search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 14:54
MENU CLOSE

Αισχρό δημοσίευμα της Daily Mail – «αγιογραφία» στους Σκοπιανούς συνοριοφύλακες: «Οι σκληροί που μας προστατεύουν από τους πρόσφυγες»

31.03.2016 14:00
Αισχρό δημοσίευμα της Daily Mail - «αγιογραφία» στους Σκοπιανούς συνοριοφύλακες: «Οι σκληροί που μας προστατεύουν από τους πρόσφυγες» - Media

 

Ένα ρομαντικό παραμύθι με επικίνδυνους εισβολείς, αθώα θύματα και ρωμαλέους ιππότες- προστάτες: Αυτή είναι η εικόνα του προσφυγικού που «πουλά» στους αναγνώστες της η Daily Mail.

Σε ένα εμετικό δημοσίευμα η «μητέρα» της «κίτρινης» δημοσιογραφίας φιλοτεχνεί το πορτραίτο των Σκοπιανών συνοριοφυλάκων – αυτών που ξαμόλησαν σκυλιά κατά των προσφύγων που κατάφεραν να περάσουν τον φράχτη στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, και στη συνέχεια τους λιάνισαν στο ξύλο.

Για την Daily Mail λοιπόν οι συνοριοφύλακες της γειτονικής χώρας είναι όντως «σκληροί» – αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μειονέκτημα από τη στιγμή που προστατεύουν την «αγία ευρωπαϊκή οικογένεια» από τους «παράνομους μετανάστες» (η διάκριση πρόσφυγα – μετανάστη, αν και κατοχυρωμένη σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, αποτελεί προφανώς «ψιλά γράμματα» για τους Βρετανούς.

«Είναι περασμένα μεσάνυχτα», «νανουρίζει» τους αναγνώστες της η Daily Mail, «και ένας εύσωμος αστυνομικός της “Μακεδονίας” σκαρφαλώνει σε ένα τρένο με τον φακό στο χέρι. Είναι ευγενικός με τους επιβάτες, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει καμιά αμφιβολία ότι βρίσκεται στο κυνήγι. Ο σιδηροδρομικός σταθμός των Σκοπίων αποτελεί μια κομβική στάση στη διαδρομή προς τα σερβικά σύνορα, απ’ όπου οι μετανάστες (sic) ελπίζουν να συνεχίσουν το παράνομο ταξίδι τους προς την Αυστρία, τη Γερμανία και οποιοδήποτε άλλο μέρος στη Δυτική Ευρώπη.

»Ωστόσο πρώτα πρέπει να περάσουν από τους “Μακεδόνες” αστυνομικούς, που είναι ένοπλοι, αποφασισμένοι και γρήγορα κερδίζουν την φήμη των σκληρότερων συνοριοφυλάκων του κόσμου. Η MailOnLine πέρασε μία νύχτα μαζί τους, βλέποντας από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο έχει γίνει να ταξιδέψει κανείς παράνομα στην ήπειρο».

Το σκηνικό έχει ήδη στηθεί: Οι Σκοπιανοί συνοριοφύλακες είναι οι σκληροί πλην δίκαιοι υπερασπιστές του δυτικού πολιτισμού. Φώτα, κάμερα, πάμε:

«Ο αστυνομικός, που δεν θέλει να κατονομαστεί, διαθέτει βαθειά γνώση κάθε βαγονιού, την οποία απέκτησε μετά από εβδομάδες που αναζητά πρόσφυγες-λαθρεπιβάτες, τους οποίους σέρνει με χειροπέδες από τις κρυψώνες τους.

Ξεκινά ανοίγοντας ένα σημείο στην οροφή, όπου ο φακός του φωτίζει ένα δίκτυο σωλήνων και καλωδίων στη κοιλότητα. Φωτίζοντας τις πιο σκοτεινές γωνίες βεβαιώνεται ότι δεν υπάρχουν πρόσφυγες εκεί. “Πιάσαμε μερικούς που κρύβονταν εκεί την προηγούμενη εβδομάδα”, λέει. “Είναι απίστευτο πώς βρίσκουν τόσο πολλά μέρη για να κρυφτούν”.»

