search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 21:19
MENU CLOSE

Τεστ: Αναγνωρίζετε τον εγκληματία από μια φωτογραφία του; (Photos)

06.12.2016 16:07
Τεστ: Αναγνωρίζετε τον εγκληματία από μια φωτογραφία του; (Photos) - Media

 

Η ταινία Minority Report του 2002 χαρακτηρίζεται ως επιστημονικής φαντασίας, φαίνεται όμως τελικά ότι ήταν μάλλον προφητική! 

Με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ, η ταινία μάς μεταφέρει σε έναν μελλοντικό κόσμο όπου μια ειδική αστυνομική μονάδα «προβλέπει» το έγκλημα και συλλαμβάνει τον ένοχο πριν το διαπράξει!

Αυτός ο μελλοντικός κόσμος θα μπορούσε να είναι ο σημερινός, αφού επιστήμονες από την Κίνα ανέπτυξαν ένα λογισμικό που αναγνωρίζει με βάση εκατοντάδες φωτογραφίες τα πρόσωπα εγκληματιών με ακρίβεια που αγγίζει το 89,5%! Έτσι, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και για να «προβλέψουν» εάν ένας άνθρωπος θα προβεί σε παράνομες πράξεις, αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Κοιτάξτε καλά τα παρακάτω ζεύγη φωτογραφιών και προσπαθήστε να εντοπίσετε τον εγκληματία:

Η μία από τις δύο γυναίκες ήταν ηθοποιός τη δεκαετία του 1870, ενώ η άλλη κρεμάστηκε το 1955 επειδή δολοφόνησε τον σύντροφό της.

Η μία από τις δύο γυναίκες ήταν σταρ του Χόλιγουντ τη δεκαετία του 1930, ενώ η άλλη διετέλεσε φύλακας των SS στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Ο ένας από τους δύο άνδρες συμμετείχε στην εξερεύνηση του Ν. Πόλου πριν από έναν αιώνα περίπου, ενώ ο άλλος ήταν δολοφόνος που εξαφάνιζε τα θύματά του βυθίζοντάς τα σε οξύ.

Ο ένας από τους δύο άνδρες έκανε απάτες παριστάνοντας τον εφημέριο, ενώ ο άλλος δώρισε σημαντικά ποσά για έργα στην εκπαίδευση και την υγεία

Ο ένας από τους δύο άνδρες είναι ο εφευρέτης του στιλό διαρκείας, ενώ ο άλλος υπήρξε ενορχηστρωτής του Ολοκαυτώματος.

Η μία από τις δύο γυναίκες ήταν γιατρός, ενώ η άλλη αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα κατά συρροή δολοφόνο της σύγχρονης εποχής

Η μία από τις δύο γυναίκες ήταν μια βίαιη ληστής της βικτοριανής εποχής, ενώ η άλλη έγινε γνωστή για το σημαντικό φιλανθρωπικό της έργο

Ο ένας από τους δύο άνδρες ήταν κατά συρροή δολοφόνος, ενώ ο άλλος ήταν λαμπρός μηχανικός

Απαντήσεις

1Α Ruth Ellis – δολοφόνος 1Β Lillie Langtry – ηθοποιός

2Α Irma Grese – φύλακας του Άουσβιτς 2Β Carole Lombard – ηθοποιός

3Α Edward Evans – εξερευνητής 3Β John Haigh – δολοφόνος

4Α George Perry – απατεώνας 4Β John D. Rockefeller – επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος

5Α Adolf Eichmann – εγκληματίας πολέμου 5Β Laszlo Biro – εφευρέτης

6Α Elizabeth Garrett Anderson – γιατρός 6Β Mary Ann Cotton – κατά συρροή δολοφόνος

7Α Lilian Rose Kendall – γκάνγκστερ 7Β Margaret Davies – φιλάνθρωπος

8Α Peter Manuel – δολοφόνος 8Β EF Turby-Wells – μηχανικός και εφευρέτης

Σε ποια χαρακτηριστικά βασίζεται το λογισμικό αναγνώρισης

Εύκολα αναρωτιέται κανείς τι είναι αυτό που κάνει τα πρόσωπα των εγκληματιών να διαφέρουν από αυτά των απλών ανθρώπων.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις των Κινέζων επιστημόνων, τα χείλη των εγκληματιών παρουσιάζουν κατά 23% μεγαλύτερη καμπυλότητα, ενώ η απόσταση ανάμεσα στα μάτιατους είναι μικρότερη.

Η συγκεκριμένη θεωρία είναι αμφιλεγόμενη στους επιστημονικούς κύκλους και σχετίζεται με το έργο του Ιταλού εγκληματολόγου Τσέζαρε Λομπρόζο, ο οποίος υποστήριζε ότι οι εγκληματίες είναι πιο πρωτόγονοι από τους απλούς ανθρώπους, με διαφορετικό σχήμα κρανίου και ασύμμετρα οστά στο πρόσωπο. Αρκετούς αιώνες πριν από τον Λομπρόζο, ο Αριστοτέλης είχε υποστηρίξει ότι το πρόσωπο ενός ανθρώπου είναι ενδεικτικό του χαρακτήρα του, ενώ οι ψυχολόγοι σήμερα θεωρούν ότι κρίνουμε σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα και την αξιοπιστία ενός ανθρώπου βάσει της εξωτερικής του εμφάνισης.

Δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμήρια που να επιβεβαιώνουν τις παραπάνω θεωρίες, ωστόσο οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong της Κίνας υποστηρίζουν ότι το λογισμικό τους είναι αξιόπιστο. Σχετική έκθεση αναμένεται να δημοσιευτεί σύντομα σε επιστημονική επιθεώρηση.

 

Πηγή: onmed.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 20:24