search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:43
MENU CLOSE

Στην Ουάσιγκτον για πολιτικές “λύσεις” ο Τσακαλώτος-Συναντήσεις με Λαγκάρντ, Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ

20.04.2017 08:22
Στην Ουάσιγκτον για πολιτικές "λύσεις" ο Τσακαλώτος-Συναντήσεις με Λαγκάρντ, Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ - Media

 

Στην Ουάσινγκτον θα βρίσκονται από σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου και ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης, όπου θα έχουν επαφές για προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με το χρέος, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, που πραγματοποιείται την Παρασκευή και το Σάββατο, 21 και 22 Απριλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μεταβαίνουν σήμερα Πέμπτη 20 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, όπου θα συμμετέχουν στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πλέον, στην Ουάσιγκτον αναζητούνται πολιτικές “λύσεις” στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που εισέρχεται στην τελική της ευθεία.
Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει συναντήσεις με Λαγκάρντ, Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και άλλα στελέχη των Θεσμών αλλά και ομολόγους του.  Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι επιχειρείται να συνέλθει Washington Group για το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα των συναντήσεων* του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει ως εξής:

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

09:00  Christine Lagarde, Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.

09:30  Jeroen Dijsselbloem, Πρόεδρος του Eurogroup.

13:10  Wolfgang Schäuble, Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

13:45 Michel Sapin, Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

13.40   Andy Baukol, Βοηθός Υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

14.30  Pierre Moscovici, Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων  της Ε.Ε.

17.15  Poul Thomsen, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ.

* Οι ώρες των συναντήσεων είναι τοπικές

Η επιστολή Ντάισελμπλουμ

Η επιστολή Ντάισελμπλουμ προς τους ομολόγους του με ημερομηνία 18 Απριλίου για τον καθιερωμένο απολογισμό του Eurogroup, καταγράφει τις αποφάσεις της συνόδου της 7ης Απριλίου.

Τοποθετεί την Ελλάδα ως 4ο θέμα και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι “οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να νομοθετήσουν μια δέσμη δημοσιονομικών διαρθρωτικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ: μία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοσθεί το 2019, ενώ η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων η οποία θα ανέρχεται στο 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοστεί επί της αρχής (in principle) το 2020, εκτός εάν είναι αναγκαία μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2019”.

Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη ότι “συμφωνήσαμε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές μπορούν να νομοθετήσουν ένα δυνητικό (contingent) επεκτατικό πακέτο που θα εφαρμοστεί με αρχή από το 2019, υπό τον όρο ότι θα επιτευχθούν οι συμφωνηθέντες μεσοπρόθεσμοι στόχοι”.

Ουσιαστικά στην επιστολή γίνεται σαφές ότι αν το 2019 δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν αμφισβητείται μόνο η εφαρμογή ισόποσων αντίμετρων, αλλά και ο χρόνος ενεργοποίησης του πακέτου του 2020 που περιλαμβάνει τις περικοπές  στο αφορολόγητο.

Η αμφισβήτηση του ΔΝΤ

Χθες, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι παρά την (δραστική) αλλαγή των προβλέψεών του για το 2016 επιμένει να βλέπει δημοσιονομική απόκλιση 1,5% του ΑΕΠ στον στόχο του 2018 και 2% του ΑΕΠ στο στόχο του 2019. Μία ημέρα πριν είχε ανακοινώσει και αναθεωρήσεις  στα στοιχεία για το ΑΕΠ.

Χθες όμως και η Επιτροπή προανήγγειλε εκ νέου αλλαγή των προβλέψεων για την Ελλάδα στις Εαρινές Εκτιμήσεις της που θα ανακοινωθούν τον Μάιο.  Η Ελληνική πλευρά από την άλλη πλευρά “ποντάρει” στις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τα δημοσιονομικά του 2016 (θα εκδοθούν νωρίς το μεσημέρι την Παρασκευή, πριν αρχίσουν τα “ραντεβού” στην Ουάσιγκτον).

Η κα Λαγκάρντ πάντως έκανε σαφείς από χθες τις θέσεις της ότι τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά, ούτε υλοποιήσιμα αλλά και ότι “δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας και γι’ αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα”. 

“Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πρέπει να διεξαχθεί βάσει λογικών προβλέψεων” τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξουν ιδιωτικές συζητήσεις για την Ελλάδα,  αλλά σημείωσε δεν του έχει παρουσιαστεί ακόμη κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο.

 

Με πληροφορίες από το capital.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:40