search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:42
MENU CLOSE

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ισότητας των φύλων διεθνώς

27.04.2016 11:02
Η συμμετοχή της ΓΓΙΦ στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους - Media

Η σημασία της ισότητας των φύλων και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών για την οικονομική και την κοινωνική ανάπτυξη του πλανήτη επαναβεβαιώθηκε πρόσφατα από δύο ακόμη Διεθνείς Οργανισμούς, την UNESCO και την Κοινοπολιτεία των Εθνών.

 

Η σημασία της ισότητας των φύλων και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών για την οικονομική και την κοινωνική ανάπτυξη του πλανήτη επαναβεβαιώθηκε πρόσφατα από δύο ακόμη Διεθνείς Οργανισμούς, την UNESCO και την Κοινοπολιτεία των Εθνών.

Αναφορικά με την UNESCO, το διάστημα 4-15 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκαν στην έδρα του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) στη γαλλική πρωτεύουσα οι εργασίες της 199ης Διάσκεψης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού με τη συμμετοχή και της χώρας μας.

Το θέμα της ισότητας των φύλων δε θα μπορούσε να απουσιάζει από το πρόγραμμα των εργασιών, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη πολιτική έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Προτεραιότητα.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε το κείμενο συνολικής έκτασης 126 σελίδων στην αγγλική γλώσσα με τίτλο «Εκτέλεση του Προγράμματος, το οποίο υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση». Η έκθεση αναφέρεται στα βασικά σημεία από την υλοποίηση πολιτικών και δράσεων στα πέντε κύρια προγράμματα (Εκπαίδευση, Φυσικές Επιστήμες, Κοινωνικές & Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Πολιτισμός, Επικοινωνία & Πληροφορία), στο Ινστιτούτο Στατιστικής της UNESCO, καθώς και στις δύο Παγκόσμιες Προτεραιότητες (Αφρική και Ισότητα των Φύλων).

Το ενδιαφέρον του Εκτελεστικού Συμβουλίου για την ισότητα των φύλων αποτυπώνεται και στη δισέλιδη Πρόταση Τροπολογίας για τη διασφάλιση επαρκών χρηματοδοτικών πόρων, με σκοπό την αποτελεσματική υλοποίηση των στόχων της Παγκόσμιας Προτεραιότητας για την Ισότητα των Φύλων. Η συγκεκριμένη Πρόταση Τροπολογίας υποστηρίχθηκε, μεταξύ άλλων, από πέντε Κράτη με σημαντικές διακρίσεις στον τομέα της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, τα οποία είναι και Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ελλάδα, Γαλλία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία και Λιθουανία.

Η Κοινοπολιτεία των Εθνών, από την άλλη,  αποτελεί Διακυβερνητικό Οργανισμό 53 Κρατών-Μελών από περιοχές της πρώην Βρετανικής Αυτοκρατορίας.  Πρόσφατα απέκτησε την πρώτη γυναίκα Γενική Γραμματέα, που, στην εναρκτήρια ομιλία της, στις 4/4/2016, κατέστησε την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών ως πρώτη προτεραιότητα της διακυβέρνησής της.

Ειδικότερα, η Patricia Scotland διατύπωσε περίτρανα την αντίθεσή της σε κάθε μορφή βίας, χαρακτηρίζοντας την κακοποίηση ως τεράστιο πλήγμα στην κοινωνική και οικονομική ευημερία με την εξής φράση «εάν δεν υπάρχει ειρήνη στο σπίτι, δεν θα υπάρχει ειρήνη στον κόσμο μας».

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων εργάζεται με μεθοδικότητα, επιμονή και συνέπεια για την ανάπτυξη συνεργασιών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία  για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών. Η συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Γ.Γ.Ι.Φ. εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Θεσμικοί Μηχανισμοί για την Ισότητα των Φύλων».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:40