search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:18
MENU CLOSE

Στην Αθήνα ο Ομπάμα- Οι κυβερνητικές προσδοκίες από την επίσκεψη

14.11.2016 05:30
Τα πορτρέτα του Μπαράκ και της Μισέλ Ομπάμα στη National Portrait Gallery (Photos) - Media

 

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναχωρεί  σήμερα από την Ουάσινγκτον για ένα τελευταίο ταξίδι στην Ευρώπη, με πρώτο σταθμό την Ελλάδα και επόμενο τη Γερμανία, όπου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα προσπαθήσει, σε μια παράξενη άσκηση εξισορρόπησης, να καθησυχάσει τους συμμάχους μετά το σοκ της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.

Το παράδοξο είναι ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ που κατήγγειλε με σφοδρότητα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τον κίνδυνο μιας προεδρίας Τραμπ, θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη –στο όνομα μιας ήρεμης μετάβασης– να καθησυχάσει τους ευρωπαίους ομολόγους του που ανησυχούν για το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας.

“Ο στόχος του ταξιδιού είναι να καθησυχάσει όλο τον κόσμο εξηγώντας ότι οι ΗΠΑ διένυσαν μια δύσκολη προεκλογική περίοδο αλλά αυτό τελείωσε. Εκτός κι αν έχουμε πολύ απλά ένα διαφορετικό σενάριο”, δηλώνει η Χίδερ Κόνλεϊ, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο λαϊκιστής εκατομμυριούχος αμφισβήτησε την καταλληλότητα ή τη λειτουργία παλιών συμμαχιών, όπως του ΝΑΤΟ, την παγκόσμια συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η στάση του απέναντι στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, του οποίου εξήρε τα προσόντα, ανησυχεί την Ευρώπη.

Πέρα από τα πάμπολλα ερωτήματα για την αμερικανική εξωτερική πολιτική που θα ακολουθηθεί, πολλές χώρες της ΕΕ διερωτώνται για τις συνέπειες της νίκης Τραμπ.

“Ανησυχούν πολύ καθώς οι ίδιες εθνικιστικές και λαϊκιστικές δυνάμεις, είτε όσον αφορά τη μετανάστευση, είτε το ελεύθερο εμπόριο, έχουν πολύ ισχυρή πολιτική 

Οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης

Στους ρυθμούς της επίσκεψης Ομπάμα κινείται η κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα εν αναμονή της άφιξής του στην Αθήνα την Τρίτη, μια εβδομάδα μετά τις αμερικανικές εκλογές, και το διεθνές σοκ που προκάλεσαν λόγω της εκλογής Τραμπ.

Παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και η ήττα της Χίλαρι Κλίντον και των Δημοκρατικών έδειξε να ανατρέπει τα δεδομένα ως προς τη βαρύτητα της επίσκεψης Ομπάμα, το Μαξίμου επιμένει να αποδίδει σημασία στην επίσκεψη αυτή στο βαθμό που είναι ακόμη ανοιχτό το τι θα πράξει απερχόμενη αμερικανική διοίκηση ως την παράδοση της σκυτάλης τον Ιανουάριο. Στην κορυφής της ατζέντας τίθενται το χρέος, το προσφυγικό και το κυπριακό για το οποίο, επίσης, η απερχόμενη διοίκηση εκφράσει τη θέση ότι πρέπει να κλείσει γρήγορα.

Προς το παρόν το κυβερνητικό επιτελείο εστιάζει την προσοχή του στην επιτυχία της επίσκεψης του απερχόμενου αμερικανού Προέδρου. Από την έκβαση της επίσκεψης και τις συζητήσεις που θα γίνουν μεταξύ του Μπάρακ Ομπάμα και του Αλέξη Τσίπρα και των επιτελείων τους, θα κριθεί και η περαιτέρω στρατηγική της κυβέρνησης, στο βασικό θέμα της διευθέτησης του χρέους.

Πιο αναλυτικά η κυβέρνηση αναμένει ποια θα είναι τα μηνύματα Ομπάμα, και συγκεκριμένα:

Αν θα δώσει ένα σήμα ή ακόμη και διαβεβαιώσεις ότι η απερχόμενη αμερικανική διοίκηση επισπεύδει τις κινήσεις της ασκώντας πιέσεις προς την πλευρά του Βερολίνου μέχρι το τέλος του χρόνου στο ζήτημα του χρέους ή σηκώνει τα χέρια ψηλά παραπέμποντας στη νέα διοίκηση. Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρξε η αναφορά, από πλευράς του αμερικανού αξιωματούχου, περί της ανάγκης το θέμα του ελληνικού χρέους να διευθετηθεί εντός της προεδρίας Ομπάμα. Με άλλα λόγια η ελληνική πλευρά θα διερευνήσει αν η πρόθεση αυτή παραμένει.

Την πρώτη αίσθηση του απερχόμενου προέδρου σχετικά με τις διαθέσεις της νέας ηγεσίας και των ρεπουμπλικανών αναφορικά με τη συνολική εξωτερική πολιτική, αν δηλαδή θα υπάρξει η λεγόμενη «συνέχεια» στην οποία ήδη έχει αναφερθεί το Μαξίμου κατά τις πρώτες του αντιδράσεις για τις αμερικανικές εκλογές.

Για το Μαξίμου είναι ενθαρρυντικές ενδείξεις:

Οι καταρχάς υποστηρικτικές δηλώσεις Ομπάμα στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή κατά την οποία ο αμερικανός πρόεδρος συγχαίρει την κυβέρνηση Τσίπρα και τον ελληνικό λαό για τα βήματα που έχουν γίνει στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός έχει πλέον πλεόνασμα, ζητά μεταρρυθμίσεις που να βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να προτρέπει τους δανειστές της χώρας να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο, συμπεριλαμβανομένης της ελάφρυνσης του χρέους προκειμένου η οικονομία να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος θέλησε να αναδείξει τη σημασίας της παρουσίας Ομπάμα στην Αθήνα λέγοντας «Μία δήλωση του Προέδρου Ομπάμα δεν είναι ποτέ απλώς μια δήλωση, αλλά είναι και μια πολιτική πίεση, έτσι ώστε να επιλυθεί το ζήτημα του χρέους».

Το γεγονός ότι τον Ομπάμα θα συνοδεύει ο Τζακ Λιού, ο οποίος έχει εκφραστεί πολλές φορές υπέρ της γρήγορης διευθέτησης του ζητήματος του χρέους.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις  ο οποίος καλωσόρισε τις νέες προτάσεις για την ελάφρυνση του χρέους που θα συζητηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, κάτι που θεωρήθηκε ένδειξη προσέγγισης μεταξύ ΔΝΤ – ευρωπαίων.

Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου αναμένει και τα μηνύματα από την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, ευελπιστώντας όπως είπαμε ότι δεν θα αλλάξει ριζικά η εξωτερική πολιτική η οποία διέπεται από «διαχρονικότητα», κατά την έκφραση που χρησιμοποιεί ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στη Real News προσθέτοντας: «Αναμένουμε ότι και η διοίκηση Τραμπ θα συνεχίσει να στηρίζει την δίκαιη – και ξεκάθαρα συμφωνημένη εξάλλου – απαίτηση του ελληνικού λαού για ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Επιπλέον, στο Μαξίμου φαίνεται να ελπίζουν πως η εκλογή του Τραμπ θα συνετίσει τις ευρωπαϊκές ηγεσίες και θα τις αναγκάσει σε απομάκρυνση από τη λιτότητα αν θέλουν να αποφύγουν την επανάληψη του φαινομένου αυτού σε ευρωπαϊκό έδαφος.

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:17