search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:28
MENU CLOSE

Των Ελλήνων οι κοινότητες στη Γερμανία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1949
29-12-2016
03.01.2017 04:00
germ_2.jpg

 

Όλο και αυξάνεται η πίεση που ασκούν σε Μέρκελ και στον «τιμωρό» Σόιμπλε εν όψει των εκλογών

Δεν είναι μόνο η σημερινή οικονομική κρίση που έχει αναγκάσει πολλούς Έλληνες, κυρίως νέους και επιστήμονες, τα τελευταία χρόνια, τα λεγόμενα χρόνια των μνημονίων, να μεταναστεύσουν στη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης, τη Γερμανία. Υπήρχαν και παλαιότερα πολλές αφορμές και δύσκολες περίοδοι για τη χώρα μας, που ανάγκασαν πολλούς Έλληνες να πάρουν τον δρόμο της μετανάστευσης προς πολλές ευρωπαϊκές χώρες και, κυρίως, τη Γερμανία, η οποία με την κατανόηση και τη βοήθεια των υπόλοιπων χωρών είχε μπει σε τροχιά ανάκαμψης. 
 
Αυτή τη στιγμή στη Γερμανία ζουν πάνω από 420.000 Έλληνες, σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτουν οι ελληνικές κοινότητες, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Ένα ακόμη στοιχείο είναι το γεγονός ότι περισσότεροι από 150.000 Έλληνες έχουν πάρει γερμανική υπηκοότητα και έχουν δικαίωμα ψήφου στις γερμανικές εκλογές που έρχονται τον Σεπτέμβριο του 2017.
 
Ωστόσο, αυτοί οι συμπατριώτες μας δεν ξεχνούν την πατρίδα, οργανώνονται γύρω από τις κοινότητες των Ελλήνων, αποκτούν «φωνή» και ασκούν πιέσεις κατά της πολιτικής Σόιμπλε, προσπαθώντας – παράλληλα – να κρατήσουν τις ισορροπίες, να έχουν επαφή και σχέσεις με κόμματα και παράγοντες της πολιτικής ζωής για να βρεθούν λύσεις, τόσο σε ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες της Γερμανίας όσο και τη χώρα μας, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο. 
 
Κάθε μέρα που περνάει βλέπουν και συνειδητοποιούν ότι πρέπει να ασκήσουν πολύ μεγαλύτερη πίεση, έτσι ώστε να υπάρξει πιο συστηματική συνεργασία Ελλάδας και Γερμανίας, να εμποδιστούν και να σταματήσουν οι τιμωρητικές αντιλήψεις του Σόιμπλε και η χώρα μας να βγει από τους δύσκολους δρόμους των μνημονίων και να πάρει τον δρόμο της ανάπτυξης. 
 
Από τον 17ο αιώνα
 
Οι Έλληνες της Γερμανίας αποτελούν την έκτη μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών της χώρας. Όταν στα τέλη του 17ου αιώνα τα σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας άνοιξαν για τους εμπόρους, πολλοί Έλληνες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. 
 
Κέντρο της ελληνικής μετανάστευσης έγινε η Λειψία, η οποία την εποχή εκείνη ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο. Αρκετοί Έλληνες της εποχής σπούδασαν στο πανεπιστήμιο Universität Leipzig. Εκεί που ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε γνώρισε και έκανε παρέα με άτομα ελληνικής καταγωγής.
 
Οι Έλληνες της Λειψίας εγκαταστάθηκαν, μετά τη διαίρεση της Γερμανίας, στη Δυτική Γερμανία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πολλοί εγκαταστάθηκαν στην πόλη της Φραγκφούρτης, όπου συνέχισαν την εμπορική τους δραστηριότητα. 
Όταν ξέσπασε ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος, πολλοί Έλληνες κομμουνιστές έστειλαν τα παιδιά τους στην Ανατολική Γερμανία και σε άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, ένα ρεύμα μετανάστευσης Ελλήνων κομμουνιστών ακολούθησε μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Το διάστημα εκείνο η Δυτική Γερμανία άρχισε να καλεί από το εξωτερικό «φιλοξενούμενους εργάτες» (Gastarbeiter) για τα εργοστάσιά της, πολλοί από τους οποίους ήταν Έλληνες. Η χούντα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα οδήγησε σε ρεύμα πολιτικής μετανάστευσης Ελλήνων και στα δύο γερμανικά κράτη. Μετά το τέλος της δικτατορίας, αρκετοί επέστρεψαν στην Ελλάδα.
 
