search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 20:13
MENU CLOSE

Προχωρούν οι διαπραγματεύσεις – Συμφωνία με τους θεσμούς για 120 δόσεις και απεργίες

26.10.2017 06:07
Προχωρούν οι διαπραγματεύσεις - Συμφωνία με τους θεσμούς για 120 δόσεις και απεργίες - Media

 

Συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενόψει της έγκρισης της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ. Για τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη για θεσμικές αλλαγές του Δημοσίου κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισήμανε ότι «πήγε εξαιρετικά, επιβεβαιώθηκε και επιβραβεύθηκε η προσπάθεια του υπουργείου για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας», μετά από τη συνάντηση της υπουργού Όλγας Γεροβασίλη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Σύμφωνα επίσης με τον ίδιο παράγοντα, εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με το υπουργείο.

Σχετικά με την αξιολόγηση, ανέφερε πως «από τα υπουργεία τα ποσοστά της αξιολόγησης είναι ικανοποιητικά», διευκρινίζοντας ότι όσοι προϊστάμενοι δεν συμμετάσχουν στη διαδικασία δεν θα μπουν στις επόμενες κρίσεις. Τόνισε, παράλληλα, ότι εντός του επόμενου δεκαήμερου θα έχουν εκδοθεί σε ΦΕΚ τα Προεδρικά Διατάγματα με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, ενώ αύριο αναμένεται να υπάρξει η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διαδικασία της κινητικότητας. Σημειώνεται ότι, 7- 8 υπουργεία έχουν υποβάλει αιτήματα για κάλυψη περίπου 1.000 θέσεων μέσω της κινητικότητας.

Όσον αφορά στους μόνιμους γενικούς γραμματείς πενταετούς θητείας στα υπουργεία, οι θέσεις αυτές θα προκηρυχθούν τον Νοέμβριο. Η προκήρυξη θα είναι ανοικτή και μετά από την υποβολή των βιογραφικών θα υπάρξει και διαδικασία προφορικών συνεντεύξεων των ενδιαφερομένων.

Την Τετάρτη «κλείδωσε» η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις και μπήκε στο μικροσκόπιο η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τόσο σε ό,τι αφορά τον επανυπολογισμό των συντάξεων όσο και την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σε ό,τι αφορά τις προκηρύξεις απεργιών, συμφωνήθηκε πως για την λήψη απόφασης απεργίας θα απαιτείται η συμμετοχή του 50% (από το 33% που ίσχυε σήμερα) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. 

Επί τάπητος θα τεθεί η «τρύπα» στις εισπράξεις φόρων, οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2018 και τα δημοσιονομικά. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται επίσης να πέσουν οι πλειστηριασμοί, τα κόκκινα δάνεια και οι παροχές πρόνοιας. 

Δύο άλλα ζητήματα που απασχολούν τους θεσμούς είναι η πορεία των αποκρατικοποιήσεων. 

Από τις σημερινές συζητήσεις στο Χίλτον αναμένεται να απουσιάζει ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, που βρίσκεται στη συνεδρίαση του EWG για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ. 

Την Παρασκευη θα είναι η τελευταία συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, που θα αναχωρήσουν το Σάββατο από την Αθήνα. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 20:10