φεστιβάλ θα λέγεται Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Το πρόγραμμα θα έχει στην καρδιά του το Βέλγιο, τον πολιτισμό και τους καλλιτέχνες του, τουλάχιστον στην πρώτη αυτή πειραματική χρονιά στο τιμόνι του φεστιβάλ.

« Για το πρώτο έτος της θητείας μου και επειδή δεν είχα χρόνο από την ώρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, αποφάσισα με την ομάδα μου να ασχοληθούμε με το Βέλγιο και σιγά -σιγά να χτίσουμε μαζί, χρόνο με τον χρόνο, το περιεχόμενο και τη κατεύθυνση του Ελληνικού Φεστιβάλ, του οποίου δηλώνω επιμελητής», είπε ο πρωτοπόρος και σημαντικότατος Φλαμανδός καλλιτέχνης, ο οποίος δε θα ασχολείται με άλλες δραστηριότητες-διοικητικές- πέραν του καλλιτεχνικού έργου. Οι συμβάσεις θα υπογράφονται από το νέο ΔΣ.

Ο Γιαν Φαμπρ συνέχισε με ειλικρίνεια, διευκρινίζοντας ότι «Οι γνώσεις μου από τη σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική σκηνή είναι ανεπαρκείς. Θέλω να προσελκύσουμε νέες ιδέες». Άλλωστε, ξεκίνησε παρομοιάζοντας το φεστιβάλ με τους «De Rode Duivels» την ομάδα ποδοσφαίρου του Βελγίου, όπου συνυπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικό χρώμα δέρματος που μιλούν διαφορετική γλώσσα. Κάπως έτσι θα είναι και το πρόγραμμα που θα ετοιμάσει.

Τον είχε ήδη προλογίσει ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, ως εξής: «Ο Φαμπρ είναι ο άνθρωπος που καινοτομεί ταυτόχρονα σε όλες τις μορφές της τέχνης. Ξέρει τι σημαίνει παγκοσμιοποίηση και προσπαθεί με το έργο του να μεταφέρει ιδέες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Γιαν Φαμπρ καλείται να φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο του παγκοσμίου γίγνεσθαι, ως ισότιμο εταίρο». 

Βρίσκεται ήδη σε διάλογο με σπουδαίους δημιουργούς όπως οι Ιζαμπελ Ιπέρ, Ρομέο Καστελούτσι, Μπομπ Ουίλσον, Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, αλλά και με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε «greek master».

Από το καλοκαίρι του 2017, ο Γιαν Φαμπρ θα εστιάσει σε πιο ελληνικές παραγωγές και θεματολογίες. Προς το παρόν η ελληνική παρουσία εκπροσωπείται από παραγωγές των κρατικών φορέων-Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, Λυρική Σκηνή, ΚΟΑ.

Το 2017 η θεματική του φεστιβάλ θα επικεντρωθεί σε εικαστικούς, παραστατικούς καλλιτέχνες και συγγραφείς που έχουν συνεργαστεί ή εξακολουθούν να συνεργάζονται με τον Γιαν Φαμπρ. Επίσης το ένα τρίτο των καλλιτεχνών που θα παρουσιάσουν δουλειές του θα είναι Έλληνες οι οποίοι θα επιλεχθούν κατόπιν αξιολόγησης αιτήσεων.
Το 2018 ο συγγραφέας και ο ηθοποιός θα είναι στο επίκεντρο καθώς και μια νέα παράσταση με την Ιζαμπέλ Ιπέρ που θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Αθηνών.
Η θητεία του θα ολοκληρωθεί το 2019 παρουσιάζοντας τη θεματική «Ελληνικό Matrix» μια πρωτότυπη παραγωγή που θα φέρει την υπογραφή του, εμπνευσμένη από το κλασικό ελληνικό θέμα. Επιπλέον Έλληνες καλλιτέχνες θα έχουν κεντρική θέση καθώς ο Φαμπρ θα περνάει τη σκυτάλη του Φεστιβάλ σε νέους επιμελητές καθώς και σε μια νέα γενιά εγχώριων καλλιτεχνών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, μεταξύ άλλων που θα ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα-καθώς έχει ολοκληρωθεί το 80%- περιλαμβάνει:

Την έκθεση Stigmata που θα εγκαινιαστεί το Μουσείο Μπενάκη στις 15 Ιουνίου η οποία θα λειτουργήσει ως η είσοδος του κοινού στο Φαμπριανό σύμπαν των διαφορετικών μορφών τέχνης και της ποιητικής του σώματος.

Στις 28 Ιουνίου ο Φαμπρ δίνει ραντεβού με το κοινό για μια γνωριμία ως συγγραφέα, τα γραπτά του οποίου αποτελούν τη βάση της καλλιτεχνικής του έκφρασης.

Στις 29 Ιουνίου θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης Βελγικής τέχνης σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας (ΜΗΚΑ) στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στις 30 θα παρουσιαστεί η παράσταση του Γιαν Φαμπρ «Preparatio Mortis» με την Αναμπέλ Σαμπόν. 

Παραστατικές τέχνες: καταξιωμένοι διεθνώς Βέλγοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν δουλειές τους. Επίσης στις 9 και 10 Ιουλίου θα παρουσιαστεί η επιτυχημένη παράσταση του Φαμπρ «Mount Olympus. To glority the cult of tragedy. A24h performance.

Λογοτεχνία και ιδέες: πολυδιάστατο καλλιτεχνικό φεστιβάλ επικεντρωμένο στο δημόσιο διάλογο. Φέτος θα εστιάσει στη βέλγικη λογοτεχνία που Βέλγοι θα ανοίξουν διάλογο με Έλληνες συναδέλφους τους. Επίσης λογοτεχνικές βραδιές, συζητήσεις και ανάγνωση κειμένων.

Μουσική και κινηματογράφος: πλατφόρμα συνάντησης καλλιτεχνών με ελληνικά και βέλγικα ποπ και τζαζ μουσικά σχήματα.

Ακαδημία νέων καλλιτεχνών: καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ ο Γιαν Φαμπρ επιθυμεί να διασφαλίσει τη δυνατότητα της διά βίου μάθησης μέσω της διοργάνωσης σεμιναρίων κι εργαστηρίων με κάποιους από τους προσκεκλημένους καλλιτέχνες και σε διαφορετικούς τομείς. Στην παρούσα φάση οι καλλιτέχνες θα κάνουν σεμινάρια, εργαστήρια ή /και διδασκαλία. Επίσης, θα δοθούν υποτροφίες σε περίπου 50 νέους Έλληνες καλλιτέχνες που προβλέπουν δωρεάν εισιτήρια παραστάσεων και εισόδου για όλα τα εργαστήρια της επιλογής τους.

Κύριο χαρακτηριστικό του φετινού φεστιβάλ αποτελεί η ποικιλομορφία που σύμφωνα με τον Γιαν Φαμπρ, «δεν είναι πρόβλημα, αλλά υπόσχεση για μία καλύτερη τέχνη, ένα καλύτερο μέλλον και έναν καλύτερο κόσμο».  Περιμένουμε το αναλυτικό και τελικό πρόγραμμα του φεστιβάλ. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24