search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:56
MENU CLOSE

Κούλογλου: Ανεύθυνοι ηγέτες παίζουν με την τύχη Ισπανίας και Ευρώπης

28.10.2017 14:04
Κούλογλου: Αν υπήρχε δυνατότητα να φύγω από την ευρωομάδα, χωρίς να φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα το εξέταζα  - Media

   

«Ανεύθυνοι ηγέτες παίζουν με την τύχη της Ισπανίας και της Ευρώπης», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο RT, για τις εξελίξεις στην Καταλονία μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από τον Πρόεδρο Πουιτζδεμόντ. «Για την Ευρώπη σήμερα δεν είναι μια καλή μέρα, καθώς ξεκινά μια περίοδος αβεβαιότητας», προσέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως εκτίμησε, οι εξελίξεις θα περιλαμβάνουν κλιμάκωση της έντασης και της βίας, καθώς «κατά πάσα πιθανότητα οι ηγέτες της Καταλονίας θα διωχθούν για ανταρσία και θα συλληφθούν. Η Μαδρίτη τώρα θα πάρει τον απόλυτο έλεγχο στην Βαρκελώνη: από την αστυνομία μέχρι τα δημόσια ΜΜΕ».

Ο Στ. Κούλογλου παρατήρησε επίσης πως ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, τις προηγούμενες ημέρες «είχε την ευκαιρία να αποφύγει την κλιμάκωση. Θα μπορούσε να προχωρήσει σε διάλογο με την Βαρκελώνη, χωρίς να φτάσουμε στο σημείο ο Πουιτζδεμόντ να κηρύσσει την ανεξαρτησία και εκείνος να κάνει χρήση του περιβόητου ‘Αρθρου 155».

Σύμφωνα με την ανάλυση του ευρωβουλευτή, «επιστρέφουμε στην σκοτεινή περίοδο της δεκαετίας του 1930, όταν ο τότε Πρόεδρος της Καταλονίας κήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής, με αποτέλεσμα να διωχθεί και να εκτελεστεί από το φασιστικό καθεστώς του Φράνκο. Δεν είμαστε μακριά από αυτό. Πρόσφατα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος είπε ότι ο Πουτζδεμόντ θα μπορούσε να καταλήξει όπως εκείνος».

Όμως και από την ευρωπαϊκή πλευρά, το μέλλον της Καταλονίας δεν θα ήταν εύκολο. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα την δεχόταν σαν ανεξάρτητο κράτος. Θα έπρεπε να γίνουν εκ νέου ενταξιακές διαπραγματεύσεις, και να περιμένει πολύ καιρό μαζί με την Αλβανία», είπε ο Στ. Κούλογλου, σημειώνοντας επίσης ότι η ΕΕ δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση απόσχιση, καθώς φοβάται ότι θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο στην Βόρεια Ιταλία, το Βέλγιο ή την Κορσική. «Χωρίς να πάρουν θέση, υπήρξαν μυστικές συνομιλίες και με τις δυο πλευρές για αποκλιμάκωση. Όμως έτσι πήρε το πράσινο φως ο Ραχόι για να κάνει όσα έκανε», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:56