search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:24
MENU CLOSE

Η στρατηγική της επόμενης μέρας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1916
12-05-2016
13.05.2016 03:00
pod_1205_007_cmyk.jpg

Μαδούν τη μαργαρίτα για ανασχηματισμό

 

Μαδούν τη μαργαρίτα για ανασχηματισμό

Αν και στο Μαξίμου η προσοχή είναι ακόμη στραμμένη στο κλείσιμο της αξιολόγησης, δημοσίως ο πρωθυπουργός στέλνει το μήνυμα της «αλλαγής σελίδας» και της «επόμενης μέρας». 
 
Η αρχή έγινε, για ευνόητους λόγους, το βράδυ της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου για τις συντάξεις και τον φόρο εισοδήματος και συνεχίστηκε, σε συγκρατημένα θριαμβευτικούς τόνους, μετά την απόφαση του Eurogroup. Και αναμένεται αυτό να είναι το κλίμα της ομιλίας του και στην επόμενη κρίσιμη ψηφοφορία, με την οποία ολοκληρώνεται η ψήφιση του λογαριασμού των 5,4 δισ.
 
Το ισχυρό μήνυμα του Eurogroup ότι επίκειται κλείσιμο της αξιολόγησης στις 24 Μαΐου τροφοδότησε εκ νέου τα σενάρια ανασχηματισμού, αυτή τη φορά υπό το σκεπτικό της ανάγκης να συμβολιστεί το πέρασμα στην επόμενη φάση. 
 
Πάντως, με δεδομένη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι υπουργοί που μετείχαν στη διαπραγμάτευση φαίνεται να παραμένουν στις θέσεις τους ως «δικαιωμένοι» (Τσακαλώτος, Σταθάκης, Κατρούγκαλος, Χουλιαράκης), εκτός κι αν οι ίδιοι ζητήσουν να μετακινηθούν, αν και όταν γίνει ανασχηματισμός.
 
Σενάρια επί χάρτου
Στο Μαξίμου κυκλοφορούν διάφορα σενάρια επί χάρτου, αλλά σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν υπάρχει ακόμη μια οριστικά διαμορφωμένη στρατηγική για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σε αυτό το επίπεδο.
♦ Από τη μία ακούγονται απόψεις υπέρ ενός άμεσου ανασχηματισμού (μετά τις 24 Μαΐου), ώστε η κυβέρνηση να εκπέμψει σαφώς ένα σήμα «επανεκκίνησης». 
♦ Από την άλλη υπάρχουν απόψεις σύμφωνα με τις οποίες κάτι τέτοιο δεν διευκολύνει την υλοποίηση της παρότρυνσης Τσίπρα προς τους υπουργούς του να τρέξουν το έργο των υπουργείων που είχε μείνει στον… πάγο λόγω των προτεραιοτήτων της διαπραγμάτευσης και να επικεντρωθούν και σε ζητήματα που αφορούν στη λεγόμενη καθημερινότητα του πολίτη. Αντιθέτως, με τον ανασχηματισμό να απομακρύνεται χρονικά και να επικρέμαται για κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο δίμηνο (που μπορεί να πάει και παραπέρα), το έργο των υπουργείων δεν θα ανακοπεί, όπως θα συνέβαινε μετά από μια αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας, και επιπλέον οι υπουργοί θα υποχρεωθούν να τρέξουν πολύ περισσότερο για να κατοχυρώσουν τη θέση τους. Αυτό που θα μπορούσε να συμβεί για να μη διαταραχτεί το κυβερνητικό έργο θα ήταν να υπάρξουν κάποιες μεμονωμένες «διορθωτικές» κινήσεις μέχρι νεωτέρας.
Αυτά η κυβέρνηση θα τα δει πιο διεξοδικά μετά τις 24 Μαΐου, όπως και τα σενάρια διεύρυνσης, έστω με μεμονωμένα στελέχη, που θεωρείται ότι θα διευκολυνθούν μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης.
 
