search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 19:42
MENU CLOSE

«Πυρηνική σκιά» πάνω από την Ευρώπη – «Κουκούλωσαν» ατύχημα με αντιδραστήρα στη Λευκορωσία;

09.08.2016 09:51
«Πυρηνική σκιά» πάνω από την Ευρώπη - «Κουκούλωσαν» ατύχημα με αντιδραστήρα στη Λευκορωσία; - Media

Οι γειτονικές χώρες καταδικάζουν τη μυστικοπάθεια, που θυμίζει την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, αναφορικά με λάθη και ατυχήματα κατά την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου.

 

Οι γειτονικές χώρες καταδικάζουν τη μυστικοπάθεια, που θυμίζει την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, αναφορικά με λάθη και ατυχήματα κατά την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου.

Σύμφωνα με την Guardian, η Λευκορωσία κατασκευάζει το πρώτο της πυρηνικό εργοστάσιο αν και έχουν περάσει μόλις 30 χρόνια από το καταστροφικό πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, το οποίο μόλυνε πάνω από το ¼ του εδάφους της Λευκορωσίας.

Μια σειρά ατυχημάτων όμως κατά την κατασκευή του εργοστασίου έχουν προκαλέσει ανησυχία στις γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα στη Λιθουανία η οποία βρίσκεται πιο κοντά στο σημείο.

Δυο διαφορετικά ατυχήματα έλαβαν χώρα μέσα στο Ιούλιο, με το ένα μάλιστα να αναγκάζει την κυβέρνηση της Λευκορωσίας να θέσει την κατασκευή σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης». Αυτό συνέβη γιατί, σύμφωνα με μαρτυρίες, έπεσε ο πυρηνικός αντιδραστήρας κατά τη μεταφορά του. Η ρωσική εταιρεία κατασκευής διαψεύδει το γεγονός αλλά ο αρμόδιος Λευκορώσος υπουργός αποφάσισε πως θα καθυστερήσει η τοποθέτηση του αντιδραστήρα μέχρι να υπάρχει βεβαιότητα πως είναι ασφαλής.

Ο υπουργός εξωτερικών της Λιθουανίας καταδίκασε τη μυστικοπάθεια των αρχών της Λευκορωσίας. «Είναι απαράδεκτο να μαθαίνουμε για αυτά τα ανησυχητικά γεγονότα από τρίτους και μάλιστα αρκετό καιρό μετά που έχουν συμβεί. Δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος για να γίνονται τα πράγματα. Το τελευταίο περιστατικό είναι πολύ σοβαρό».

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, ελπίζει πως με το πυρηνικό εργοστάσιο θα καταφέρει η χώρα του να φύγει από τη ρώσικη επιρροή, αν και μια ρώσικη εταιρεία κατασκευάζει το εργοστάσιο ενώ η Μόσχα βοηθά στη χρηματοδότηση του έργου. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η πρώτη πτέρυγα θα είναι έτοιμη το 2018, η δεύτερη το 2020 ενώ οι άλλες δυο μέχρι το 2025. Το έργο θα κοστίσει μεταξύ 5 και 22 δισ. ευρώ.

Η Λιθουανία, η οποία έκλεισε το δικό της πυρηνικό εργοστάσιο ως μέρος της ένταξης της στην ΕΕ το 2004, τονίζει πως το πρόβλημα δεν είναι διμερές αλλά επηρεάζει όλες τις χώρες της περιοχής. Ο πρωθυπουργός της χώρας τόνισε πως, αν η Λευκορωσία δεν φροντίσει να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας την ασφάλεια του έργου, θα κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει τη λειτουργία του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 19:42