search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:52
MENU CLOSE

Θηλυκές φαλλοκράτισσες

14.07.2011 21:49
Θηλυκές φαλλοκράτισσες - Media

Σε μια εποχή όπου τα πάντα ξεκινάνε από ανάγκες που δεν μπορούν να περιμένουν – υλικές, ψυχολογικές, συμπερι­φορών – για να καταλήξουν στο κέρδος ως αυτοσκοπό, η σεξουαλική συμπεριφορά, η οποία αποφέρει άφθονο χρήμα διαχρονικά, δεν θα μπορούσε παρά να βρει σύγ­χρονα πεδία δόξης λαμπρά. Η Ariel Levy εξετάζει τη γυναι­κεία σεξουαλική επιθετικότητα, η οποία κυριάρχησε στη γυναικεία συμπεριφορά τις τελευταίες δεκαετίες και έλκει την καταγωγή της κυρίως μέσα από προοδευτικά κινήμα­τα και ιδεολογίες.

Αριέλ Λεβί
Μετάφραση: Νίκη Σταυρίδη
Εκδόσεις: Κουκίδα
Σελ.: 262

Σε μια εποχή όπου τα πάντα ξεκινάνε από ανάγκες που δεν μπορούν να περιμένουν – υλικές, ψυχολογικές, συμπερι­φορών – για να καταλήξουν στο κέρδος ως αυτοσκοπό, η σεξουαλική συμπεριφορά, η οποία αποφέρει άφθονο χρήμα διαχρονικά, δεν θα μπορούσε παρά να βρει σύγ­χρονα πεδία δόξης λαμπρά. Η Ariel Levy εξετάζει τη γυναι­κεία σεξουαλική επιθετικότητα, η οποία κυριάρχησε στη γυναικεία συμπεριφορά τις τελευταίες δεκαετίες και έλκει την καταγωγή της κυρίως μέσα από προοδευτικά κινήμα­τα και ιδεολογίες. Ωστόσο, το πώς μπορεί να ξεστρατίσει μια συμπεριφορά, η οποία αφορμάται από πραγματικές αιτίες σε τελείως αντίθετες με το επιδιωκόμενο αποτέ­λεσμα πρακτικές, με ανεπιθύμητες τελικά παρενέργειες, είναι το θέμα το οποίο απασχολεί αυτή την ενδιαφέρουσα μελέτη. Η γυναικεία απελευθέρωση δεν απέφυγε τις καλοστημένες εκείνες παγίδες της εμπορευματοποίησης όλων όσοι σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα και τις εκφάνσεις της. Έτσι, βρισκόμαστε μπροστά σε μια εμφανή αντίφαση: σε μια συντηρητική εποχή με έκδηλες τις φοβικές συμπε­ριφορές, να παρουσιάζει η γυναικεία σεξουαλικότητα μια έντονη δραστηριότητα, ανατρέποντας πολλές φορές τα εμπεδωμένα πρότυπα συμπεριφοράς. Το να πηγαίνουν οι γυναίκες σε στριπτιτζάδικα ή να εμφανίζονται σχεδόν ημίγυμνες με προκλητικότερους κι από την εμφάνισή τους τρόπους, παρότι συνυπολογίστηκε λανθασμένα ως μια εκδήλωση κατάκτησης, απελευθέρωσης και προοδευτι­κότητας, στην ουσία συντέλεσε στο να εμπορευματοποιη­θεί ακόμα πιο άγρια και ολοκληρωτικά η σεξουαλικότητα. Στη σύγχρονη εκδοχή της γυναικείας άποψης περί της σεξουαλικότητας, αυτής που τόσο χαρακτηριστικά εκ­φράζεται στις μέρες μας ως η κουλτούρα του ξέκωλου, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να αυξηθεί κατακόρυφα όχι η απόλαυση και η λίμπιντο, αλλά τα κέρδη που εκτοξεύουν κατακόρυφα την απληστία και κρατούν τη ζωή κάτω από τη θανατόπληκτη ιδεολογία τους.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24