search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:11
MENU CLOSE

Tη Φλόριντα «χτυπά» ο τυφώνας Μάθιου (Photos-Video)

07.10.2016 12:23
Tη Φλόριντα «χτυπά» ο τυφώνας Μάθιου (Photos-Video) - Media
 
Στη Φλόριντα έχει μεταφέρει την «οργή» του ο τυφώνας Μάθιου, φέρνοντας στις ΗΠΑ μνήμες από τις καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα στη Λουιζιάνα. Μπορεί ο Μάθιου να έχει υποβαθμιστεί από τους μετεωρολόγους στην κατηγορία 3 αλλά οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητα 113 χλμ. την ώρα ενώ το Σάββατο ο τυφώνας αναμένεται να πλήξει τη Νότια Καρολίνα και την Τζόρτζια.

 
 
 
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Daytona οι περισσότεροι από τους κατοίκους έχουν λάβει μέτρα και έχουν μετακινηθεί, πολλοί άλλοι όμως δεν φαίνεται να έλαβαν σοβαρά τις προειδοποιήσεις των αρχών. Ο κυβερνήτης Ρικ Σκοτ ανακοίνωσε ότι πάνω από 180.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό στο δυτικό Παλμ Μπιτς. 
 
Ο Σκοτ είπε ότι ο τυφώνας Μάθιου «θα σκοτώσει κόσμο» και καλεί από χθες τους πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα τα σπίτια τους. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν η Φλόριντα, η Νότια Καρολίνα και η Τζόρτζια, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι οι ισχυροί άνεμοι αλλά τα μεγάλα κύματα, το ύψος των οποίων έχει ήδη καταγραφεί να φθάνει τα 3 μέτρα.
Την ίδια στιγμή, ειδική task force από τη Νέα Υόρκη, αποτελούμενη από 45 άτομα, μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας, μεταβαίνει στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν από τον Μάθιου.
 
Η task force μεταφέρει μηχανήματα και προμήθειες για μήνες, και θα συμμετάσχει στις επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης, αλλά και παροχής βοήθειας στους πληγέντες. Παράλληλα, στην περιοχή βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής εκατοντάδες μέλη και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και των εταιρειών επικοινωνιών και ενέργειας.

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διατύπωσε σήμερα την εκτίμηση ότι οι κάτοικοι της νότιας Φλόριντας απέφυγαν τα χειρότερα μετά το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου, προειδοποίησε όμως τους πολίτες για το ενδεχόμενο ανόδου των υδάτων.

Από την πλευρά του, σε έκτακτη συνέντευξη Tύπου, ο Ρικ Σκοτ ανέφερε ότι τουλάχιστον 600.000 νοικοκυριά βυθίστηκαν στο σκοτάδι στην Φλόριντα σήμερα εξαιτίας του τυφώνα Μάθιου και οι αρχές προειδοποιούν για περαιτέρω διακοπές στην ηλεκτροδότηση.
 
«Θα έχουμε περισσότερες διακοπές ρεύματος» επισήμανε ο Σκοτ, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να υπάρξουν σημαντικές πλημμύρες από τον τυφώνα στην περιοχή του Τζάκσονβιλ. «Τα χειρότερα δεν έχουν ακόμα έρθει… Υπάρχει ενδεχόμενο (ο τυφώνας) να μας πλήξει άμεσα και να καταγραφθούν άνεμοι ταχύτητας 160 χιλιομέτρων την ώρα».
Όπως προαναφέρθηκε, ο Μάθιου ήδη σφυροκόπησε την Αϊτή, αφήνοντας πίσω του σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters τουλάχιστον 842 νεκρούς.
Ήδη ο ΟΗΕ μιλά για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στο νησί της Καραϊβικής μετά τον φονικό σεισμό του 2010. Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν επίσης στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία, όταν ο τυφώνας σάρωσε την Καραϊβική τη Τρίτη και Τετάρτη.
Στους 572 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από το φονικό πέρασμα του τυφώνα Μάθιου από την Αϊτή, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσαν αξιωματούχοι στην χώρα.
 
Με τους αριθμούς να αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς, διαφορετικές κυβερνητικές υπηρεσίες και επιτροπές παρουσιάζουν διαφορετικούς απολογισμούς για τον συνολικό αριθμό των νεκρών, καθώς σταδιακά συγκεντρώνονται στοιχεία και από απομακρυσμένες περιοχές. 
Νωρίτερα, η κεντρική υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Αϊτής, ανέφερε ότι περίπου 61.500 παραμένουν σε καταφύγια.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:03