search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:08
MENU CLOSE

Συνολική…. «λύτρωση» μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ προσδοκά τώρα η κυβέρνηση

21.03.2017 07:39
Στην ανάπτυξη βλέπει τώρα η κυβέρνηση το κλειδί για λύση στο Eurogroup - Media

 

Αλλαγή σκηνικού των διαπραγματεύσεων έβγαλε το χθεσινό, σύντομο σε διάρκεια Eurogroup, καθώς αυτές πλέον συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, εφόσον κρίθηκε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε οι θεσμοί να παραμείνουν στην Αθήνα. Με δεδομένο ότι ο χρόνος πλέον πιέζει και η ανησυχία μεγαλώνει, η Αθήνα εκφράζει την προσδοκία για  τεχνική συμφωνία (τα ζητήματα του τρέχοντος προγράμματος ως το 2018 και τα μέτρα – αντίμετρα για το 2019) στο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα και συνολική συμφωνία μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ μεταξύ 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Η Σύνοδος αυτή θεωρείται κρίσιμη για τις αποφάσεις που θα λάβει το ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα. Η εκτίμηση που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι πριν τη Σύνοδο αυτή το Ταμείο δεν μπορεί να λάβει οποιαδήποτε απόφαση γι’ αυτό μέχρι σήμερα «παίζει καθυστερήσεις» στη διαπραγμάτευση ώστε να κυλήσει ο χρόνος μέχρι το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Ωστόσο θεωρείται ότι το Ταμείο, κατόπιν συμφωνίας με τη Γερμανία, θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, στοιχείο που κάνει το Μαξίμου να διατηρεί την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος (που ζητά το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα) και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2019. Επανειλημμένως, από την κυβερνητική πλευρά επισημαίνεται ότι το ύψος των πλεονασμάτων από το 2019 και μετά και ο ορισμός του διαστήματος που αυτά θα εφαρμοστούν είναι συνάρτηση του βαθμού ελάφρυνσης του χρέους.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Γιώργος Χουλιαράκης ήδη από χθες συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών στις Βρυξέλλες, καθώς από την ελληνική πλευρά τις προηγούμενες μέρες εκτιμήθηκε ότι δεν έχει νόημα η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και θα ήταν προτιμότερο να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση στο «πολιτικό» επίπεδο των επικεφαλής των θεσμών. Η θέση αυτή παρουσιάστηκε στους θεσμούς κι έγινε αποδεκτή.

Την απόφαση αυτή εξήγησε χθες μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών λέγοντας ότι πρέπει πρώτα να κλείσουν τα βασικά θέματα (ασφαλιστικό, εργασιακά, αφορολόγητο) και μετά τα μικρότερα: «Η ιδέα είναι ότι πρέπει να αλλάξεις τη σειρά, να αφήσεις τα τεχνικά ζητήματα. Θα μείνουμε εδώ να κλείσουμε τα βασικά θέματα».

Και προσέθεσε, ότι «η στρατηγική μας είναι να μείνουμε εδώ και να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο, να αφήσουμε ελάχιστα ζητήματα και αν μπορούμε ούτε αυτά, για να μπορούμε μετά όταν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα να έχουμε μια συμφωνία, ένα πακέτο μέτρων που συμφωνούμε εμείς και οι θεσμοί πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Από εκεί και πέρα η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί πολύ περισσότερο και μπορούμε να πάμε στο ΔΝΤ στις συναντήσεις της Άνοιξης στις 22 Απριλίου για να προσθέσουμε και τις τελευταίες λεπτομέρειες για όλο το πακέτο».

Οι διαπραγματεύσεις επί των Βρυξελλών αναμένεται πως θα συνεχιστούν ως την Πέμπτη και εκφράζεται η αισιοδοξία ότι είναι δυνατό να κλείσουν όλα τα μεγάλα θέματα, ώστε να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, κι ενδεχομένως να μη χρειαστεί ούτε αυτό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:08