Ανάπτυξη και ξερό ψωμί…
Προς το παρόν φαίνεται να προέχουν τα μηνύματα για ανάκαμψη και φως στο τούνελ προς την κοινωνία… και τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.
Ο πρωθυπουργός τόσο στην ομιλία του το βράδυ της Κυριακής όσο και στο υπουργικό συμβούλιο επιχείρησε να δώσει το στίγμα της επόμενης μέρας, αυτό της ανάκαμψης και της ανάπτυξης και δη με «κοινωνικό πρόσημο» αρκετά «δελεαστικό» για να «χρυσώσει το χάπι» της ψήφισης και να καταδείξει ότι οι θυσίες έχουν αντίκρισμα. Η έμφαση λοιπόν θα πέσει στην ανάπτυξη και είναι ενδεικτικό ότι από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναμένεται να έρθουν στη Βουλή, στην αφετηρία της «επόμενης μέρας», είναι ο αναπτυξιακός νόμος που βρίσκεται σε αναμονή εδώ και μήνες.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε, μιλώντας στο υπουργικό, ότι στο Eurogroup επισφραγίστηκε μιας «θεμελιώδης αλλαγή της εικόνας». Και διευκρίνισε πως είναι η ώρα για την κυβέρνηση να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την άνθηση της οικονομίας, ώστε να παραχθεί νέος πλούτος που θα επιτρέψει όχι μόνο να σταθεί η χώρα στα πόδια της και να απευθυνθεί στις αγορές, αλλά και να βγει από το καθεστώς επιτροπείας. 
Οι προτεραιότητες που έχει θέσει ο πρωθυπουργός τις τελευταίες μέρες είναι:
♦ Η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, όπου η στρατηγική θα πρέπει να σχεδιαστεί με γνώμονα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και όχι στη βάση νεοφιλελεύθερων εμμονών για απολύσεις στο Δημόσιο και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Αυτό που προέχει, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι να διαμορφωθεί ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον προκειμένου η χώρα να προσελκύσει μικρές, μεσαίες και μεγάλες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
♦ Η αξιοποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων (ΕΣΠΑ, πακέτο Γιούνκερ, δράσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης EBRD). 
♦ Η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων.
♦ Η ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και οι αλλαγές σε υγεία, παιδεία και εργασία, όπου μεταξύ άλλων θα εντατικοποιηθούν τα προγράμματα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης, της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας και θα δοθεί η μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
♦ Η επαναθεμελίωση και ο εξορθολογισμός του κράτους: «Το κράτος που παραλάβαμε», είπε μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός, «δεν είναι δικό μας δημιούργημα», χρειάζεται «αναμόρφωση με ξήλωμα των αποστημάτων της διαφθοράς και της διαπλοκής». Το ερώτημα-δίλημμα που έθεσε προς το ακροατήριο της κυβέρνησης και κυρίως στους βουλευτές του είναι ποια πολιτική δύναμη θα εφαρμόσει ένα τέτοιο σχέδιο. Χρειάζεται, είπε, ειλικρινής σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, δεν μπορεί ένα τέτοιο σχέδιο να υλοποιηθεί από το παλιό πολιτικό σύστημα που εξέθρεψε τη διαφθορά και τη διαπλοκή.
♦ Η συνέχιση της στρατηγικής κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, όπως προαναφέρθηκε, σε συνδυασμό με το στοίχημα για το κράτος.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε την πεπατημένη – ό,τι δηλαδή έκαναν και οι προκάτοχοί του – να χαρακτηρίσει ως καταστροφολογία, κινδυνολογία και μιζέρια την κριτική που προέρχεται κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ, αλλά εν τέλει στρέφεται σε κάθε κατεύθυνση. 
Ειδικά όσον αφορά τη Ν.Δ. στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το σχέδιό της να προκαλέσει την αποτυχία της διαπραγμάτευσης για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη κατέρρευσε και τώρα αναζητά τρόπο απεγκλωβισμού από το αίτημα για εκλογές.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:20