search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:07
MENU CLOSE

Ο Μπένι ετοιμάζει βαλίτσες και κόμμα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1944
24-11-2016
26.11.2016 04:00
fofi_0-7.jpg

 

Δημιουργεί πολιτική κίνηση με αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές

Όλα δείχνουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει πάρει τις αποφάσεις του προκειμένου να υπάρξει λύση στο αδιέξοδο της σχέσης του με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να δημιουργήσει πολιτική κίνηση που θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. 
 
Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – όπως ισχυρίζονται στελέχη που βρίσκονται στο περιβάλλον του – έχει οδηγηθεί σε αυτήν τη λύση επειδή θεωρεί ότι:
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει ως βασική στρατηγική επιλογή την προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συστηματικά επιδιώκει την απομόνωσή του από τις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων. 
Ο ίδιος πιστεύει οτι υπάρχουν τμήματα της κοινωνίας που δεν επιθυμούν να στηρίξουν τη Ν.Δ. υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι το Ποτάμι θα δυσκολευτεί να φτάσει στις εκλογές ως έχει και ότι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνούν με το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν πρόκειται συμμετάσχει σε καμιά περίπτωση στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., ούτε ο ίδιος ούτε ο πολιτικός φορέας που θα δημιουργηθεί. Αυτό φυσικά δεν ισχύει για μετεκλογικές συνεργασίες, κυρίως με τη Ν.Δ., αφού φαίνεται ότι αυτή είναι μια από τις βασικές επιλογές τις κίνησής του.
 
Και στη Χαριλάου Τρικούπη όμως υπάρχουν στελέχη που εκτιμούν ότι η φιλολογία αποχώρησης του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει τέτοια έκταση, ώστε δύσκολα μαζεύεται. Σημειώνουν ότι το θέμα μάλιστα το άνοιξε ο ίδιος όταν σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ανακοίνωσε θυμωμένος ότι, αν συνεργαστούν ο Γιώργος Παπανδρέου και στελέχη του με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, θα αποχωρήσει αυτός θέτοντας ηθικό θέμα. Ως απάντηση η Φώφη Γεννηματά επαναλαμβάνει ότι είναι ηθικό πως όποιος λειτούργησε στο ΠΑΣΟΚ και θέλει να επιστρέψει αποδεχόμενος τους όρους συνεργασίας μπορεί να το κάνει. 
 
Διάψευση
Οι δηλώσεις και των δύο πλευρών πιστοποίησαν το ψυχροπολεμικό κλίμα. Προχθές δε ο Βενιζέλος εμφανίστηκε στην παρουσίαση βιβλίου του Γ. Παγουλάτου. 
Τα συνεχή ρεπορτάζ των «Νέων» και άλλων ΜΜΕ ότι υπάρχει υπόγεια συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ με μνηστήρα τον Κώστα Λαλιώτη έχουν προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στη Χαριλάου Τρικούπη. Η Φώφη Γεννηματά διαψεύδει μετά βδελυγμίας τέτοιες συζητήσεις και δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι επιχειρείται να ασκηθεί πολιτική πίεση στο ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ενδώσει στο πολιτικό φλερτ του Μητσοτάκη. 
 
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν την υποψία τους ότι τα σενάρια διακινούνται από τη βενιζελική πλευρά προκειμένου να εγκαταλειφθεί το συντομότερο δυνατόν η πολιτική ίσων αποστάσεων. Ο Λαλιώτης με τη σειρά του στέλνει μια σειρά επιστολών σε εφημερίδες που αναφέρονται στον διαμεσολαβητικό του ρόλο με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύδοντας κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξή του. 
Έχει ενδιαφέρον το πώς απάντησε ο Βενιζέλος στη δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη ότι είναι σοσιαλιστής, φίλος ετών με τον Λαλιώτη και όχι μόνο θα μιλάει μαζί του, αλλά θα χορεύει και τανγκό μαζί του στο Σύνταγμα. 
 
«Αυτά δεν τα ξέρω, δεν με αφορούν, δεν τα γνωρίζω, δεν ασχολούμαι με τίποτα που έχει σχέση με τέτοιου είδους παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ακόμα κι αν αυτές είναι για έναν σκοπό αθώο, όπως είναι για παράδειγμα ο χορός» είπε ο Βενιζέλος δείχνοντας να αποδέχεται πως υπάρχουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, έστω κι αν οι μετέχοντες επιχειρούν να τις υποβαθμίσουν, στο επίπεδο της φιλικής συναναστροφής. 
Τη δήλωση αυτήν έκανε προσερχόμενος στην παρουσίαση του βιβλίου του Παγουλάτου, όπου είχε ήδη δημιουργήσει αίσθηση και ποικίλα σχόλια το ότι στην πρόσκληση ο Βενιζέλος προσδιοριζόταν ως πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, χωρίς καμία κομματική ιδιότητα, ούτε καν του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Πολλοί έσπευσαν να γράψουν ότι πρόκειται για την προαναγγελία του διαζυγίου. Ο ίδιος άκουσε μάλλον με ικανοποίηση στην εκδήλωση αυτήν τον Μητσοτάκη να καλεί τη Γεννηματά να εγκαταλείψει την πολιτική ίσων αποστάσεων και να προσέλθει στη δημιουργία ενός μεταρρυθμιστικού μετώπου. 
Στην αιχμή αυτή δεν απάντησε ο Βενιζέλος, παρότι διαφώνησε ανοιχτά με τον Μητσοτάκη στη λογική της αυτοδύναμης Ν.Δ., τονίζοντας στην ομιλία του ότι από τις επόμενες εκλογές πρέπει να προκύψει μια κυβέρνηση «στην οποία θα συμμετέχει και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ». 
 
