search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:37
MENU CLOSE

Ανοιχτή απειλή Ερντογάν: Η Ολλανδία θα το πληρώσει

12.03.2017 13:10
Η Ημισέληνος προς ολική έκλειψη..!  - Media

 

Την ώρα που ο Ολλανδός πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι αν το …χοντρύνει η Τουρκία η χώρα του θα απαντήσει, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί ανοιχτά την Ολλανδία δηλώνοντας πως θα πληρώσει το τίμημα για τη ζημιά που προκάλεσε στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. 

«Σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα και θα μάθουν επίσης τι εστί διπλωματία. Θα τους διδάξουμε διεθνή διπλωματία», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν κατήγγειλε επίσης μια συμπεριφορά που θυμίζει «τον ναζισμό και τον φασισμό», αναφερόμενος στην απομάκρυνση της τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων από την Ολλανδία.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ακόμη πως η μεταχείριση της υπουργού και άλλων Τούρκων αξιωματουχων στην Ευρώπη ερμηνεύεται από την άνοδο «του ρατσισμού και του φασισμού».

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε αντίθετα τη Γαλλία επειδή έδωσε την άδεια για μια επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η Γαλλία δεν έπεσε σ’ αυτή την παγίδα», είπε. 

«Η Ολλανδία ενεργεί σαν “μπανανία”», ανέφερε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος και κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να επιβάλουν κυρώσεις στην Ολλανδία. Επέκρινε μάλιστα τις ευρωπαϊκές χώρες επειδή δεν αντέδρασαν στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Ολλανδία Τούρκους υπουργούς.

Η «συγγνώμη»

Νωρίτερα, λάδι στη φωτιά είχε ρίξει με δηλώσεις του και ο Αχμέτ Τσαβούσογλου απαιτώντας τη συγγνώμη της «φασιστικής» Ολλανδίας 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μάλιστα χαρακτήρισε την Ολλανδία «πρωτεύουσα του φασισμού», κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στη γαλλική πόλη Μετς. «Η Ολλανδία, η αποκαλούμενη πρωτεύουσα της δημοκρατίας, και το λέω αυτό σε εισαγωγικά επειδή είναι στην πραγματικότητα η πρωτεύουσα του φασισμου…», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.  

Πρόταση Ράσμουσεν να αναβληθεί η επίσκεψη Γιλντιρίμ   

Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν πρότεινε σήμερα να αναβληθεί μια προγραμματισμένη γι’ αυτόν τον μήνα επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, εξαιτίας της διπλωματικής διένεξης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία.

«Με τις σημερινές τουρκικές επιθέσεις κατά της Ολλανδίας, η συνάντηση δεν μπορεί να διαχωριστεί από αυτές. Γι’ αυτό πρότεινα στον Τούρκο συνάδελφό μου την αναβολή της συνάντησης», ανέφερε ο Ράσμουσεν σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τον Τύπο.

Το Παρίσι καλεί Άγκυρα και ευρωπαϊκές χώρες να ρίξουν τους τόνους

Η Γαλλία κάλεσε την Τουρκία και τα κράτη μέλη της ΕΕ να κατευνάσουν τις εντάσεις και δήλωσε πως δεν είχε λόγο να απαγορεύσει μια συνάντηση σήμερα στο έδαφός της του τούρκου υπουργού Εξωτερικών με μια τοπική τουρκική ένωση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απευθύνθηκε σήμερα σε δημόσια συγκέντρωση στην ανατολική Γαλλία, μια ημέρα αφότου η Ολλανδία απαγόρευσε την προσγείωση του αεροπλάνου του στο πλαίσιο της διένεξης αναφορικά με την πολιτική εκστρατεία που διεξάγει η Άγκυρα μεταξύ των τούρκων μεταναστών.

«Αφού δεν υπάρχει αποδεδειγμένη απειλή για τη δημόσια τάξη, δεν υπήρχε λόγος να απαγορευθεί η συνάντηση, ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Γαλλία απευθύνει έκκληση για αποκλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Καλεί επίσης τις τουρκικές αρχές να αποφεύγουν τις υπερβολές και τις προκλήσεις», πρόσθεσε το υπουργείο.

Ο Τσαβούσογλου εκφώνησε σήμερα ομιλία στο Μετς, στη βορειοανατολική Γαλλία.

Η συγκέντρωση στο Μετς αφορά την «ελευθερία του συνέρχεσθαι», υπογράμμισε σχετικά ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:36