search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:37
MENU CLOSE

Απίστευτη ανακάλυψη: Γενετική παραλλαγή κάνει τους κατοίκους του Μυλοπόταμου Κρήτης να ζουν πολλά χρόνια!

27.05.2017 12:45
Απίστευτη ανακάλυψη: Γενετική παραλλαγή κάνει τους κατοίκους του Μυλοπόταμου Κρήτης να ζουν πολλά χρόνια! - Media

 

Καταναλώνουν πολλά τυριά, κρέατα, τροφές με πολλά λιπαρά,  και όμως η υγεία τους είναι πολύ καλή και φτάνουν σε μεγάλη ηλικία.

Οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής του Μυλοποτάμου στην Κρήτη διαθέτουν ένα γονίδιο που του προστατεύει από την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

 Μάλιστα, είναι ίσως οι μοναδικοί στον κόσμο που είναι “εφοδιασμένοι” από τη φύση με μια γονιδιακή παραλλαγή που ονομάζεται λιποπρωτεϊνη χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας, η οποία τους προστατεύει και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η απίστευτη ανακάλυψη έγινε από ομάδα επιστημόνων στην οποία μετέχουν και Έλληνες επιστήμονες.

Το επόμενο βήμα τώρα για την επιστημονική κοινότητα είναι να δημιουργήσουν ένα φάρμακο, βάσει αυτή της γονιδιακής παραλλαγής.

Η ομάδα ερευνητών από το βρετανικό Ινστιτούτο γενετικής Wellcome Trust Sanger Institute, στο Cambridgeshire, ανέλυσε το γονιδίωμα 250 κατοίκων της περιοχής, ανακαλύπτοντας αυτή τη γενετική παραλλαγή που δεν ήταν γνωστή μέχρι τώρα.

Τα άτομα με την γονιδιακή παραλλαγή είχαν χαμηλότερα επίπεδα και των δύο “κακών” φυσικών λιπών, που ονομάζονται τριγλυκερίδια και “κακή” χοληστερόλη.

Η Lorraine Southam, από την ομάδα των ερευνητών, δήλωσε ότι μελετώντας απομονωμένες κοινότητες σε όλο τον κόσμο μπορούσαν να εντοπίσουν γενετικές παραλλαγές που ήταν λιγότερο συχνές σε κοσμοπολίτικους πληθυσμούς και στη συνέχεια να εξετάσουν τα αποτελέσματά τους στην υγεία.

Στον ορεινό πληθυσμό του Μυλοποτάμου βρέθηκε αυτή η γενετική παραλλαγή, που δεν εντοπίζεται πουθενά αλλού στον κόσμο σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, εκτός από μεμονωμένα άτομα. Για παράδειγμα, με αντίστοιχα στοιχεία στο γονιδίωμά τους βρέθηκαν μόλις ένας άνδρας στην Τοσκάνη της Ιταλίας και μερικοί άλλοι, που ανήκουν στην κοινότητα των Αμίς στην Αμερική.

Ο καθηγητής Jeremy Pearson, αν. διευθυντής στο British Heart Foundation, δήλωσε: «Βρίσκοντας αυτό το πολύ σπάνιο γενετικό σφάλμα σε μια μικρή κοινότητα στην Κρήτη, έχουμε συμπληρώσει ένα κομμάτι του παζλ που δείχνει πώς λειτουργούν τα γονίδια μας για να μας προστατεύσουν ή να μας βάλουν σε κίνδυνο. Αυτό ανοίγει την πόρτα για την εξεύρεση μελλοντικών φαρμάκων, προσφέροντάς μας την προστασία από καρδιακές παθήσεις».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communication και στην εφημερίδαTimes of London.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:37