search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:41
MENU CLOSE

Μίκης Θεοδωράκης: Λυπάμαι τον Αλέξη Τσίπρα – «Καλό παιδί αλλά η εξουσία σε αλλάζει…»

20.05.2016 10:40
Μίκης Θεοδωράκης: Λυπάμαι τον Αλέξη Τσίπρα - «Καλό παιδί αλλά η εξουσία σε αλλάζει…» - Media

Με σκληρά λόγια κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο Μίκης Θεοδωράκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ΒΗΜΑ FM με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του, «90 γραπτές συνεντεύξεις στο Λυκόφως».

Απαντώντας στο ερώτημα, τι θα έλεγε σήμερα στον Τσίπρα αν τον επισκεπτόταν ξανά, ο Μίκης Θεοδωράκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Eγώ λυπάμαι πάρα πολύ για τη χώρα μου και λυπούμαι και για τον Αλέξη Τσίπρα, διότι έχω την εντύπωση ότι όταν γνωριστήκαμε, είχα ένα σχέδιο που θα μας έβγαζε από την κρίση και το οποίο ο Τσίπρας και ο Γλέζος το άκουσαν με μεγάλη προσοχή και ενθουσιάστηκαν».

«Αλλά προϋπόθεση ήταν το λαϊκό μέτωπο. Με ξεγέλασαν και οι δύο», προσέθεσε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης.

Δήλωσε πεπεισμένος ότι «η Βουλή είναι πλέον όργανο από το οποίο η τρόικα περνάει τις αποφάσεις της, νομοτύπως, δημοκρατικά, δήθεν. Άρα έπρεπε να το πάμε διαφορετικά. Να σταθούμε στα πόδια μας, σε δύο πόδια, το ένα πόδι είναι ο λαός και το άλλο πόδι είναι η αυτάρκεια».

Για τον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε ότι «όταν έγινε πρωθυπουργός ο πρώτος που επισκέφθηκε ήμουν εγώ. Και ενώ θέλει να ακολουθήσουμε τα σχέδια που είχα προτείνει, έχει περιβάλλον το οποίο είναι αρνητικό. Ο ίδιος είναι καλό παιδί, αλλά η εξουσία αλλάζει τους ανθρώπους. Τώρα ειλικρινά, λυπάμαι για τον Τσίπρα. Ειλικρινά, λυπάμαι».

Τέλος, αναφερόμενος στον πόλεμο και την προσφυγιά, ανέφερε τα εξής:

«Το μεγάλο κακό προέρχεται από το γεγονός ότι πολύ μεγάλες χώρες στηρίζουν ένα μεγάλο μέρος του πλούτου τους στη στρατιωτική βιομηχανία. Ο François Mitterrand ήταν φίλος μου. Εκείνη την εποχή ήρθε στο Βραχάτι και υπήρχε ένας πόλεμος εμφύλιος στον Λίβανο. Μου λέει «τώρα θα έχει πάει το πλοίο με τα όπλα, ανοικτά του Λιβάνου  , από τη μια σκάλα θα ανεβαίνει ο ενας και από την άλλη ο άλλος να πάρουν τα όπλα να αλληλοσκοτωθούν. Αλλά εκείνο που έχει σημασία για εμάς μου λέει ο Mitterrand, δεν είναι  λιανοτούφεκα, είναι τα μεγάλα όπλα, είναι τα αεροπλάνα, είναι τα τανκς, οι πύραυλοι, τα υποβρύχια, τα αντιτορπιλικά. Αν η Γαλλία δεν πουλήσει αυτά τα μεγάλα όπλα, το επίπεδο της ζωής θα πέσει κάθετα.

»Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, λαοί ολόκληροι συναρτούν την ευτυχία τους από την πώληση του μαύρου θανάτου. Υπάρχει και ο άσπρος θάνατος: η ηρωίνη. Και βλέπετε πως κινούμε την ηρωίνη. Ενώ το μαύρο θάνατο, πηγαίνουν οι ίδιοι οι πρωθυπουργοί και τον πουλούνε: ο Πούτιν ήρθε εδώ πούλησε όπλα, ο Κλίντον πούλησε  όπλα.

»Σήμερα έχουμε τις μεγάλες δυνάμεις, Αμερική, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, οι οποίες δημιουργούν πολύ μεγάλο πλούτο από την πώληση των όπλων. Γι’ αυτό βλέπετε πως όταν γίνονται πόλεμο κάθε χρόνο για πουλούν τα όπλα, οι άλλες χώρες είναι ήπιες. Κάθε χρόνο έχουμε καινούριο πόλεμο. Κάτι θα βρουν να κάνουν. Επομένως λοιπόν είμαι πάρα πολύ δυστυχής διότι αυτή η αλήθεια την οποία εγώ φωνάζω πάρα πολύ καιρό.Το τραγικό είναι ότι στην βιομηχανία θανάτου δεν εμπλέκονται μόνο αυτοί που τον πουλούν, εμπλέκονται όλοι όσοι έχουν όφελος. Και ξέρετε έχουν όφελος όλοι αυτοί που κάθονται και βλέπουν μία χώρα να καταστρέφεται με αεροπλάνα δικά της  ή βόμβες δικές της και κάθονται στις πολυθρόνες και πίνουν τη μπύρα τους. Εκεί είναι η υπόθεση: πρέπει η βιομηχανία του μαύρου θανάτου, να γίνει πράσινη, να γίνει βιομηχανία ειρήνης. Όταν θα γίνει αυτό τότε θα αναπνεύσει ο κόσμος. Αυτό είναι το όραμα μου για τον άνθρωπο.»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:41