search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 06:30
MENU CLOSE

Γκρίζες ζώνες στο Ελληνικό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1912
14-04-2016
16.04.2016 03:00
elliniko-1.jpg

Παρεκκλίσεις από τον νόμο για το Ελληνικό έχει η πρόταση της Lamda Development για την αξιοποίησή του

 

Παρεκκλίσεις από τον νόμο για το Ελληνικό έχει η πρόταση της Lamda Development για την αξιοποίησή του

«Μνημείο» παρεκκλίσεων από την κείμενη νομοθεσία και μάλιστα από τον ίδιο τον νόμο που έχει ψηφιστεί για το Ελληνικό αποτελεί η πρόταση της Lamda Development για την αξιοποίηση της έκτασης που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και σήμερα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση για τυχόν διορθώσεις.
 
Αυτό προκύπτει από την πραγματογνωμοσύνη του μηχανικού Γιώργου Αναματερού, η οποία έγινε για λογαριασμό του εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση, ο οποίος διερευνά αν έχει διαπραχθεί από τα μέλη της πρώην διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ το αδίκημα της απιστίας και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος.
 
Ο Γιώργος Αναματερός, που είναι πραγματογνώμονας για τα δικαστήρια της Αθήνας και του Πειραιά, στην πραγματογνωμοσύνη του δεν αναφέρθηκε μόνο στο τίμημα της παραχώρησης των 6.500 στρεμμάτων, τίμημα που κατά την εκτίμησή του είναι τουλάχιστον κατά 2,5 φορές υποτιμημένο από την πραγματική του αξία, αλλά ως ειδικός έκανε πλήρη ανάλυση των σχεδίων αξιοποίησης και των νομικών προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν, αφού εντοπίστηκε πλήθος γκρίζων και μαύρων ζωνών.
 
«Ξεπάτωσαν» τον νόμο
Στο πόρισμα που βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Διαφθοράς, γίνεται ειδική αναφορά στις παρεκκλίσεις και υπογραμμίζεται ότι στο στάδιο της διαδικασίας όπου η σύμβαση θα κυρωθεί με Προεδρικό Διάταγμα, θα πρέπει η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων να αιτιολογεί αναλυτικά για ποιους λόγους η Lamda Development επέλεξε έναν σχεδιασμό που δεν συνάδει με τον νόμο.
 
Και αυτό γιατί, όπως σημειώνεται στο πόρισμα του πραγματογνώμονα, ως προς την προτεινόμενη δόμηση ένα κύριο χαρακτηριστικό του σχεδίου είναι τα μεγάλα ύψη των κτηρίων αφού προτείνονται επτά ουρανοξύστες έως και 60 ορόφων και πολλά κτήρια κατοικιών έως 16 ορόφων.
 
Έτσι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα πρέπει να αιτιολογεί με τεκμηριωμένη έκθεση γιατί θα πρέπει να επιτραπεί:
  • Η δόμηση πέντε επιπρόσθετων ουρανοξυστών από τους δύο που προβλέπει ο νόμος καθώς και γιατί έχουν επιλεγεί υψηλά κτήρια στις ζώνες A-U1, A-U2, A-U3 και A-U5.
  • Η υπέρβαση του συντελεστή δόμησης του 0,8 στις ζώνες A-U1, A-U2, A-U3 και A-U5.
  • Η δόμηση (με άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού) στην ευρύτερη μικρή χερσόνησο του Αγίου Κοσμά.
  • Η υπέρ το επιτρεπτό δόμηση στις ζώνες «Τουρισμού – Αναψυχής» και «Επιχειρηματικού Πάρκου».
Σύμφωνα με το πόρισμα του Γιώργου Αναματερού που βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Διαφθοράς, σοβαρά ερωτήματα εγείρονται για την εταιρεία Δέκαθλον που ήταν ο τεχνικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ. Όπως αναφέρεται στην πραγματογνωμοσύνη: «Παρότι η εταιρεία “Δέκαθλον” έδωσε θετική γνώμη για τη συμβατότητα του “σεναρίου Foster” ως προς τα από τον νόμο επιτρεπόμενα, υπάρχουν πλείστα σημεία για τα οποία θα έπρεπε να είχε δώσει αρνητική γνώμη, όπως για τη δόμηση στις ζώνες A-D1 και A-D2 όπου προβλέπεται να κτιστεί καζίνο και κέντρο υγείας – ευεξίας, είτε να έχει εκφράσει έντονες αμφιβολίες για τους 5 επιπρόσθετους ουρανοξύστες που προτείνει το σενάριο ή τη δόμηση στις περισσότερες ζώνες πολεοδόμησης που υπερβαίνει τον, κατά κανόνα επιτρεπόμενο, συντελεστή 0,8 για το σύνολο της έκτασης της ζώνης».
 
Ο πραγματογνώμονας στο πόρισμά του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τη σύμβαση που έχουν υπογράψει TAIΠΕΔ και Lamda Development, «αν λόγω δικαστικών αποφάσεων ή διοικητικών πράξεων επέλθει μείωση της προτεινόμενης από το σενάριο δομήσιμης επιφάνειας άνω του 3%, τότε ο επενδυτής δικαιούται αποζημίωσης»!
 
Κόστος μετεγκατάστασης 
Στην πραγματογνωμοσύνη σημειώνονται σοβαρές ενστάσεις και για τον υπολογισμό του κόστους μετεγκατάστασης των δημοσίων υπηρεσιών, κόστος που θα βαρύνει το ελληνικό Δημόσιο.
 
Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση που έχει εκπονηθεί, το συνολικό κόστος μετεγκατάστασης, λαμβάνοντας υπόψη το σενάριο πλήρους μετεγκατάστασης και της ΥΠΑ πλην του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Αθηνών, διαμορφώνεται σε 124 εκατομμύρια ευρώ για το κατασκευαστικό κόστος μετεγκατάστασης, και, περίπου, 11 εκατομμύρια ευρώ για τη συνολική αξίας γης που θα απαιτηθεί.
 
Όμως στο κόστος δεν έχει συμπεριληφθεί η μετεγκατάσταση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά που, όπως επισημαίνεται στην πραγματογνωμοσύνη, σε μεγάλο βαθμό ισούται με την αξία της γης που καταλαμβάνει, κάπου 360 στρέμματα, ενώ επίσης προβληματικό για τον ορθό υπολογισμό του κόστους θεωρείται και το γεγονός ότι η τεχνική μελέτη κάνει την παραδοχή ότι οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες θα μεταφερθούν σε ελεύθερα κτήρια του Δημοσίου, χωρίς όμως να έχει εκτιμηθεί το κόστος που το Δημόσιο χάνει από την εκμετάλλευση αυτών των ακινήτων.
 
Ο πραγματογνώμονας, αν και δεν καταλήγει σε συγκεκριμένο ποσό όσον αφορά το κόστος της μετεγκατάστασης, αφού, όπως αναφέρει, εκφεύγει των ορίων της πραγματογνωμοσύνης, εκτιμά ότι το ποσό που θα πρέπει να δαπανήσει το Δημόσιο για τη μετεγκατάσταση των δημοσίων υπηρεσιών είναι πολύ πάνω από τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα πρέπει να αφαιρεθεί από το κόστος παραχώρησης της έκτασης.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15