search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:47
MENU CLOSE

Τελικά, αλλάζει ο καιρός όταν πονάνε τα κόκκαλά μας;

21.02.2017 19:20
Τελικά, αλλάζει ο καιρός όταν πονάνε τα κόκκαλά μας; - Media

 

Είναι ο καιρός που κάνει τα κόκκαλά μας να πονάνε; Το μάθαμε από τους παππούδες μας και το θεωρούμε πλέον φυσιολογικό. Για την ακρίβεια η ιδέα ότι ο καιρός κάνει τα κόκκαλα να πονάνε έρχεται από τη Ρωμαϊκή εποχή.

Υπάρχουν άνθρωποι που ορκίζονται ότι ο πόνος στα γόνατα και στις αρθρώσεις τους τους προειδοποιεί για την αλλαγή του καιρού. Τα επιστημονικά στοιχεία, όμως, λένε διαφορετικά άλλα.

Πόνος, μέση, γόνατα, καιρός…

Μελέτη, που διεξήχθη από το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Υγεία, έδειξε ότι η ιδέα πως οι καιρικές συνθήκες προκαλούν πόνους είναι στην πραγματικότητα… αυθυποβολή με τους ανθρώπους να παρατηρούν τον πόνο τους, μόνο τις ημέρες εκείνες που χρειάζεται για να υποστηρίξουν τη θεωρία τους. Μπορεί και άλλες μέρες να πονάνε, αλλά είτε δεν δίνουν σημασία, είτε δεν το θεωρούν σημάδι. Μάλιστα αισθάνονται ότι πονάνε περισσότερο όταν αλλάζει ο καιρός, μόνο και μόνο για να επιβεβαιωθούν!

Επιβεβαιώνουν προϋπάρχουσες απόψεις

Ο καθηγητής Chris Maher, ένας από τους ερευνητές στη μελέτη είπε στο sciencedaily.com: «Οι άνθρωποι θυμούνται γεγονότα που επιβεβαιώνουν προϋπάρχουσες απόψεις τους. Λαμβάνουν υπόψιν τους τον πόνο στις ημέρες όταν κάνει κρύο και βροχερό καιρό, αλλά δεν κάνουν το ίδιο τις ημέρες (σ.σ. παρά το γεγονός ότι έχουν τα ίδια συμπτώματα) που ο καιρός είναι ήπιος και ηλιόλουστος».

Για να γίνει η έρευνα, οι επιστήμονες εξέτασαν σχεδόν 1.000 ανθρώπους που υποφέρουν από πόνους στη μέση, μαζί με 350 άτομα διαγνώστηκαν με οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, με το την υπηρεσία μετεωρολογίας της χώρας να παρέχει τα στατιστικά του καιρού κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Καμία συσχέτιση

Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν καμία συσχέτιση μεταξύ του πόνου στην πλάτη ή του γονάτου και στη θερμοκρασία, στην υγρασία, στην πίεση του αέρα, στην κατεύθυνση του ανέμου

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αύξησαν τις πιθανότητες για χαμηλότερο πόνο στην πλάτη, αλλά το ποσό της αύξησης δεν ήταν κλινικά σημαντικό. Το συμπέρασμα της μελέτης σύμφωνα με τον καθηγητή Maher είναι πως: «… οι άνθρωποι ήταν ανένδοτοι ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες επιδείνωσαν τα συμπτώματά τους, έτσι αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με μια νέα έρευνα που βασίστηκε σε δεδομένα από νέους ασθενείς με χαμηλότερο πόνο στην πλάτη και τη μέση αλλά και στα γόνατα από την οστεοαρθρίτιδα. Τα αποτελέσματα, όμως, ήταν σχεδόν ίδια. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία σχέση μεταξύ του πόνου και του καιρού».

Αντί να κατηγορούμε τον καιρό, οι επιστήμονες λοιπόν προτείνουν την επίσκεψη στον γιατρό για να σας βοηθήσει να λύσετε το πρόβλημά σας.

Πηγή: runnfun

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:47