Επίσης, μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ σημειώθηκε για μικρό διάστημα αύξηση της ελληνικής μετανάστευσης στη Γερμανία. Η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας οδήγησε στην αρχή της νέας χιλιετίας πολλούς Έλληνες μετανάστες ή απογόνους τους στην πατρίδα τους. Όμως με την οικονομική κρίση και κατά τη διάρκειά της το ποσοστό των Ελλήνων μεταναστών που κατευθύνθηκε προς τη Γερμανία αυξήθηκε πάλι.
 
Η συνέντευξη 
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία Κώστα Δημητρίου, «η μετανάστευση δεν είναι στατικό πράγμα, είναι κινούμενο. Φαίνεται ότι η οικονομική κρίση ανέτρεψε τα δεδομένα τα τελευταία χρόνια. Αυτό που μετρά στο τέλος είναι αν είναι συν… Μέχρι το 2009 ήταν πλην, δηλαδή πιο πολλοί Έλληνες επέστρεφαν από τη Γερμανία πίσω στην πατρίδα. Πέρυσι ήρθαν περίπου 30.000», υποστηρίζει.
 
«Οι Έλληνες που έρχονται, απευθύνονται σε κοινότητες για βοήθεια και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και σε επίπεδο προσωπικό, συλλογικοτήτων, φορέων, μέχρι και με την καγκελάριο Μέρκελ είχαμε συνάντηση. Γίνονται συζητήσεις με φορείς για το πώς θα γίνει η ενσωμάτωση, τι προβλήματα υπάρχουν και πώς θα αντιμετωπιστούν από την πλευρά τους και από τη δική μας», πρόσθεσε. 
 
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «το μεγάλο ζήτημα είναι το προσφυγικό, ενώ η νέα μετανάστευση και των Ελλήνων ήταν σε πρώτο πλάνο. Στο προσφυγικό έχει δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτό το σημείο, αφού τα πράγματα είναι πιο δύσκολα εκεί».
 
Αναφερόμενος στην πολιτική Μέρκελ και Σόιμπλε, ο Κ. Δημητρίου επισήμανε: «Δεν είναι αυτό που μας αρέσει και γενικότερα όταν αντιμετωπίζεται η χώρα μας χωρίς τον σεβασμό που πρέπει. Το έχουμε συζητήσει και σε επίπεδο προσωπικό και με την κ. Μέρκελ, με υπουργούς και βουλευτές, όπως και με δημοσιογράφους, π.χ. της ‘‘Bild’’. Έχει ενδιαφερθεί η κ. Μέρκελ και ενημερώνεται σχεδόν καθημερινά για τα πεπραγμένα στη χώρα μας. Έχουμε εκφράσει επανειλημμένα τη δυσανασχέτησή μας. Υπάρχουν απαντήσεις και δικαιολογίες, δεν είναι ήρεμη συζήτηση. Εμείς προσπαθούμε να πείσουμε για την καλή εικόνα». 
 
«Υπάρχουν λάθος εικόνες και ο εντυπωσιασμός. Υπάρχουν αρκετοί μέσα στο κόμμα Σόιμπλε και Μέρκελ που βλέπουν με δυσπιστία τη χώρα μας. Και όπως καταλαβαίνετε, αυτό δημιουργεί πολλές φορές συγκρούσεις επιχειρημάτων. 
Από την άλλη πλευρά, μερικές φορές και η ίδια η χώρα μας αντιμετωπίζει αυτή την πολιτική απρογραμμάτιστα και χωρίς στρατηγική, κι αυτό δεν μας ικανοποιεί», συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια σημειώνει ότι «τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια σύγκρουση, πιστεύουμε ότι θα βρεθεί λύση. Υπάρχει θέληση να βρεθεί λύση. Θα γίνουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλιώς τα βλέπει ο Σόιμπλε κι αλλιώς εμείς που αντιμετωπίζουμε όλη αυτή την κατάσταση». 
 
Ο Κ. Δημητρίου μίλησε στο «Π» και για τις γερμανικές εκλογές, υποστηρίζοντας ότι «εν όψει των εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2017, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, γιατί δεν μπορούν να γίνουν μεγάλες υποχωρήσεις. Η εικόνα της Γερμανίας προσπαθεί να φανεί πιο σταθερή προς τα έξω. Χάνονται ψηφοφόροι προς την Ακροδεξιά, αυτό δεν είναι καλό ούτε για εκείνους ούτε για την τοπική κοινωνία κι εμάς, δεν είναι καλή αυτή η ξενοφοβία». 
 
Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εξέφρασε τη θλίψη του για την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, υπογραμμίζοντας ότι η Ομοσπονδία καταδικάζει την επίθεση και δηλώνει τη συμπαράστασή της στις οικογένειες των θυμάτων.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:27