search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:45
MENU CLOSE

Στα λόγια ο πόλεμος κατά του ISIS

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1910
31-03-2016
05.04.2016 03:00
isis_0-1.jpg

Το ISIS, εκτός από τις καθημερινές ανείπωτες κτηνωδίες στις οποίες υποβάλλει χιλιάδες ανθρώπους στη Μ. Ανατολή και την Αφρική, απειλεί πια και τη συνοχή, τη μορφή και την ύπαρξη της ίδιας της Ευρώπης. 

 
Το ISIS, εκτός από τις καθημερινές ανείπωτες κτηνωδίες στις οποίες υποβάλλει χιλιάδες ανθρώπους στη Μ. Ανατολή και την Αφρική, απειλεί πια και τη συνοχή, τη μορφή και την ύπαρξη της ίδιας της Ευρώπης. 
 
Δεδομένου ότι δυστυχώς μπήκαμε ως ήπειρος στην πιο ρευστή και ταραγμένη ιστορική περίοδο μετά την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ολόκληρη η Μ. Ανατολή αναδιαμορφώνεται μέσω τεκτονικών αλλαγών ακριβώς κάτω από τα σύνορα των νοτιοευρωπαϊκών χωρών, η μόνη προοπτική επιβίωσης για τα ευρωπαϊκά κράτη, ειδικά της Μεσογείου που βρίσκονται στην πιο ευάλωτη θέση όλων, είναι η Ευρώπη να αντέξει. 
 
Παρά ταύτα το Ισλαμικό Κράτος διατηρεί τις στενές σχέσεις με διάφορες χώρες εκτός Ευρώπης, με συνέπεια, παρότι οι τζιχαντιστές έχουν χάσει εδάφη και έχουν υποστεί σημαντικά πλήγματα, το ISIS να μην έχει κατατροπωθεί και να εξακολουθεί να προκαλεί μαζικά χτυπήματα στη Δύση. 
 
Προς το παρόν, πάντως, οι δυνάμεις που εμπλέκονται στον πόλεμο κατά του ISIS δίνουν την εντύπωση ότι στην πράξη δεν ενδιαφέρονται στ’ αλήθεια να το καταστρέψουν. Επί της ουσίας, δηλαδή, έχουν γίνει πολύ λίγα εναντίον του σε πρακτικό επίπεδο. Η ρητορική των περισσότερων χωρών με έντονο συμφέρον ενάντια στο ISIS δεν αντιστοιχεί στις ενέργειές τους. Τα μέλη της Συμμαχίας κατά του ISIS νοιάζονται, τελικά, πιο πολύ για τις δικές τους επιδιώξεις παρά για την κατατρόπωση των τζιχαντιστών. Συγκεκριμένα:
 
Τουρκία
 
Η τουρκική κυβέρνηση, παρά τις τελευταίες κραυγές του Ερντογάν κατά των βελγικών αρχών μετά το χτύπημα στις Βρυξέλλες, ανησυχεί πιο πολύ για τα οφέλη που μπορεί να έχει το κουρδικό PKK παρά για το ISIS. Οι περισσότεροι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της Τουρκίας είχαν στόχους τους Κούρδους κι όχι τους τζιχαντιστές. Νωπές στη μνήμη είναι ακόμα οι ρωσικές καταγγελίες για υπόγειες σχέσεις Άγκυρας – ISIS.
 
Συρία
 
Ο Άσαντ είχε ωφεληθεί αρχικά από την άνοδο του ISIS. Οι τζιχαντιστές στις πρώτες φάσεις του πολέμου εξολόθρευαν συριακές ομάδες ανταρτών που πολεμούσαν τον Σύρο πρόεδρο. Επιπρόσθετα, με το να επιτρέψει στο ISIS να κερδίσει δύναμη και επιρροή εμφανιζόταν ο ίδιος ως η λιγότερο επικίνδυνη από δύο κακές επιλογές. Σήμερα πλέον ο Άσαντ παρουσιάζεται ως το μόνο προπύργιο ενάντια στην ισλαμική τρομοκρατία στη χώρα. Ειδικά μετά την ανακατάληψη της Παλμύρας βγαίνει περισσότερο ενισχυμένος. Το παιχνίδι ήρθε στα μέτρα του… 
 
Ιράκ
 
Ο στρατός της χώρας, με τη βοήθεια ιρανικών πολιτοφυλακών, πέτυχε κάποιες νίκες κατά του ISIS. Ακόμη, πάντως, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η σιιτική πλειοψηφία στο Ιράκ έχει τη θέληση να εκδιώξει το ISIS από τις σουνιτικές περιοχές της χώρας.
 
