search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:55
MENU CLOSE

Κόκκινο πανί για τους Τούρκους ο Πάπας Φραγκίσκος – κατήγγειλε ξανά τη γενοκτονία των Αρμενίων

24.06.2016 16:02
Κόκκινο πανί για τους Τούρκους ο Πάπας Φραγκίσκος – κατήγγειλε ξανά τη γενοκτονία των Αρμενίων  - Media

 

Ο πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε σήμερα τη “γενοκτονία” των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915-16, χρησιμοποιώντας για δεύτερη φορά τη λέξη που εξόργισε την Άγκυρα όταν την είχε πρωτοπεί, πριν από έναν χρόνο.

Μιλώντας ενώπιον του προέδρου της Αρμενίας και του διπλωματικού σώματος της χώρας, ο ποντίφικας χρησιμοποίησε αρχικά τον αρμενικό όρο Metz Yeghern (“το μεγάλο κακό”) αλλά κατόπιν ξέφυγε από το κείμενο της ομιλίας του και πρόσθεσε “αυτή η γενοκτονία”, για να αναφερθεί “στην πρώτη από μια θλιβερή σειρά καταστροφών του περασμένου αιώνα”.

“Αυτή η τραγωδία, αυτή η γενοκτονία, σηματοδότησε δυστυχώς την αρχή μιας θλιβερής σειράς τεράστιων καταστροφών του περασμένου αιώνα”, είπε ο πάπας Φραγκίσκος μιλώντας στον πρόεδρο Σερζ Σαρκισιάν, τους πολιτικούς ηγέτες της Αρμενίας και το διπλωματικό σώμα.

Νωρίτερα, ο Αργεντινός ποντίφικας προσευχήθηκε στον καθεδρικό ναό του Ετσμιατζίν, κοντά στο Γερεβάν, μαζί με τον Πατριάρχη της Αρμενικής Εκκλησίας Καρέκιν Β΄και απότισε φόρο τιμής στην κοινή διακήρυξη που είχαν υπογράψει ο τελευταίος με τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ το 2001, στην οποία αναφέρονταν στη “γενοκτονία” των Αρμενίων. Ωστόσο ο πάπας Φραγκίσκος απέφυγε σε αυτήν την περίπτωση να χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την Τουρκία, η οποία είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Βατικανό πέρσι, όταν ο Φραγκίσκος έκανε για πρώτη φορά λόγο για τη “γενοκτονία” των Αρμενίων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:53