«Περισσότεροι από 985.000 άνθρωποι ταξίδεψαν από την Ελλάδα στη “Μακεδονία” από την αρχή του προηγούμενου έτους, όμως τώρα που τα σύνορα έχουν σφραγιστεί και η “Μακεδονία” έχει αναπτύξει ειδικές δυνάμεις κατά μήκος του φράχτη, περνούν πια ελάχιστοι μετανάστες.

Ωστόσο, αυτοί που τα καταφέρνουν ενάντια στις πιθανότητες και περνούν τα σύνορα, συχνά με τη βοήθεια διακινητών, βρίσκονται σε μια χώρα – και μια αστυνομία – σε κατάσταση συναγερμού.

“Κάνουν το ταξίδι χωρίς να έχουν τίποτα, ούτε καν ένα μαξιλάρι ή μια αλλαξιά ρούχα. Δεν τους συμπεριφερόμαστε άσχημα εκτός κι αν αντισταθούν, οπότε γίνεται απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε βία”», λέει ο Σκοπιανός αστυνομικός στην MailOnLine, προσφέροντας το απαραίτητο ηθικό άλλοθι – μιας και η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Συνεχίζει το ψάξιμό του, φωτίζοντας με τον φακό του κάτω από όλα τα καθίσματα, στη σχάρα των αποσκευών, ακόμα και πίσω από τους ηλεκτρικούς πίνακες. Εκεί δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να κρυφτεί ένας ενήλικας, αλλά, όπως εξηγεί ο αστυνομικός, “εκεί βάζουν τα παιδιά τους”.

»Μετά από μερικά άδεια βαγόνια ο αστυνομικός εντοπίζει δύο άνδρες με ατημέλητη εμφάνιση, που κοιμούνται στις θέσεις τους. Με κάποια προσπάθεια τους ξυπνά, έτοιμος να τους πετάξει από το τραίνο και να τους οδηγήσει σε κέντρο κράτησης. Ωστόσο πρόκειται για αθώους επιβάτες στο τέλος μιας μακράς μέρας».

Το «παραμύθι» της Mail συνεχίζεται με την παρουσίαση της ιστορίας ενός πρόσφυγα από τη Δαμασκό που πέρασε τα σύνορα και κατέληξε να ζητιανεύει για λίγο φαγητό, και ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των ειδικών δυνάμεων που έχει κατεβάσει η κυβέρνηση των Σκοπίων στα σύνορα με την Ελλάδα.

«Είναι οπλισμένοι με ημι-αυτόματα τουφέκια, έχουν τζιπ και τεθωρακισμένα οχήματα. Κάνουν τακτικά περιπολίες πεζή ή μηχανοκίνητες, παράλληλα προς τα σύνορα. Ελικόπτερα πετούν πάνω από τα κεφάλια τους», περιγράφει.
«Όταν οι μετανάστες συλλαμβάνονται απελαύνονται στην Ελλάδα μέσα σε μερικές μέρες. Είναι μάταιο. Υποφέρουν τόσο και προσπαθούν σκληρά. Είναι δύσκολο να μην τους λυπάσαι».

Με αυτά τα λόγια του σκοπιανού συνοριοφύλακα ολοκληρώνεται το αφιέρωμα της DailyMail, ένα δημοσίευμα-καθρέφτης μια Ευρώπης που προτιμά να οχυρώνεται πίσω από μεσαιωνικά τείχη – και μεθόδους – παρά να αντιμετωπίσει το προσφυγικό με τη στοιχειώδη ανθρωπιά, την οποία ξέρει μόνο να κλίνει σε όλες τις γλώσσες της επικράτειάς της. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 14:52