Σαουδική Αραβία
 
Η Σ. Αραβία αποτελεί το λίκνο του εξτρεμιστικού ισλάμ τύπου ISIS. Αν και η Σ. Αραβία έχει εμπλακεί σε περιορισμένους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά του ISIS στη Συρία, είναι πολύ περισσότερο επικεντρωμένη στην αντιπαλότητά της με το Ιράν και στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης.
 
Γαλλία
 
Η Γαλλία αποτελεί την ευρωπαϊκή χώρα που έχει εμπλακεί περισσότερο στον πόλεμο κατά του ISIS με εκατοντάδες αεροπορικές επιχειρήσεις. Όμως οι στρατιωτικές δυνατότητες της Γαλλίας παραμένουν επί της ουσίας περιορισμένες, ακόμη και μετά την εντατικοποίηση που ακολούθησε τις επιθέσεις στο Παρίσι.
 
Ισραήλ
 
Το Ισραήλ έχει παραμείνει έξω από τον πόλεμο κατά του ISIS, το οποίο βλέπει έτσι κι αλλιώς ως μικρότερη απειλή από το Ιράν, τη Χεζμπολά και τη Χαμάς.
 
Ιράν 
Το Ιράν είναι σιιτική μουσουλμανική χώρα που θεωρείται «αποστάτης» από το ISIS, μια σουνιτική εξτρεμιστική μουσουλμανική οργάνωση. Το Ιράν υποστηρίζει ενεργά το Ιράκ στον πόλεμο κατά του ISIS. Όμως προς το παρόν το κυριότερο μέλημα του Ιράν είναι η Σ. Αραβία, που αποτελεί τον μεγάλο περιφερειακό ανταγωνιστή και εχθρό του.
 
Κούρδοι
 
Οι Κούρδοι που ζουν σε εδάφη της Τουρκίας, της Συρίας και του Ιράκ έχουν τις μεγαλύτερες επιτυχίες στις χερσαίες μάχες κατά του ISIS. Το πρώτιστο ενδιαφέρον των Κούρδων, όμως, είναι περισσότερο να καταλάβουν εδάφη για ένα μελλοντικό Κουρδιστάν, παρά η καταστροφή του ISIS.
 
ΗΠΑ
 
Η Ουάσιγκτον, υποτιμώντας τους κινδύνους, πρωτοξεκίνησε αεροπορικές επιχειρήσεις κατά του ISIS στο Ιράκ με μεγάλη καθυστέρηση: Τον Αύγουστο του 2014 και στη Συρία έναν μήνα αργότερα. Οι ΗΠΑ στέλνουν δυνάμεις ειδικών αποστολών στην περιοχή, αλλά ο Ομπάμα έχει αποκλείσει την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων, παρά τις πιέσεις που δέχεται από το εσωτερικό της χώρας, όπως κι από τη διεθνή κοινότητα. 
 
Ρωσία
 
Η Ρωσία μπήκε στον πόλεμο στη Συρία με κύριο, αν όχι μοναδικό, ενδιαφέρον την υποστήριξη του συμμάχου της Άσαντ. Οι περισσότεροι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί που έγιναν, είχαν στόχο διάφορες συριακές ομάδες αντιπολίτευσης που δεν σχετίζονταν με το ISIS. Μετά την κατάρριψη του ρωσικού επιβατικού αεροπλάνου από το ISIS, η Ρωσία συμπεριέλαβε περισσότερους τζιχαντιστικούς στόχους στους βομβαρδισμούς της. Πρόσφατα απέσυρε το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών της δυνάμεων από τη Συρία αιφνιδιάζοντας την κοινή γνώμη.
 
Υεμένη
 
Η χώρα έχει διαλυθεί από έναν βίαιο εμφύλιο πόλεμο και το ISIS έχει συμβάλει στο να χειροτερεύσει το χάος, επιτιθέμενο και στους σίιτες αντάρτες Χούτι που κατέλαβαν την εξουσία το 2014, αλλά και σε σιιτικά τεμένη στη γειτονική Σ. Αραβία, χώρα που πολεμάει τους Χούτι. Πρόσφατα ξεκίνησαν προσπάθειες για εκεχειρία στην Υεμένη.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:43