search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:36
MENU CLOSE

Παρασκευή και 13: Προέλευση και δεισιδαιμονίες

13.05.2016 08:03
Παρασκευή και 13: Προέλευση και δεισιδαιμονίες - Media

Παρασκευή και 13 σήμερα και πολλοί από εμάς τρέμουν μόνο στην σκέψη πως θα πρέπει να σηκωθούν από το κρεβάτι και να πάνε στις δουλειές τους.

 

Παρασκευή και 13 σήμερα και πολλοί από εμάς τρέμουν μόνο στην σκέψη πως θα πρέπει να σηκωθούν από το κρεβάτι και να πάνε στις δουλειές τους. Η φοβία για τη σημερινή μέρα είναι επιστημονικά γνωστή ως paraskevidekatriaphobia (από τα συνθετικά των φοβιών για τη μέρα Παρασκευή και τον αριθμό 13) και έχει συνδεθεί εδώ και πολλούς αιώνες με αστικούς μύθους και διάφορες δεισιδαιμονίες, ειδικά στις αγγλοσαξονικές και τις ισπανόφωνές χώρες αλλά και τη Γερμανία.  

Ενδεικτικό της προκατάληψης αυτής είναι πως αρκετά κτίρια στις χώρες αυτές δεν διαθέτουν κτίρια μου να φέρουν τον αριθμό 13, ενώ επιλέγουν να χτίσουν κτίρια είτε με λιγότερους είτε με περισσότερους ορόφους.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Stress Management Center and Phobia της Βόρειας Καρολίνα, περίπου 17 εκατομμύρια άνθρωποι φοβούνται την Παρασκευή και 13 και πολλοί πέφτουν θύματα της επιθυμίας του ανθρωπίνου μυαλού να συνδέσει σκέψεις και σύμβολα με διάφορα γεγονότα.

«Αν κάτι κακό σας συμβεί την Παρασκευή και 13, το μυαλό σας θα καταγράψει για τη συγκεκριμένη μέρα ως κακή» αναφέρουν ψυχολόγοι,ενώ σύμφωνα με έρευνα που του 1993 από το British Medical Journal υπάρχει μεγάλη  συσχέτιση με τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα και την Παρασκευή και 13, σε αντίθεση με μια τυχαία ημέρα. Η έρευνα κατέληξε πως ο κίνδυνος εισαγωγής σε νοσοκομείο τη μέρα εκείνη ως αποτέλεσμα ενός ατυχήματος μπορεί να αυξηθεί ως 52%.

Προέλευση

Η επικρατέστερη άποψη λέει ότι η προέλευση της μέρας προέρχεται από την εποχή του Ιησού και τον Μυστικό Δείπνο. Σύμφωνα με την παράδοση ο Ιησούς έφαγε μαζί με τους μαθητές τους λίγες ώρες πριν τη σύλληψή του. Ο δέκατος τρίτος μαθητής του Χριστού ήταν ο Ιούδας, ο οποίος τον πρόδωσε στους Ρωμαίους αξιωματικούς.  

Πολλοί θεωρούν πως Παρασκευή και 13 σταυρώθηκε ο Χριστός και άρα είναι δυσοίωνη μέρα, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως η καθιερωμένη μέρα εκτέλεσης κρατουμένων στην αρχαία Ρώμη ήταν Παρασκευή. Παράλληλα, αρκετοί Μουσουλμάνοι τη θεωρούν γρουσούζικη γιατί Παρασκευή ήταν η μέρα που ο Αδάμ και η Εύα έφαγαν τον απαγορευμένο καρπό.

Στις Σκανδιναβικές χώρες, η φοβία προς τον αριθμό 13 και τη μέρα Παρασκευή συνδέεται με την Νοσκανδιναβική μυθολογία και την απόφαση του Λόκι να ενταχθεί με πονηριά στους κύριους θεούς της σκανδιναβικής θρησκείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 1881 δημιουργήθηκε μια οργάνωση με το όνομα «Λέσχη των Δεκατριών» με σκοπό να βελτιώσει τη φήμη του αριθμού. Τα 13 μέλη της περπάτησαν κάτω από σκάλες και έριξαν αλάτι στα χέρια τους όταν πρωτοσυναντούσαν κάποιος σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τυχόν αρνητικές συσχετίσεις με τον αριθμό.

Δημοφιλείς προλήψεις  

Ορισμένες από τις δημοφιλέστερες προλήψεις της ημέρας είναι:

1.Αν κόψετε τα μαλλιά σας την Παρασκευή και 13, κάποιος από την οικογένειά σας θα πεθάνει.

2.Αν μια νεκρική πομπή περάσει από μπροστά σας Παρασκευή και 13, ο επόμενος που θα πεθάνει θα είστε εσείς.

3.Μην ξεκινήσετε ένα ταξίδι, την Παρασκευή γιατί θα συναντήσατε κακοτυχία.

4.Εάν σπάσετε καθρέφτη την Παρασκευή και 13 τα επτά χρόνια κακοτυχίας θα είναι  χειροτέρα από το αναμενόμενο.

5. Ένα παιδί που γεννήθηκε την Παρασκευή και 13 θα είναι άτυχο στη ζωή του.

6. Πλοίο που απέπλευσε Παρασκευή και 13 θα έχει την κακή τύχη.

7. Αν περάσετε κάτω από σκάλα ή αν συναντήσετε μαύρη γάτα που διασχίζει το δρόμο Παρασκευή και 13, τότε θα έχετε κακή τύχη.

8. Όταν το όνομα ενός ατόμου έχει δεκατρία γράμματα πιστεύεται πως έχει την τύχη του διαβόλου.

 

Ενδιαφέρον έχει να αναφέρουμε πως το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που μπορεί να υπάρχει στο ημερολόγιο χωρίς Παρασκευή και 13 είναι οι 14 μήνες. 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:21