search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:38
MENU CLOSE

Νέα προγράμματα απασχόλησης έως το τέλος του έτους για 70.328 ανέργους

21.09.2016 08:33
Eπιδόματα Ιουνίου: Οι προθεσμίες για υποβολές δηλώσεων και οι ημερομηνίες πληρωμών - Media

 

Έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, δηλαδή έως την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας να δημοσιοποιήσει την πρόσκληση για τη β’ φάση της Κοινωφελούς Εργασίας που αφορά προσλήψεις 6.328 ανέργων για οκτώ μήνες σε 34 δήμους – θύλακες υψηλής ανεργίας. 

Η τελική επιλογή της έναρξης της διαδικασίας εξαρτάται από την τυπική, αλλά και ουσιαστική έγκριση του προγράμματος από το ΑΣΕΠ. Αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος που η έναρξη διαδικασίας υποβολής αιτήσεων μπορεί να καθυστερήσει και να μεταφερθεί για την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, ο προγραμματισμός που έχει γίνει από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, κ. Ράνια Αντωνοπούλου, θέλει την έναρξη άλλων πέντε προγραμμάτων έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, τότε το επόμενο τρίμηνο θα προκύψουν έως 70.328 νέες θέσεις απασχόλησης.
Πιο αναλυτικά τα προγράμματα που πρόκειται να τεθούν άμεσα σε ισχύ, έχουν ως εξής:

– Κοινωφελής Εργασία (β’ φάση – έως 23 Σεπτεμβρίου ή το αργότερο έως το τέλος του μήνα): Πρόκειται για το πρόγραμμα που αφορά στην πρόσληψη 6.328 ανέργων σε 34 δήμους, στους οποίους εντοπίστηκε ότι η ανεργία είναι πολύ υψηλή. Οι δήμοι αυτοί είναι οι ακόλουθοι: Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Αλεξανδρείας, Αχαρνών, Βέροιας, Γρεβενών, Δέλτα, Δράμας, Ηλίδας, Θεσσαλονίκης, Ιλίου (Νέων Λιοσίων), Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Κύμης-Αλιβερίου, Λαγκαδά, Λαμιέων, Λαυρεωτικής, Λεβαδέων, Μεγαρέων, Νάουσας, Ναυπακτίας, Νεάπολης-Συκέων, Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη, Ξάνθης, Ορεστιάδας, Πατρέων, Πετρούπολης, Πρέβεζας, Πύργου, Τρικκαίων, Φλώρινας, και Χαλκηδόνας.

-Πρόγραμμα επιταγής κατάρτισης (voucher) – τέλος Σεπτεμβρίου: Το πρόγραμμα στόχο έχει να προσελκύσει έως 23.000 ωφελούμενους ηλικίας 29 – 64 ετών και επιδιώκεται η δημόσια πρόσκληση να αναρτηθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι είναι: Εμπόριο, Logistics, Έργα υποδομής και Τεχνικά επαγγέλματα, Τουρισμός, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Περιβάλλον-Διαχείριση Στερεών και Υγρών Αποβλήτων, Τρόφιμα-Ποτά, Ενέργεια, Βιομηχανία και Αγροτικός Τομέας.

– Πρόγραμμα 30 – 49 ετών (τέλος Οκτωβρίου): Το πρόγραμμα στοχεύει στο να καλυφθούν έως 10.000 θέσεις απασχόλησης μέσω πρόσληψής τους σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες και θα επιχορηγηθούν. Στόχος είναι, ανάλογα με τον αριθμό των εν ενεργεία εργαζομένων, κάθε επιχείρηση να καταφέρει να προσλάβει έως 10 ανέργους.

– Κοινωφελής εργασία (γ’ φάση – τέλος Οκτωβρίου): Πρόκειται για το τρίτο σκέλος του προγράμματος που θα απευθύνεται στους 274 δήμους, οι οποίοι δεν επιλέχθηκαν στις δύο πρώτες φάσεις. Η αφετηρία του συγκεκριμένου προγράμματος γίνεται σήμερα, καθώς καλούνται οι δήμοι να δηλώσουν σε ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας τις ειδικότητες και τις θέσεις εργασίας που μπορούν να διαθέσουν. Η διαδικασία ολοκληρώνεται στις αρχές Οκτωβρίου και έως τα μέσα του ίδιου μήνα θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας να ξεκαθαρίσουν το μητρώο που θα σχηματιστεί. Ακολούθως θα προκηρυχθούν οι 23.000 θέσεις απασχόλησης, κάτι που αναμένεται να συμβεί στα τέλη Οκτωβρίου, αν δεν προκύψουν καθυστερήσεις.

– Πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας (Νοέμβριος – Δεκέμβριος): Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα απευθύνεται σε περίπου 8.000 δικαιούχους. Στόχος του προγράμματος είναι να στηριχθούν νέοι που επιθυμούν να βγουν από το αδιέξοδο της ανεργίας μέσω πραγματοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου τους, με το υπουργείο Εργασίας να ετοιμάζεται να επιδοτήσει τις ασφαλιστικές εισφορές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:37