search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:25
MENU CLOSE

Ν.Ζηλανδία: Στα 2 δισ. το κόστος των ζημιών- Δύο νεκροί από τον ισχυρότατο σεισμό

13.11.2016 11:58
Ν.Ζηλανδία: Στα 2 δισ. το κόστος των ζημιών- Δύο νεκροί από τον ισχυρότατο σεισμό - Media

 

Το οικονομικό ύψος των ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό που έπληξε τη Νέα Ζηλανδία, αναμένεται ότι “θα είναι τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια,” σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρωθυπουργού της χώρας.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε νωρίτερα τη Νέα Ζηλανδία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Τζον Κέι.

“Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε ένα κτίριο που κατέρρευσε στην Καϊκούρα” επιβεβαίωσε η αστυνομία για τον έναν νεκρό. 

Χιλιάδες άνθρωποι στις ανατολικές ακτές της Νέας Ζηλανδίας εγκατέλειψαν τις εστίες τους προκειμένου να μεταβούν σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, καθώς οι αρχές προειδοποιούν για καταστροφικά κύματα που θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 5 μέτρα.

Προειδοποίηση για τσουνάμι έως και 5 μέτρων

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ο κίνδυνος για κύματα έως 5 μέτρα θα είναι υπαρκτός για αρκετές ώρες.

«Τα πρώτα κύματα έπληξαν τις ακτές αλλά γνωρίζουμε ότι είναι πολύ νωρίς για να καταγράψουμε τον πραγματικό αντίκτυπο» δήλωσε η Σάρα Στιούαρτ Μπλακ, συντονίστρια στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

«Η ανησυχία μας έγκειται σε αυτά που θα ακολουθήσουν. Τα κύματα που αναμένεται να μας πλήξουν το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα».

Το πρώτο κύμα τσουνάμι «χτύπησε» τη βορειοανατολική ακτή του νοτίου νησιού της χώρας, μετά τον ισχυρό σεισμό. Η Άννα Κάιζερ, σεισμολόγος της GNS Science, ανακοίνωσε πως το τσουνάμι που καταγράφηκε στην περιφέρεια του Βόρειου Καντέρμπουρι, στο Νότιο Νησί, ύψους ενός μέτρου.

Με ελικόπτερα ιατρικό προσωπικό και ομάδες διάσωσης

Η υπηρεσία πρώτων βοηθειών ανακοίνωσε ότι έστειλε ελικόπτερα που μεταφερουν ιατρικό προσωπικό και ομάδες διάσωσης στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, 91χλμ βόρεια βορειοανατολικά του Κράισττσερτς, όπου το 2011 ο καταστροφικός σεισμός των 6,3 βαθμών είχε στοιχίσει την ζωή σε 185 ανθρώπους.

«Έχουμε αρχίσει να λαμβάνουμε πληροφορίες για τραυματίες από την πληγείσα περιοχή, όπως επίσης από το Κάλβερντεν και το Καϊκούρα» είπε ο Ντιον Ροζάριο, συντονιστής στην υπηρεσία πρώτων βοηθειών St. John.

«Εντούτοις σε αυτό το στάδιο δεν έχουμε κάτι το συγκεκριμένο».

Η αστυνομία έκανε γνωστό ότι ερευνά πληροφορίες σχετικά με την κατάρρευση ενός κτιρίου στην τουριστική πόλη Καϊκούρα.

Πολλές περιοχές έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι, ενώ προβλήματα καταγράφονται και στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών. Δρόμοι έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων.

Εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων

Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού, είχε επίκεντρο 46 χλμ από την πόλη Αμπερλέϊ και 70 χλμ από την πόλη Καϊαπόι.

Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 5 χλμ. και έγινε αισθητή στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον.

Σοβαρές ζημιές

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

Σύμφωνα πάντως με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας New Zealand Herald, κατοικίες στο Τσέβιοτ, το οποίο βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

«Ολόκληρο το σπίτι κουνήθηκε σαν φίδι και μερικά πράγματα έσπασαν, το ηλεκτρικό κόπηκε», δήλωσε στον Radio New Zealand από την κατοικία της στην Τακάκα, κοντά στο βόρειο άκρο του Νότιου Νησιού, μια γυναίκα που είπε ότι ονομάζεται Ελίζαμπεθ.

Ο Κρις Χιλ, πυροσβέστης στο Τσέβιοτ, μια παραλιακή πόλη κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, είπε πως αξιωματούχοι πηγαίνουν πόρτα με πόρτα και απομακρύνουν τους κατοίκους.

«Όλοι φαίνονται εντάξει εδώ», είπε στον ραδιοσταθμό RNZ. «Υπάρχουν πολλά συντρίμμια σε σπίτια, όμως σ’ αυτό το στάδιο δεν φαίνεται να έχει συμβεί κάτι πολύ κακό».

Κάτοικοι στο Ουέλινγκτον είπαν πως υαλοπίνακες έσπασαν και έπεσαν από κτίρια στον δρόμο ενώ ξενοδοχεία και συγκροτήματα διαμερισμάτων εκκενώθηκαν.

Ο Ρίτσαρντ Μακλίν, εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου του Ουέλινγκτον, δήλωσε πως κάτοικοι απομακρύνονται από τα νότια παραλιακά προάστια της πόλης εξαιτίας της απειλής για τσουνάμι και υπάρχουν πληροφορίες για δομικές ζημιές σε αρκετά κτίρια.

«Έχουμε πληροφορίες για σπασμένους υδραγωγούς ενώ πάρα πολλά αντικείμενα έχουν πέσει από γραφεία και ράφια», είπε στον RNZ.

Δρόμοι στο Νότιο Νησί έχουν κλείσει και έχουν αναφερθεί ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Σειρά μετασεισμικών δονήσεων καταγράφεται στη χώρα, μερικές από τις οποίες φθάνουν σε μέγεθος τους 6,1 βαθμούς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:25