search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:25
MENU CLOSE

Handelsblatt: Έτσι θα γίνει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

04.05.2017 18:00
Handelsblatt: Έτσι θα γίνει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Media
 
Τα σχέδια των δανειστών σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους περιγράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, στο επίκεντρο των οποίων φαίνεται ότι βρίσκεται η εξαγορά χρέους από τον ESM.
 
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο ESM, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ προσανατολίζονται σε swaps, δηλαδή, στην εξαγορά από τον Μηχανισμό Σταθερότητας των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ.
 
Παράλληλα, επανενεργοποιείται η συμφωνία για την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που είχαν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες από ελληνικά ομόλογα, ενώ εξετάζονται και άλλες επιλογές, όπως η επέκταση των λήξεων του ελληνικού χρέους κατά 10 έως 15 χρόνια.
 
Κεντρικό στοιχείο της πρότασης είναι η αγορά από τον ESM 13 δισ. ευρώ από τα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ, τα οποία θα είναι ανεξόφλητα από το 2019 και μετά, χρησιμοποιώντας κεφάλαια του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος που πιθανόν δεν θα χρειασθούν.
 
Κατ’ αυτό τον τρόπο θα μειωθούν τα επιτόκια και θα υπάρξει μεγαλύτερη περίοδος αποπληρωμής, προσφέροντας σημαντική ελάφρυνση στην Αθήνα.
 
Η γερμανική κυβέρνηση, αναφέρει το δημοσίευμα, δεν είναι αντίθετη στην ιδέα αυτή κατ’ αρχήν. Το Βερολίνο θεωρεί την πρόταση ως μία επιλογή μεταξύ πολλών άλλων, αλλά μία απόφαση δεν θα ληφθεί έως μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του επόμενου έτους.
 
Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν, επίσης, να επιστρέψουν, μέσω των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, τα κέρδη που είχαν από τα ελληνικά ομόλογα. Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν, επίσης, άλλα μέτρα. Μία επιλογή είναι να επιμηκυνθούν οι λήξεις του ελληνικού χρέους κατά 10 έως 15 χρόνια.
 
Για την ώρα, αναφέρει η Handelsblatt, το Βερολίνο θέλει να εστιάσει στο τρέχον πακέτο βοήθειας και τους όρους που η Ελλάδα πρέπει ακόμη να υλοποιήσει, όπως ανέφεραν πηγές της γερμανικής κυβέρνησης.
 
(πληροφορίες: enikonomia.gr)
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15