search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 06:41
MENU CLOSE

Βολές Τσίπρα κατά ΔΝΤ στο υπουργικό: H πραγματικότητα έχει ξεπεράσει αυτούς που θέτουν εμπόδια και προκαλούν καθυστερήσεις

06.03.2017 10:13
Πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ κάνει στροφή στην καριέρα του και ετοιμάζει εκπομπή τέχνης και μουσικής! (Photo) - Media

 

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο το στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο για την οικονομία.

Με αιχμές για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι οποίες φαίνεται να επιβεβαιώνουν την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων, ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της στάσης που κρατάει το Ταμείο – “τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις που θέτουν οι γνωστοί μας φίλοι κάθε φορά -” και κατά πάσα πιθανότητα οδηγούν σε νέες καθυστερήσεις το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως “το ποτάμι δε γυρίζει πίσω”, η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα καθώς η χώρα άντεξε, το ίδιο και η οικονομία. Τώρα είπε πως «το αληθινό διακύβευμα δεν παίζεται στο χώρο συνεδρίασης τεχνικών κλιμακίων αλλά στην πραγματική οικονομία». Αναφερόμενος σε «εκείνους που έχουν ευθύνη για τις βαριές συνταγές» που ακολούθησε η χώρα στα χρόνια της κρίσης υπογράμμισε ότι «η πραγματικότητα τους έχει ξεπεράσει κι έχει κάνει το σκοπό τους παράφωνο που δεν μπορεί κανείς να τον ακούει για πολύ».

Κατά τον πρωθυπουργό η αντοχή και η ανάκαμψη της οικονομίας μας οδηγούν στην υπέρβαση της ύφεσης και σιγά σιγά στην υπέρβαση της κρίσης. «Είμαστε σε θέση να συνθέσουμε εμείς τη μουσική την άνοιξη της ελληνικής οικονομίας» είπε.  Το ζητούμενο είναι η αναπτυξιακή προοπτική να αρχίσει να γίνεται αισθητή στην κοινωνία και την κοινωνική πλειοψηφία με όρους σταθερής και αξιοπρεπώς αμειβόμενης εργασίας και κοινωνική ασφάλιση.

 

Αναπτυξιακό σχέδιο για την “επόμενη μέρα”

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα του αναπτυξιακού μοντέλου και της αναπτυξιακής στρατηγικής που πρέπει να ακολουθηθεί, με άλλα λόγια μετατόπισε το κέντρο βάρους στην «επόμενη μέρα» θέλοντας να υπερβεί το σκόπελο της διαπραγμάτευσης και να κάνει μια προβολή στο μέλλον.

Έθεσε ως «θεμελιώδες ερώτημα» το μοντέλο παραγωγής και ανάπτυξης που θα πρέπει να οικοδομήσει η χώρα για την επόμενη μέρα, το οποίο όπως είπε δεν μπορεί να στηρίζεται στον εσωτερικό δανεισμό και την ιδιωτική κατανάλωση, την αδιαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις και την φορολογική ασυλία των οικονομικά ισχυρών. Κοινώς, είπε, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο 2009.

Στόχος είπε είναι η σύγκλιση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες και η βελτίωση της θέσης της χώρας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας. Τόνισε ότι χρειάζονται πολύπλευρες και ριζικές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο θέλησε να κάνει τη διάκριση μεταξύ μεταρρυθμίσεων και αντιμεταρρυθμίσεων.

Ειδικότερα ανέφερε – με αιχμή σαφώς προς την αξιωματική αντιπολίτευση και τους δανειστές – πως «ο λαός θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν όλες οι μεταρρυθμίσεις  το ίδιο ούτε όλοι εννοούν το ίδιο πράγμα». Η απελευθέρωση των απολύσεων η φορολογική ασυλία των επιχειρήσεων και  του μεγάλου πλούτου, κλπ «έχουν βαφτιστεί μεταρρυθμίσεις, σημείωσε αλλά στην πραγματικότητα είναι αντιμεταρρυθμίσεις και είναι  η ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ισχυρίζονται ότι η κοινωνία θα ευημερεύσει όταν οι πλούσιοι γίνουν πιο πλούσιοι σε βάρος των αδύναμων.

«Για μας» συνέχισε στόχο των μεταρρυθμίσεων πρέπει να είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, η σταθερή εργασία κι ένα βιώσιμο κοινωνικό κράτος. Σε αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι χρειάζεται να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας «βάζοντας φιλόδοξους και υλοποιήσιμους στόχους».

Περαιτερω, σημείωσε πως η χώρα, αξιοποιώντας τη γεωγραφική της θέση, τους φυσικούς της πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να γίνει παγκόσμιος διακομετακομιστικός κόμβος μεταφορών ενέργεια δικτύων και νέων τεχνολογιών. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή είναι η κατεύθυνση», σημείσωσε.

Κλείνοντας την εισήγησή του είπε ότι η διαδικασία διαβούλευσης – η οποία θα γίνει σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο με την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση – για τη διαμόρφωση εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής θα πρέπει να έχει ορίζοντα το 2021. Στόχος είναι, τότε, να έχει επανέλθει η Ελλάδα πλήρως στην κανονικότητα και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο. 

Σε αυτή τη φάση της μετάβασης, κατέληξε, οφείλουμε «να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της κρίσης» και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα με όραμα κι έμπνευση. Το πιο κρίσιμο, αλλά και το πιο δύσκολο, είπε είναι να κάνουμε πράξη το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης γιατί «αυτό θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στην οριστική έξοδο από την κρίση».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50