Το πρόβλημα
Η αποχώρηση Βενιζέλου πάντως ρίχνει σκιά στην αισιοδοξία που διατηρεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι μπορεί να ανακάμψει εκλογικά σε ποσοστά μεγαλύτερα των δημοσκοπικών δεδομένων. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η απώλεια από εκσυγχρονιστικές – κεντρώες ψήφους μπορεί να καταστεί σοβαρή. Το ζήτημα είναι αν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως διαμορφωθεί προεκλογικά, μπορεί να υποδεχτεί πρώην ψηφοφόρους της, δυσαρεστημένους από την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Προς το παρόν απαντούν θετικά και το αποδίδουν στην ανθεκτική υπόσταση της Κεντροαριστεράς στους κοινωνικούς χώρους. Όπως λένε, αυτό μπορεί να μην απέδωσε στις τελευταίες εκλογές διότι ακόμα το ΠΑΣΟΚ είχε μνημονιακή τοξικότητα, αλλά έπειτα από ενάμιση χρόνο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση στην ελληνική κοινωνία έχει αντιστραφεί και τώρα πια στην πλειονότητα των πολιτών μετρά η αποτελεσματικότητα, η γνώση και η διάθεση για πραγματική επίλυση των προβλημάτων. 
 
Επισημαίνουν ότι στο θέμα του ΕΣΡ, παρά τον θόρυβο Βενιζέλου, δικαιώθηκαν με την αναδίπλωση της Ν.Δ. και την τεράστια κωλοτούμπα, όπως λένε, της κυβέρνησης. Τονίζουν ακόμη πως η συντηρητική αναδίπλωση του Μητσοτάκη, με τη σκιώδη κυβέρνηση που ανακοίνωσε, αποδεικνύει πως η μεταρρυθμιστική ρητορική αποτελεί μια ακόμη σημαία ευκαιρίας, έναν υπόγειο λαϊκισμό, αφού ο νέος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το μόνο που έχει κατορθώσει είναι να «ξαραχνιάσει» τη βιτρίνα του κόμματος αφήνοντας τις ντουλάπες του γεμάτες σκελετούς. 
 
Το Ποτάμι 
Στη Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούν και την κρίση διαρκείας που μαστίζει το Ποτάμι από τη στιγμή που επέλεξε την αυτόνομη πορεία. Η αποχώρηση και ανεξαρτητοποίηση της Κατερίνας Μάρκου άφησε το κόμμα με οκτώ βουλευτές. Ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης προεξόφλησε ότι η βουλευτής θα επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ, από όπου ξεκίνησε πριν βρεθεί βουλευτής της ΔΗΜΑΡ το 2012. Η ίδια δηλώνει πως δεν έχει γίνει καμία συζήτηση, παρότι στη δήλωσή της αποδίδει τη φυγή σε ασφυξία που ένιωθε λόγω του πολιτικού αδιεξόδου από τη μοναχική πορεία του κόμματος.
 
Πληροφορίες επιμένουν ότι στην ίδια ρότα βρίσκεται και ο βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Ιλχάν, που θεωρείται σημαντικό στέλεχος της μουσουλμανικής μειονότητας και είχε εξασφαλίσει το 20% των ψήφων στον νομό για το Ποτάμι. Το ζήτημα είναι πώς θα κινηθούν και οι τρεις αριστερόστροφοι βουλευτές συνεργαζόμενοι με το Ποτάμι, δηλαδή ο Σπύρος Λυκούδης, ο Σπύρος Δανέλλης και ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, που εμμένουν στην ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου κεντροαριστερού πόλου. 
 
Ο Λυκούδης, που διαφώνησε ανοιχτά με τον τρόπο απάντησης του Θεοδωράκη στην αποχώρηση Μάρκου λέγοντας ότι χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση και όχι δίκη προθέσεων, υποστήριξε ότι υπάρχει σοβαρή κρίση στρατηγικής στο Ποτάμι. Στην ερώτηση αν θα είναι υποψήφιος σε επόμενες εκλογές με το Ποτάμι το άφησε ανοιχτό και, όπως είπε, θα γίνει σε συνεννόηση με την πολιτική του κίνηση, τους Μεταρρυθμιστές. 
Πάντως ο Θεοδωράκης, που βλέπει τους βουλευτές του να ανεξαρτητοποιούνται, εμμένει στην αυτόνομη πορεία και μάλιστα μιλώντας την Κυριακή στο ανώτατο κομματικό όργανο ΜΕΣΥΑ ανακοίνωσε πανελλαδική εξόρμηση προκειμένου να επανακτήσει το πολιτικά χαμένο έδαφος.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:07