search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:08
MENU CLOSE

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Σημαντικές βλάβες στη στοματική κοιλότητα προκαλεί το άτμισμα

19.11.2016 10:56
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κάνουν παρόμοια ζημιά στα αγγεία όσο και τα παραδοσιακά - Media

 

H συγκεκριμένη μελέτη από τη Σχολή Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, είναι η πρώτη που εξέτασε τις βλαβερές συνέπειες του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη στοματική υγεία.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κερδίζουν συνεχώς έδαφος και δημοφιλία, ιδίως μεταξύ των νεαρών ηλικιών, καθώς θεωρούνται μια υγιεινή εναλλακτική στο κανονικό τσιγάρο.

“Όταν όμως ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου καίγεται, κάνει τα κύτταρα να απελευθερώνουν φλεγμονώδεις πρωτεΐνες, που με τη σειρά τους αυξάνουν το στρες στο εσωτερικό των κυττάρων, προκαλώντας βλάβες”, εξήγησε ο καθηγητής Rahman, που πέρσι δημοσίυεσε μια άλλη μελέτη για τις επιβλαβείς επιδράσεις του ατμού και των γεύσεων που μπαίνουν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, στους πνεύμονες. “Η συχνότητα και η ποσότητα του ατμίσματος είναι τα στοιχεία που καθοριζόταν την έκταση της βλάβης που προκαλείται σε ούλα και στοματική κοιλότητα”.

Στο πλαίσιο της μελέτης, 3σδιάστατος ανθρώπινος ιστός εκτέθηκε σε ατμούς ηλεκτρονικού τσιγάρου και βρέθηκε ότι και οι γεύσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων, βλάπτουν τα κύτταρα της στοματικής, κοιλότητας.

“Κάποιες από τις γεύσεις μάλιστα, προκαλούσαν μεγαλύτερη βλάβη σε σχέση με άλλες, πρόσθεσε ο μεταδιδακτορικός φοιτητής του Πανεπιστημίου Fawad Javed, που έλαβε μέρος στη μελέτη. “Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη, που συμβάλλει στην εμφάνιση ουλίτιδας”.

Πηγή: stogiatro.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:04