27/01/2020 20:08:16

Βανδάλισαν το Εβραϊκό μνημείο της Καβάλας -Αποτροπιασμός από το ΚΙΣΕ (Video)

Βανδάλισαν το Εβραϊκό μνημείο της Καβάλας -Αποτροπιασμός από το ΚΙΣΕ (Video) - Media

 

Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί άγνωστοι πραγματοποίησαν επίθεση στο μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Καβάλας επί της οδού Ερυθρού Σταυρού και με τη βοήθεια εργαλείου έσπασαν το μεγαλύτερο μέρος του μαρμάρου που καλύπτει την πρόσοψή του.

Τον αποτροπιασμό του για τον βανδαλισμό του μνημείου του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας, εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Ελλάδας, σημειώνοντας πως το συμβάν έπεται της βεβήλωσης αντίστοιχου μνημείου στην Άρτα.

Το μνημείο ήταν αφιερωμένο στην μνήμη των 1484 Εβραίων της Καβάλας, που εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν από τους ναζί στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα στην Πολωνία. Η πόλη της Καβάλας, όπως υπενθυμίζει το ΚΙΣΕ, μόλις τον Μάιο του 2015 έκανε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου και αποκατέστησε με αυτόν τον συμβολικό τρόπο τη μνήμη των Εβραίων της πόλης.

Το Συμβούλιο χαιρετίζει στην ανακοίνωσή του την άμεση αντίδραση του δήμου Καβάλας και της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα, που με σχετική ανακοίνωση καταδικάζει το γεγονός και δεσμεύεται για την «άμεση αποκατάσταση του μνημείου, ώστε να το παραδώσει και πάλι στην κοινωνία για να συνεχίσει να συμβολίζει την ενότητα μεταξύ των λαών στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας αλλά και θυμίζοντας μαύρες σελίδες του παρελθόντος που δεν πρέπει να ζήσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, centertv.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.