search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:53
MENU CLOSE

Περνάνε με τροπολογία τα δάνεια σε ξένα funds

02.06.2016 15:10
«Δώρο» ευνοϊκών ρυθμίσεων δανείων για 145.000 δημοσίους και δημοτικούς υπαλλήλους     - Media

 

Από εδώ και στο εξής τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου πωλούνται σε fund (!), ώστε να ολοκληρωθεί το πακέτο των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της πρώτης δόσης

Στο παρά πέντε, κατατέθηκε τροπολογία που επιτρέπει την πώληση και αυτών των δανείων. Πρόκειται για τραπεζικές χορηγήσεις συνολικού ποσού 13,7 δισ. ευρώ, που έχουν δοθεί σε ΔΕΚΟ, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιωτικές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με εγγύηση του Δημοσίου,  στα πλαίσια ειδικών διατάξεων.

Ελάχιστα από τα  δάνεια αυτής της κατηγορίας  είναι «κόκκινα» – τα περισσότερα εξυπηρετούνται κανονικά. Οι τράπεζες θα μπορούσαν να τα πουλήσουν σε υψηλές τιμές και μόνο για λόγους ρευστότητας. Ομως, όπως υποστηρίζουν τραπεζικοί παράγοντες,  πρακτικά δεν πρόκειται να τεθεί θέμα πώλησης, εκτός ίσως  στα πλαίσια κάποιας τιτλοποίησης.

Στην τροπολογία περιλαμβάνεται και διάταξη για  τα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση ή προσημείωση πρώτης κατοικίας αξίας έως 140.000 ευρώ. Προβλέπει ότι δεν θα μπορούν να πουληθούν έως τις 31/12/2017, αλλά θα επιτρέπεται να ανατεθεί η διαχείρισή τους σε εταιρείες που θα δημιουργηθούν γι αυτό το σκοπό.

Με άλλες δύο διατάξεις που ενσωματώθηκαν στην ίδια τροπολογία:

Καταργείται η υποχρέωση των ξένων εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και παροχής πιστώσεων να καταθέτουν σε μετρητά το μετοχικό τους κεφάλαιο (4,5 εκατ. ευρώ) στις ελληνικές τράπεζες όταν διευρύνουν την δραστηριότητα τους στην δανειοδότηση δανειοληπτών. Η υποχρέωση θα ισχύει μόνο για τις ελληνικές εταιρείες, ενώ οι εταιρείες με έδρα χώρα του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου θα μπορούν να το καταβάλουν σε οποιοδήποτε τραπεζικό ίδρυμα κράτους μέλους του ΕΟΧ. Επίσης εναρμονίζεται το θεσμικό πλαίσιο των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις με εκείνο των Εταιρειών Ενημέρωσης Οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις, ενώ θεσμοθετείται η αναλογική επιβολή προστίμων σε περίπτωση παραβίασης. Την ίδια ώρα μεταβιβάζονται στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμό και τα διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:50